Er is sprake van een slapende VvE wanneer de Vereniging van Eigenaren totaal niet actief is. Vanuit de VvE wordt er dus niets geregeld. Het is eigenlijk alsof de VvE gewoon helemaal niet bestaat. Dit brengt mee dat de appartementseigenaren ook geen financiële bijdrage leveren.
Hoewel er over het algemeen nog niet heel actief wordt gecontroleerd, is een slapende VvE zoals gezegd verboden.
Heeft u geen actieve VvE, dan wordt er gesproken over een slapende VvE. U bent voor het verkopen van de woning beperkt tot mensen die uit eigen middelen kopen en dus geen hypotheek gaan aanvragen.
Bij een slapende VvE wordt er vaak weinig of geen onderhoud aan het appartement gepleegd. Dit brengt de nodige risico's met zich mee. Gebleken is namelijk dat banken geen hypotheek meer verstrekken voor de aankoop van een appartement binnen een slapende VvE.
Wanneer een gebouw wordt opgedeeld voor meerdere eigenaren is het oprichten van een vereniging van eigenaren, afgekort VvE, verplicht. Het doel van een VvE is de gemeenschappelijke belangen van alle eigenaren van het appartementencomplex te behartigen.
Zolang de splitsing van het pand niet is opgeheven en de VvE dus nog bestaat, moet je deze inschrijven in het Handelsregister. Het ontbinden van een VvE is alleen mogelijk na opheffing van de splitsing door middel van een notariële akte.
Het wettelijke uitgangspunt is dat het bestuur uit één persoon bestaat, tenzij de statuten (onderdeel van het (model)splitsingsreglement) bepalen dat het er twee of meer moeten zijn. De statuten verschillen per VvE, waardoor het aantal bestuurders ook per VvE kan verschillen.
Een actieve VvE
Vergadert minimaal één keer per jaar. Staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Heeft een gezamenlijke opstalverzekering. Voert onderhoud uit volgens een (duurzaam) meerjarenonderhoudsplan (MJOP)
Als de zaken echt hoog oplopen, kan een VvE bestuur zelfs worden ontslagen. Echter heb je dan wel een meerderheid van de stemmen nodig. Lobby voorafgaand aan de ALV hoeveel leden jouw standpunt delen. Kritiek geven is makkelijk, maar draagt niet bij aan een eventuele oplossing.
Een huurder moet zich net zo goed als een koper aan de bepalingen van de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement van de vve houden. Doet hij dat niet, dan heeft niet alleen de verhuurder, maar ook de vve het recht hem uiteindelijk uit zijn huis te zetten.
Ja, u bent wettelijk verplicht aan uw VvE deel te nemen. De belangrijkste verplichting die u als VvE-lid heeft, is dat u samen met de andere eigenaren de gemeenschappelijke delen van het pand onderhoudt en verzekert.
Binnen de VvE kunnen eigenaars veranderingen wensen aan het pand. Zo kan een eigenaar een dakterras wensen of wil hij zijn zolderberging bij zijn woning betrekken. De overige eigenaars moeten met zulke veranderingen instemmen.Zij kunnen ook tegen deze verbouwplannen stemmen.
5:129 lid 1 BW omdat “AirBnb-verhuur” in strijd is met de in de akte opgenomen verbodsbepalingen." Verhuur van een appartement in uw VvE is alleen toegelaten indien de splitsingsakte dit toelaat.
Artikelen in het huishoudelijk reglement van een VvE zijn niet altijd rechtsgeldig. Uit vaste jurisprudentie van de Hoge Raad volgt dat naast regels over gebruik, beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke gedeelten ook regels over de privégedeelten in het huishoudelijk reglement van een VvE kunnen worden opgenomen.
Hierbinnen maken we onderscheid tussen appartementseigenaren binnen kleine VvE's (1 t/m 5 appartementsrechten), middelgrote VvE's (6 t/m 10 appartementsrechten) en grote VvE's (meer dan 10 appartementsrechten).
Voor elke (categorie) overtreding dient de VvE een passende boete te stellen. De ernst van een overtreding is afhankelijk van de noodzaak van een verplichting. Daarmee moet met het stellen van de hoogte van een VvE boete rekening worden gehouden.
Een gezonde VvE is niet alleen belangrijk voor de hoogte van uw hypotheek maar ook voor uw woongenot. Het is cruciaal om te weten dat de gemeenschappelijke ruimten goed onderhouden worden en dat er voldoende in de kas zit voor onvoorziene uitgaven, zodat u niet onverwacht de portemonnee hoeft te trekken.
Als koper van een appartement mag je verwachten dat de Vereniging van Eigenaren het gebouw goed onderhoudt en zorgt voor een veilige en prettige woonomgeving. Voordat je een appartement koopt, is het dan ook verstandig om te kijken naar het onderhoudsplan en de financiële situatie van de VvE.
Bij gevolgschade door de schending van een VvE-onderhoudsplicht volgt uit rechtspraak dat de betreffende eigenaar aansprakelijk is en daarmee verplicht is die schade te vergoeden. Dit geldt dan zowel voor schade in zijn eigen appartement als in de gemeenschappelijke delen van het gebouw.
Kan dit zomaar? Wettelijk en reglementair kan een VvE niet zonder een bestuur. Wanneer het VvE bestuur wil opstappen, doet de vergadering van eigenaars er verstandig aan om geen ontslag te verlenen totdat er nieuwe bestuurders zijn benoemd.