Wordt een ruin bijvoorbeeld ster verklaard, dan telt hij mee voor het preferentschap van zijn moeder. Voor ruinen kennen we in totaal zes predicaten: ster, sport, PROK, D-OC, IBOP en EPTM. Het enige verschil tussen ruinen en niet-goedgekeurde hengsten is, dat deze laatste niet deel kunnen nemen aan de EPTM.
Het sterpredicaat is een kwaliteitslabel dat aangeeft dat het hierbij gaat om een tuigpaard dat zich qua exterieur en beweging weet te onderscheiden.
Sterruinen; Stamboekhengsten. Hengsten die 2e bezichtiging van een door het F.P.S. bestuur erkende hengstenkeuring hebben behaald.
Een merrie die via een thuiskeuring is opgenomen in het stamboek met de aantekening STB-EXT en het sport-predicaat of IBOP/EPTM-predicaat heeft behaald in dezelfde fokrichting met minimaal 70 punten voor exterieur wordt automatisch volledig stamboek en ster verklaard.
Voor merries zijn er de volgende predikaten: ster, keur, elite, prestatie, preferent. Ontvangt je merrie op de stamboekkeuring minimaal 70 punten voor exterieur en 75 voor beweging (dressuur), of minimaal 70 punten voor exterieur en 75 punten voor springen (springen), dan krijgt ze het sterpredikaat.
Het elitepredicaat is voor een merrie het hoogst haalbare predicaat op het gebied van exterieur en gezondheid. Een merrie met dit predicaat behoort tot een selecte groep zeer kwaliteitsvolle merries. Een fokker met een elitemerrie heeft een gezonde merrie, met een bovengemiddeld goed exterieur en aanleg voor de sport.
Het Friese hengstveulen Kees van Raepshille ging al viraal op social media en kon daarom op biedingen uit de dressuurwereld rekenen: 29.000 euro bracht dit dravend spektakelstuk op, die we ongetwijfeld over enkele jaren zien imponeren in de dressuurring.
Het predicaat kroonmerrie.
Een 3-jarige of oudere 1e premie merrie kan op de Centrale Merrie Keuring het ster predicaat worden verleend en als zij voldoet aan de daarvoor geldende criteria, ook worden aangewezen als voorlopige kroonmerrie.
Voor het keurpredicaat dient een merrie eerst opgenomen te worden in het stamboek, vervolgens het sterpredicaat te behalen en op de Centrale Keuring voorlopig keur te worden.
Het predicaat Preferent wordt verleend aan merries en hengsten met zeer goede fokproducten. Merries worden preferent als minimaal vier nakomelingen minimaal Ster zijn geworden. Het Prestatiepredicaat wordt vergeven aan merries die zeer goede nakomelingen in de sport hebben voortgebracht.
In totaal kunnen er maximaal 100 punten worden behaald, bij 75 punten is een merrie geslaagd. Wanneer de merrie bij het KWPN is geregistreerd, dan krijgt zij het predicaat IBOP.
Dit heet afslaan. Bij het laten dekken van een merrie worden daarom soms haar achterbenen vastgezet. Een merrie die klaar is om te paren slaat haar staart opzij. Haar hengstigheid eindigt met de bevruchting.
Pony's leven meestal wat langer dan paarden. Een mannetjespaard noem je een hengst en een vrouwtjespaard een merrie.
Een hengst die door mensen is geselecteerd en door het stamboek is goedgekeurd om nakomelingen te verwekken wordt een dekhengst genoemd. Een gecastreerde hengst wordt ruin genoemd. Als een of beide teelballen niet is ingedaald en de hengst daardoor onvruchtbaar is wordt het dier een klophengst genoemd.
Fusaichi Pegasus is in 2000 verkocht voor maar liefst ruim €59.000.000 aan Coolmore Stud in Ierland. De volbloedhengst draagt nu de titel “duurste paard in de geschiedenis”, geboren in 1997 en getraind door Neil Drysdale.
Een Fries paard wordt gemiddeld 16 jaar oud. Het ras heeft te maken met enkele veel voorkomende erfelijke en niet-erfelijke aandoeningen. Huidproblemen: net zoals andere paarden met sterk ontwikkelde sokken, heeft de Fries een verhoogde kans op huidproblemen ter hoogte van de onderbenen.
De prijzen van het hengstensperma variëren van 700 tot maar liefst 3.000 euro voor een inseminatie. Alleen te betalen als een merrie drachtig blijkt. In Nederland en Europese buurlanden worden merries geïnsemineerd met vers sperma, dat maximaal twee dagen houdbaar is. Elders wordt diepvriessperma gebruikt.
Met zijn 2 meter 10 is Big Jake door het Guiness Book of World Records officieel uitgeroepen tot het grootste paard ter wereld. De elfjarige Belgische ruin woont met zijn eigenaar Jerry Gilbert in Ostego, Amerika.
De Koninklijke Vereniging "Het Friesch Paarden-Stamboek" (KFPS) is het oudste paardenstamboek in Nederland en beheert de belangen van het Friese paard in de breedste betekenis van het woord. Het KFPS verwezenlijkt dit middels nauwgezette registratie van Friese paarden, sinds haar oprichting in 1879.
Een stermerrie die op de Centrale Keuring wordt voorgesteld voordat zij een IBOP of EPTM heeft gedaan of in de sport op een bepaald niveau presteert, wordt 'voorlopig keur'. De status 'voorlopig keur' van een merrie wordt weleens aangeduid als zijnde een predicaat.
Vereniging. Het KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland) is de Nederlandse fokkerij-organisatie voor spring- en dressuurpaarden, tuigpaarden en Gelderse paarden.
Het predicaat "Keur" wordt gegeven op grond van het aantal nakomelingen. Het geeft aan dat de fokmerrie goed vruchtbaar is. Het predicaat "Preferent" wordt uitgereikt aan een merrie met minimaal 3 nakomelingen die hebben voldaan aan het predicaat "model", wat aangeeft dat de fokmerrie goed vererft.
Iedere merrie heeft eens per jaar een periode van hengstigheid. In de natuur loopt deze periode van vruchtbaarheid van het vroege voorjaar tot de late herfst. De meeste merries hebben een cyclus van tussen de 19 en 23 dagen. Elke cyclus duurt gemiddeld vijf dagen.