Telefoonangst, ook wel belangst of telefoonfobie, is een vorm van angst waardoor mensen niet durven te bellen. Het wordt gezien als een sociale fobie. Bij het gebeld worden kan het overgaan van de telefoon angsten oproepen die worden geassocieerd met spreken, presteren en converseren.
De meest voorkomende en lastige vorm van belangst is: angst om zelf te bellen. Telefoonangst is een vorm van Sociale angst: de angst om voor paal te staan. Je bent (bewust of onbewust) bang voor commentaar, kritiek en afwijzing. De sociale fobie/ angst is een soort van extreme verlegenheid.
Als u een sociale-angststoornis heeft, bent u heel erg bang voor wat anderen van u denken. U bent bijvoorbeeld bang dat anderen u raar vinden of vinden dat u zich slecht gedraagt. Die angst kan klachten geven, zoals hartkloppingen en benauwdheid.
Daaruit blijkt dat maar liefst 38 procent van de jongeren van 18 tot 30 jaar last hebben van belangst, en liever een appje sturen. Toch blijkt belangst wel echt iets van deze generatie te zijn. Van de respondenten van 31 tot 70 jaar, gaf slechts 15 procent aan last te hebben van belangst.
Telefoonangst, ook wel belangst of telefoonfobie, is een vorm van angst waardoor mensen niet durven te bellen. Het wordt gezien als een sociale fobie. Bij het gebeld worden kan het overgaan van de telefoon angsten oproepen die worden geassocieerd met spreken, presteren en converseren.
Kies wie je wilt bellen: Tik op Toetsenblok. om een nummer in te voeren. Tik op Contacten. ...
Tik op Bellen .
Tik op Gesprek beëindigen. als je klaar bent met het gesprek. Als je het gesprek wilt minimaliseren, sleep je de gespreksballon naar de rechterbenedenhoek van het scherm.
Bijna 40 procent van de mensen tussen de 18 en 30 jaar bleek bang om te bellen of om gebeld te worden. Ze sturen liever een bericht via WhatsApp, Facebook of Instagram, dan te telefoneren. Inkomende gesprekken worden het liefst genegeerd of weggedrukt.
In het geval van belangst betekent dat het moeten missen van sociale interactie met bijvoorbeeld vrienden, maar er komen ook praktische zaken om de hoek kijken. Denk maar eens aan iemand die niet de klantenservice van de Mediamarkt durft te bellen en daardoor wekenlang onnodig geen televisie kan kijken.”
Wanneer je de telefoon opneemt, dan begin je met een begroeting. Tot twaalf uur gebruik je “Goedemorgen”. Tussen twaalf en zes uur 's middags neem je op met “Goedemiddag”.
Luisteren, luisteren, luisteren – dat is de sleutel tot een assertief (telefoon)gesprek. Maak af en bevestigende 'luister-geluiden' om degene aan de andere kant duidelijk te maken dat je hoort wat hij of zij tegen je zegt: “Hmm… hmm.”, “Oké” of “Ja”.
Boodschapperstoffen (neurotransmitters) spelen een grote rol in het angstcircuit in de hersenen. Het gaat vooral om de stoffen serotonine, dopamine en noradrenaline. Bij mensen met een angststoornis werken deze boodschapperstoffen niet goed. Dan is de verwerking van angstsignalen uit balans.
Faalangst is in de DSM niet opgenomen als opzichzelfstaande stoornis, maar is desondanks een bekende vorm van angst. Faalangst komt ook vaak voor bij mensen met een sociale- of gegeneraliseerde angststoornis. Je kunt gedachten hebben als: 'Ik ben niet goed genoeg.
Maar aan de eerste cijfers van het telefoonnummer ziet u uit welk land het nummer is. Deze cijfers noemen wij de landcode. De landcode van Nederland is bijvoorbeeld 31 of +31. De website van de Telefoongids heeft een overzicht van alle landcodes .
Spreek duidelijk en rustig. En spreek beleefd met u, want je weet niet wie je aan de lijn hebt! Herhaal eventueel de gegevens die je krijgt en opschrijft! Vraag ook nog een keer de naam van de persoon die je gesproken hebt.