Bij slow coffee staat niet de snelheid waarmee de koffie gezet wordt op de eerste plaats, maar de smaakervaring. Kleine aanpassingen tijdens het brewen van de koffie kunnen een grote impact hebben om de smaak van de koffie. Dit is één van de redenen waarom het zo populair aan het worden is onder koffieliefhebbers.
Voor een lekkere slow goffee koop je best licht gebrande koffiebonen, liefst specialty coffee. Zo kan je alle smaken en aroma's, van bijvoorbeeld fruit of chocolade, terugvinden in je kop koffie. Je vermijd best donker gebrande koffiebonen.
Pour over koffie (of Slow Coffee?) Pour over koffie is koffie maken op de klassieke manier. Met een losse filterhouder (dripper) een filterzakje, gemalen koffie, net gekookt water en een glazen kan of mok.
Deze Douwe Egberts Aroma Rood Filterkoffie is wat ons betreft de lekkerste gemalen koffie voor een 'normaal' kopje koffie. Deze gemalen koffie heeft een evenwichtige smaak, heeft een overheerlijke geur en laat je optimaal genieten van een lekker kopje koffie.
Is filterkoffie gezond? Het antwoord is: ja. Koffie gezet door een papieren filter heeft het laagste gehalte aan cafestol. Dat stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed.
De verhouding koffie versus water
Als je koffie zet met een V60 heb je 17 gram gemalen koffie nodig voor 265 gram water.
Tip #5 – Koffie-waterverhouding
Gebruik 60 gram gemalen koffie per 1 liter water. Dus zet je een halve liter koffie, dan gebruik je 30 gram gemalen koffie. Indien je meer dan 60 gram per liter zal gebruiken zal je koffie meer bittere tonen bevatten, gebruik je minder dan heb je een waterig/zuur resultaat.
Bij Slow Coffee is een speciaal filter nodig dat het water langzamer laat doorlopen dan een regulier filter. Doe 30 gram grof gemalen koffie in het filter. Schenk 50 ml heet water over de gemalen koffie. Wacht 30 seconden, de koffie zwelt nu op.
De French Press is een technologisch simpele manier van koffie zetten. Laat heet water gedurende 3-4 minuten over grof vermalen koffie trekken, voordat je het filter indrukt en serveert. Simpeler dan dat zal koffie maken niet worden.
De cafetière is samengesteld uit een glazen kan, een metalen zeef en een deksel. Heet water dat net van de kook af is wordt samen met gemalen koffie in de kan gedaan. Na een wachttijd van ongeveer 4 minuten druk je de zeef naar beneden. Hierdoor wordt de koffie en het koffiegruis gescheiden.
Hoeveel schepjes koffie voor 4 kopjes? Voor een kopje van 200 ml (= 800 ml voor 4 kopjes) gebruik je 4 ruime eetlepels of 5 afgestreken eetlepels gemalen koffie.
In 1951 verleende koningin Juliana aan de producent van Buisman's GS het predicaat Koninklijk. In de jaren zestig werd smakelijke koffie van goede kwaliteit voor iedereen betaalbaar, waardoor de noodzaak om een schepje Buisman aan de koffie toe te voegen sterk verminderde.
De Hario V60 is een filterdrager in de vorm van een V met een hoek van 60 graden, vandaar de naam. Je kunt de V60 filterdrager kopen in glas, plastic of metaal. De V60 is speciaal door Hario ontworpen voor filterkoffie (slow coffee) en is gemaakt voor 1 tot 4 kopjes koffie per keer.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
In koffie zit cafestol. Dit stofje verhoogt het slechte (LDL-)cholesterol in het bloed. Bij filterkoffie blijft cafestol achter in het papieren filter. In koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat zit dan ook weinig cafestol.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Uit een test van EditieNL blijkt dat experts de goedkope bonen van de Lidl het best beoordelen. Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk.
De ruwe koffiebonen die we gebruiken in onze eigenmerk koffie producten zijn vooral afkomstig van koffieboeren uit Midden- en Zuid-Amerika. Al onze eigenmerk koffie is voor 100% afkomstig uit gecertificeerde duurzame landbouw; Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch of UTZ Certified.
1. Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso - cups. Wij hebben een beste koffie test uitgevoerd en de Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso -cups zijn uitgeroepen tot beste koffie 2022! Dit op basis van zijn heerlijke smaak en unieke eigenschappen waarmee jij echte Italiaanse koffie in huis haalt.
Hoe beter koffie gefilterd is, hoe minder cafestol en hoe gezonder deze is. Koffie kan op verschillende manieren gezet worden. De meeste koffie staat in de Schijf van Vijf. In sommige soorten zit meer van het stofje cafestol dan in andere soorten.