SWOLF. SWOLF (afkorting van swimming en golf) is een indirecte maat van efficiëntie. De SWOLF wordt berekend door je tijd op te tellen bij de hoeveelheid slagen die je nodig hebt om over de lengte van het zwembad te zwemmen.
De maatstaf is gebaseerd op het aantal slagen die je maakt en hoeveel seconden je bezig bent over een bepaalde afstand. Vaak wordt hierbij 25 meter aangehouden, maar je kunt ook berekeningen maken voor langere afstanden. Door de uitkomsten bij elkaar op te tellen krijg je de SWOLF-score.
Uw swolfscore is de som van de tijd voor één baan plus het aantal slagen voor die baan. Bijvoorbeeld 30 seconden plus 15 slagen levert een swolfscore van 45 op. Swolf is een meeteenheid voor zwemefficiency en, net als bij golf, is een lage score beter.
Voorbeeld: je zwemt één baan in een 25 meterbad. Dit doe je met 20 slagen in 24 seconden. Jouw swolf-score is 44 (20 + 24). Tegenwoordig hebben veel sporthorloges de functie om automatisch de swolf-score te meten en te berekenen.
“Over het algemeen besteden mensen tussen 45 minuten en 1 uur aan een zwemsessie, goed voor een zwemafstand van ongeveer 1 kilometer.”
Zwemmen is een cardiotraining, en met cardio verbrand je vet. Afhankelijk van de intensiteit van je training gaat het om circa 500 tot 750 calorieën per uur. Dit is dus ook nog eens behoorlijk veel voor een sport waar je relatief helemaal niet zo vermoeid van raakt.
Elke zwemtraining is een miniweerstandstraining. Elke beweging versterkt je spieren meer dan je zou denken, vooral je armen, schouders en bilspieren. Dit zijn nota bene de spieren die de hele dag slapen als je achter je bureau zit. Zwemmen versterkt ook de buikspieren en core en vermindert de taille- en heupomvang.
De nadelen van zwemmen
Er zitten helaas ook nadelen aan het zwemmen. Zo weet je niet zeker of het zwembadwater waar je in zwemt schoon genoeg is. Ook moet je rekening houden met de openingstijden van het zwembad en met een constante chloorlucht.
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Om de conditie op te bouwen moet er minimaal 2 tot 3 keer per week gezwommen worden. De trainingen duren minimaal 30 minuten. Dit moet over een langere periode (minimaal een half jaar) worden volgehouden. Formuleer verschillende doelen om zicht te houden op het verloop van de trainingsperiode.
Meet eens per kwartaal je score, al meteen vanaf het moment dat je start met borstcrawl leren. In het begin is die waarde hoog. Misschien heb je wel 30 slagen nodig om in 30 seconden aan de overkant te komen (SWOLF = 60). Maar hoe beter je de techniek onder controle krijgt, hoe efficiënter je gaat zwemmen.
De slagen die een gemiddelde zwemmer per minuut maakt (slagfrequentie) zijn heel verschillend en ligt echt aan hoe gevorderd je bent in het bad. Gemiddeld zwem je ongeveer 60 baantjes per uur. Het ligt er wel aan welke slag je oefent en hoe goed je al bent, daardoor kan dit natuurlijk meer of minder zijn.
Met het onderstaande schema train je om na zes weken 500 meter (twintig banen) achter elkaar te kunnen zwemmen zonder te stoppen.
Maar in het water kan een 500m voor een beginnend zwemmer al snel een kwartier duren. 15 minuten over 500 meter. Wandelend zou je daar nog niet eens de helft van de tijd over doen.
Zwemmen kan zelfs helpen buikvet te verliezen.
Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden. Met wat meer inspanning, kan je zelfs tot 700 calorieën per uur verbranden! Bij crawl of vlinderslag kan dat aantal nog oplopen, die slagen vragen immers meer energie.
Ga je 3 keer per week een half uur zwemmen, dan verlies je zo'n 1.500 calorieën. Maar ook gezonde voeding is essentieel, door op een week nog zo'n 2.000 calorieën minder op te nemen (goed voor zo'n 285 calorieën minder per dag), val je gemiddeld een halve kilo per week af.
Water zorgt voor weerstand
Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen. Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden.
Zwemmen is een cardiovasculaire inspanning en verlaagt je bloeddruk en cholesterolniveau. Zo verminder je aanzienlijk de kans op hart- en vaatziekten, op voorwaarde dat je regelmatig traint: minstens drie keer per week 30 minuten zwemmen of een andere sport die je hartritme de hoogte injaagt.
Met een uur baantjes zwemmen verbrand je al tussen de 200 en 600 calorieën per uur, afhankelijk van hoeveel baantjes je zwemt. Tijdens het zwemmen gebruik je ál je spieren en spreekt je lichaam na ongeveer 40 minuten haar vetreserves aan. De perfecte sport voor als je snel die extra kilo's kwijt wilt raken.
Als je gemiddeld 700 kcal per uur verbrandt, dan moet je al bijna 13 uur zwemmen om een kilo vet te verbranden. Om 10 kilo af te vallen is dit dus 130 uur zwemmen. Trek je tweemaal per week een uurtje wat baantjes, dan ben je daar zo een jaartje mee bezig.
Als je borstcrawl kunt zwemmen, verbrand je meer calorieën dan met bv hardlopen. Maar ook in schoolslag tikt het al aardig aan. Tussen de 500 tot 700 calorieën per uur. Om deze verbranding in gang te zetten is het aan te raden om minimaal een half uur te zwemmen.
Schoolslag: ideaal om sterke arm- en borstspieren te krijgen. Vrije slag: vooral je arm- en schouderspieren worden steviger. Rugslag: je buikspieren krijgen hierdoor een stevige boost.
Zwem met een stevige schoolslag 8-12 keer heen en weer in een 25 meter bad. Na elke keer heen en weer, neem je een minuut rust. Als je geen zwembad van 25 meter in de buurt hebt, pas dan het aantal keren heen en weer zwemmen dan aan op de lengte van het zwembad waarin je zwemt.