Een vingerspalk geeft bij een gebroken vinger een ondersteunende werking. De gebroken vinger wordt in dit geval gestabiliseerd en geïmmobiliseerd. Dit zorgt ervoor dat de breuk rustig kan herstellen.
Het duurt ongeveer 3 maanden tot u uw vinger weer volledig kan belasten. Een spalk is de meest voorkomende behandeling van een mallet vinger (zonder avulsiefractuur). Ook als de mallet vinger al langer bestaat (tot 1 jaar na het ontstaan van de mallet) kan goede spalktherapie nog tot een goed resultaat leiden.
Een mallet finger (ook wel baseball finger of hamervinger genoemd) kan ontstaan door een directe klap op de top van een uitgestrekte vinger. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het vangen van een bal of het ophalen van een sok. Hierdoor scheurt de strekpees van het vingerkootje van de top van de vinger af.
Op de polikliniek Chirurgie of op de gipskamer wordt een mallet spalk of aangepaste gipsspalk voor u gemaakt. Uw vinger zit in gestrekte stand in deze spalk. Zo krijgen de uiteinden van de afgescheurde pees of afgescheurde stukje bot rust en kan de vinger genezen.
door de naastliggende vinger te spalken door middel van een zelfklevende vingerband. door een zimmerspalk. Dit is een aluminiumplaatje met onderaan een zachte mousse die we bovenop de gebroken vinger plaatsen. Het geheel wordt met een verband ter plaatse gehouden.
De spalk dient 6-8 weken gedragen te worden. Het belangrijkste hierbij is dat het topje niet gebogen wordt. De overige gewrichtjes en vingers kunt u wel gewoon bewegen. De vinger staat in gestrekte stand in de spalk, zodat de uiteinden van de pees bij elkaar komen te liggen en kunnen genezen.
Zonder enige behandeling zal de gebroken vinger stijf en pijnlijk worden, ook kan het zijn dat de vinger een tijdje dik blijft. De belangrijkste tekenen van een gebroken vinger zijn zwelling, gevoeligheid, onvermogen hem te bewegen en er kan een vervorming plaatsvinden.
Een triggervinger is een vinger (of duim) die u niet goed meer kunt buigen of strekken. Als het erger wordt, kan de vinger krom blijven staan. U kunt uw vingers buigen met de spieren aan de binnenkant van uw onderarm (de buigspieren). Van deze spieren lopen pezen naar de vingertoppen.
Wanneer u last krijgt van een triggerfinger in de duim is de vingerspalk ook inzetbaar als duimspalk. De triggerfinger duimspalk is gemakkelijk te dragen en om te doen. Draag de triggerfinger duimspalk niet te vaak, anders krijgen de spieren geen kans om op eigen gang te herstellen.
Een swanneck kan ontstaan door een aantal oorzaken: Een langdurig bestaande, niet behandelde malletvinger, een letsel van het voorste deel van het gewrichtskapsel (de volaire plaat) van het PIP-gewricht en een verkorting van de kleine handspieren (intrinsic tightness). Vooral bij reuma kan een swanneck ontstaan.
Een Boutonnière-deformiteit ontstaat na een letsel van de pees die het middelste vingerkootje strekt. Dit stukje van de pees wordt de centrale slip genoemd. De letterlijke vertaling van Boutonnière-deformiteit is 'knoopsgatmisvorming'.
Als dit stukje bot (dat vastzit aan de strekpees) niet op de goede plek blijft zitten, opereren we u om het stukje bot en uw pees op zijn plek te krijgen. Dit doen we op de operatiekamer. Dit doen wij met behulp van pinnen. Deze pinnen verwijderen we meestal na zes weken.
Oorzaak: Bij de “contractuur van Dupuytren” trekken de vingers krom door het verkorten en verdikken van een bindweefselstreng tussen de peesscheden en de huid van de vingers. Deze aandoening treedt het meest op bij de pink en ringvinger maar de andere vingers kunnen ook aangedaan zijn.
Pak de vingertop op en verpak deze in steriel gaas. Doe er een plastic zakje omheen en doe dit zakje dan in een plastic zak met water en ijs. Zorg dat het weefsel nooit direct in contact met het ijs komt.
Het woord is afkomstig uit het Grieks (camptos = krom en dactylos = vinger). Het is een aangeboren aandoening aan één of meerdere vingers, waarbij de vinger in buigstand staat en niet goed gestrekt kan worden in het middelste kootje. De aandoening komt het vaakst voor in de pink, maar soms doet de ringvinger ook mee.
Aanvankelijk kan de pees met enige moeite nog wel langs de plaats van irritatie getrokken worden, maar dit is dan meestal erg pijnlijk. Er ontstaat een vicieuze cirkel van ontsteking, zwelling, hokken en opnieuw ontsteken.
Na ongeveer 4 tot 6 weken mag u uw hand weer gewoon gebruiken voor alle werkzaamheden. Het kan enige tijd duren voordat het gevoel in uw pols en hand of een eventuele krachtsvermindering hersteld is. Het litteken kan een aantal maanden gevoelig en hard zijn.
Operatieve behandeling:
De arts maakt een kleine snede (van 1,5 cm) om het eerste bandje van de peesschede (de pulley) door te snijden. Dit geeft ruimte in de peesschedetunnel. De buigpees kan er dan weer vloeiend doorheen glijden. De operatie duurt ongeveer 15 minuten.
afwachten geen kwaad, maar in het algemeen zien we de klachten niet verdwijnen na een leeftijd van twee jaar. Een spalk kan uitkomst bieden. Op het moment dat de klachten langer dan zes maanden bestaan voldoet een spalk echter niet om de klachten te laten verdwijnen. Ook kunnen ontstekingsremmers een uitkomst zijn.
Artrose in uw hand begint met stijfheid en pijn in uw duim, vingers of pols. U merkt dit vooral 's ochtends of bij bewegen na een tijd stilhouden van uw hand. Dit heet ochtendstijfheid en startpijn. Na 10 tot 30 minuten bewegen merkt u dat uw hand minder stijf wordt.
Het is belangrijk je pijnlijke spier of spiergroep te koelen en een paar dagen rust te geven. Als het om je arm gaat kun je eventueel een mitella gebruiken. Ook kunnen een stevig verband, een pijnstiller of een massage ervoor zorgen dat je minder pijn hebt.
Maak de vinger klaar voor het tapen, dit doet u door de handen goed te wassen met water en zeep. Vervolgens desinfecteert u de handen met alcohol, om zo ook de kleinste deeltjes te verwijderen. Tape de vingers aan elkaar vast. Zorg ervoor dat de tape niet te strak om de vingers komt te zitten.
Kan je werken met een gebroken pink
Een gebroken pink heeft rust en stabiliteit nodig. Om deze combinatie voor een goede herstelperiode te bieden, wordt een gebroken pink geopereerd of in het gips gezet. Het is de bedoeling dat de pink zo min mogelijk belast wordt.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
In het kort. Bij artrose verandert het kraakbeen in een gewricht. Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim.