Speklapjes zijn afkomstig van de varkensbuik, het buikspek. Dat is de magerste speksoort. Speklapjes zijn met of zonder zwoerd verkrijgbaar. Krokant uitgebakken geeft het zwoerd een extra lekkere smaak aan het vlees.
Speklappen worden uit de varkensbuik gesneden en zijn mooi doorregen met vet, wat het vlees extra veel smaak geeft. Er zijn veel verschillende manieren om een speklapje te bereiden. U kunt bijna niet fout met dit veelzijdige stukje vlees.
Speklappen worden gehaald uit de rug en buik van het varken. Je kunt het vlees lang bakken, dan wordt het vet en knapperig. Of je kunt het vlees dun snijden en kort bakken, perfect voor een eitje voor het ontbijt.
Bacon. In Engeland betekent 'bacon' niets anders dan ontbijtspek. In Nederland is het een apart product, gemaakt van vlees van de rib met rugspek erop. Bacon is minder vet dan ontbijtspek.
Speklapjes worden gesneden van de buik van het varken, waardoor ze ook wel buikspek genoemd worden. Het vlees is zeer doorregen en is de magerste speksoort. Speklappen zijn uitermate geschikt voor Aziatische gerechten of voor op de barbecue.
Spek wordt meestal gemaakt van de rug of de buik van het varken. Spek dat van de rug komt heeft veel vet en heeft daarom extra veel smaak. Buikspek heeft juist weer wat meer vlees en wat minder vet. Het pekelen en het roken van spek geeft het vlees een unieke smaak én zorgt ervoor dat het langer houdbaar is.
Pork belly of gewoon in het Nederlands varkensbuik (klinkt toch minder lekker! Haha) zijn eigenlijk gewoon de speklapjes die we allemaal kennen, maar dan als geheel. Door het in zijn geheel klaar te maken, krijg je heerlijk mals en sappig vlees met een super krokante huid.
Aankomend jaar zullen we bij de slager of supermarkt meer moeten betalen voor varkensvlees. Dat komt door de Afrikaanse varkenspest die vooral in Azië dood en verderf zaait. "Als de honger vanuit China op gang komt, dan wordt het vlees hier ook duurder."
De speklap wordt gesneden uit het buikgedeelte van het varken, waar ook het buikspek vandaan komt. Ten opzichte van andere delen van het varken heeft de buik een specifieke vet-vlees verdeling. Dat zorgt voor een mals en sappig stuk vlees dat perfect is voor verschillende bereidingswijzen.
Het is gekookt en daarna heel heet gerookt buikspek, dat lekker veel smaak heeft omdat er mosterd, peper, kaneel en knoflook overheen gaan en het voor het roken wordt ingesmeerd met karamel en suiker.
De Engelse term voor spek is 'bacon'. Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop.
Er zit 28,2 gram vet in 1 stukje (100 gram) speklap, waarvan 10,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Spek is over het algemeen varkensvlees, dat veel vet bevat. Spek zit bij het varken op de rug en op de buik. Rugspek bestaat voornamelijk uit vet; buikspek bevat meer vlees, het zogenaamde doorregen spek.
Per 2 of 4 stuks verpakt à 90-100 gram per speklap. €13,50 per kilo.
Bewerkt vlees (zoals hamburgers), vette vleessoorten (speklappen) en vleesbeleg worden door de Schijf van Vijf afgeraden. Deze producten worden in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals beroertes, diabetes en darmkanker.
Mager varkensvlees
Spek en ribben zijn inderdaad erg vet, maar een varkenshaasje of mignonnette zijn juist erg mager. Wie verstandig kiest kan dus zeker ook eens varken op het menu zetten. Ook varkensvlees is een goede bron van eiwitten, B-vitamines en mineralen zoals zink.
Er zitten 261 kilocalorieën in 1 lapje (60 gram) speklap, bereid. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'speklap, bereid'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Speklap met zwoerd is gesneden van het buikspek met de huid (zwoerd). Speklap is ouderwets lekker bij de Hollandse pot, maar maak er ook eens spiesjes van met bijvoorbeeld een heerlijke uienchutney.
Een stukje spek zou gunstig zijn voor je hart. Spek bevat namelijk omega 3-vetzuren, dezelfde geroemde vetzuren die je in vis vindt. Studies hebben aangetoond dat af en toe een stukje spek eten, je bloeddruk kan verlagen en het risico op hartaandoeningen vermindert.
Door het roken van het buikspek op eiken- en beukenhout krijgt dit spek de karakteristieke rooksmaak die zo geliefd is. Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima 'rauw' eten.
Een portie varkensvlees kan ook op andere vlakken voldoen aan de behoeften van elke sporter. Zo hebben ze bij hun prestatie ongeveer 50 tot 75% meer eiwitten nodig. Op die manier kunnen hun spieren makkelijker herstellen en houden ze vooral de stofwisseling in balans.
Bestrooi de speklappen met peper en zout of andere kruiden. Zet een (braad)pan op hoog vuur en doe boter (of olie) in de pan. Zodra de boter bruin kleur bak je de speklapjes om en om bruin. Draai het vuur omlaag en laat ze nog zo'n 5 minuten sudderen tot ze lekker krokant zijn.
Voor een speklap gebruikt de Keurslager buikspek. Het is mooi doorregen en wordt verwerkt tot onder meer de traditionele 'speklap', ontbijtspek, katenspek, pancetta en Zeeuws spek.
Hamlappen komen van de achterham en speklappen zijn afkomstig van de buik. Een ribkarbonade is gesneden van het midden of achterste gedeelte van de karbonadestreng die loopt van kop tot staart over het ruggedeelte.