Er zijn grote variaties in de behoefte aan slaap tussen verschillende mensen. Sommige mensen hebben aan zes uur slaap per nacht voldoende, terwijl anderen na een nacht van negen uur slaap zelfs gedurende de dag behoefte aan slaap hebben.
Ongewild in slaap vallen overdag
Overmatige slaperigheid overdag kan een teken zijn van een neurologische slaapstoornis zoals hypersomnie of narcolepsie. Maar ook een slaapapneu of een andere vorm van verstoring van de nachtelijke slaap kan leiden tot ongewenst in slaap vallen overdag.
Er komt meer bloed in uw benen te zitten, en even minder in uw hersenen. Dit heet orthostatische hypotensie. Daardoor voelt u zich licht in het hoofd en kunt u flauwvallen. Wanneer u 's nachts na een diepe slaap of na gebruik van alcohol opstaat en gaat plassen, is de kans op flauwvallen groter.
Een belangrijk deel van de behandeling bestaat uit leefstijladviezen. Zo raden wij aan om overdag een paar keer bewust een kort dutje te doen en 's nachts regelmatige slaaptijden aan te houden. Ook geven wij u raad en ondersteuning bij het vertellen van uw omgeving over uw slaapziekte.
Soms is er een oorzaak aan te wijzen, zoals spanningen of stress, pijn, of geluiden van buiten.Ook kan het een gevolg zijn van een psychisch probleem, bijvoorbeeld een depressie, burnout of angststoornis. In die gevallen is het nodig om het lichamelijke of psychische probleem eveneens te behandelen.
Stress zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap valt. Ervaar je overdag te veel stress?Dan hebben je hoofd en lichaam 's avonds onvoldoende tijd om in de ruststand te komen. Je herkent dit aan een opgejaagd gevoel als je in bed gaat liggen.
Na slechts 24 uur zonder slaap merk je al een cognitieve dip: je geheugen wordt onbetrouwbaar, je gedachten worden sloom en het wordt lastig om een gedachte in je hoofd vast te houden. Je beoordelingsvermogen wordt aangetast en je vermogen om keuzes te maken gaat achteruit.
Encephalitis lethargica (epidemische slaapziekte) is een atypische vorm van encefalitis gekarakteriseerd door hoge koortsaanvallen, hoofdpijn, dubbelzien, vertraagde fysieke en mentale reacties en lethargie. In acute gevallen kunnen patiënten in een coma terechtkomen.
Bij een slaaptekort van minder dan drie dagen zul je merken dat je bloeddruk stijgt en je prikkelbaar en duizelig wordt. Ook is het mogelijk dat je gaat hallucineren.
De oorzaak van slaapverlamming
Er zijn wel factoren bekend die kunnen bijdragen aan deze slaapstoornis. Zo worden stress, (ernstig) slaaptekort, een onregelmatig slaappatroon en andere slaapstoornissen zoals narcolepsie vaak in verband gebracht met slaapverlamming.
Hoewel het verontrustend kan zijn, is slaapverlamming niet gevaarlijk. Er zijn geen blijvende verlammingen en na enkele seconden of minuten is de situatie weer normaal en kun je je weer bewegen.
Breinscans laten zien dat mensen dezelfde emoties voelen in een droom als wanneer ze wakker zijn, zegt Michael Grandner, directeur van een slaapcentrum in Arizona. Hierdoor kun je schreeuwend, huilend of lachend wakker worden, dit komt doordat je hersenen data aan het verwerken zijn.
Narcolepsie ontstaat doordat u te weinig hypocretine heeft. Dat is een stofje in de hersenen dat slapen en wakker zijn regelt. Zonder dit stofje kunt u niet lang wakker blijven of niet goed doorslapen. Narcolepsie is waarschijnlijk een auto-immuunziekte.
Syndroom van Kleine-Levin (KLS) een zeldzame neurologische stoornis met een onbekende oorsprong, en wordt gekarakteriseerd door recidiverende-remitterende episodes van hypersomnie, geassocieerd met cognitieve en gedragsstoornissen.
Onder hypersomnie verstaat men een medische conditie gekenmerkt door dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Deze slaperigheid kan uw dagelijks leven negatief beïnvloeden. U bent moe, gedeprimeerd en heeft vaak hoofdpijn.
Klachten zijn bijvoorbeeld wazig zien, dubbelzien, behoefte hebben aan licht, lichtgevoeligheid, lichtflitsen zien, kleuren worden donkerder of vervagen en/of tijdelijke vermindering van het gezichtsvermogen door inspanning of warmte. Vaak is een visuele klacht één van de eerste symptomen van MS.
Spierkrampen en fasciculaties zijn vaak de eerste verschijnselen van ALS maar ook beide klachten die bij gezonde mensen kunnen voorkomen. Spierzwakte en atrofie beginnen vaak plaatselijk in een arm of been of in de spieren van de mondkeelholte. Beide nemen vaak geleidelijk toe.
Onder neurologische uitvalsverschijnselen verstaat men uitval van motoriek (verlamming), van het gevoel ('verdoofd gevoel') en van gehoor, gezichtsvermogen of spraak. De aard van het functieverlies hangt nauw samen met schade aan een specifiek deel van de hersenen (zie figuur).
Is er voldoende melatonine aangemaakt, dan krijgt je lichaam als het ware een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Het hormoon zorgt er dus voor dat je slaperig wordt en in slaap valt. 's Nachts neemt de aanmaak van melatonine af, dan word je weer wakker.
Chronische slapeloosheid is lastiger om op te lossen; het verdwijnt niet zomaar. Er is een goede behandeling - cognitieve gedragstherapie voor insomnia (CGT-I) - die bewezen effectief is bij 70-80% van de langdurige slapelozen.
Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken. ' Ook al slaap je niet, rusten heeft ook een positief effect. En anders is er voor de echte nachtbrakers natuurlijk nog koffie.
De gevolgen van een nacht niet slapen op het lichamelijke niveau zijn erg afhankelijk van je bezigheden gedurende de nacht. Als je veel gestaan of gedanst hebt dan zul je vermoeidheid voelen in je benen en rug. Zitten kan spanningen veroorzaken in de rug, schouders en nek.