Laagfrequent geluid (LFG) wordt vaak omschreven als een zeer lage toon, zwaar gebrom of gezoem, als een zware vrachtwagenmotor of als het gedreun van een draaiende wastrommel of generator.
Laagfrequent geluid (LFG) is geluid met lage tonen: tonen met een frequentie beneden 100/125 Herz ( Hz Hertz (Hertz)). Geluid met frequenties onder 20 Hz wordt infrasoon geluid genoemd.
Laagfrequent geluid meten met tonen beneden 125 Herz meten we met een analyser of versnellingsmeter. Vaak wordt zoemgeluid of trilling gevoeld. Veel voorkomende klachten zijn de trillingen en druk op de oren waarbij u een hoog zoemend of laag brommend geluid hoort.
Met goede apparatuur en kennis van zaken is het mogelijk laagfrequent geluid zelf te meten, maar het is ook mogelijk om iemand in te huren. Vanwege de hoge kosten van professionele bureaus, adviseert de stichting altijd eerst melding te maken bij de gemeente.
Zwaar verkeer (treinen, vliegverkeer, wegverkeer van vrachtwagens), industrie, ventilatoren, airco, warmtepompen, hoogspanningsstations, transformatorstations, compressoren, luidsprekers, enzovoort kunnen aan de oorsprong liggen van laag frequent geluid.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Medische oorzaak van het horen van een bromtoon
Geluid dat er niet is noemen we fantoomgeluid. De medische term voor zulke klachten is tinnitus. Sommige mensen vinden dat klinken alsof het probleem dan 'tussen hun oren zit' en alsof ze zich aanstellen. Maar tinnitus is geen denkbeeldig probleem.
Zoek afleiding, onderneem activiteiten in de buitenlucht, maar las wel rustpauzes in. De bromtoon valt het meest op in een stille omgeving. Een radio, ventilator of zelfs een tikkende klok kan helpen.
Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorgt u ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen (hoorbaar als contactgeluid) niet worden doorgegeven aan een constructie. Dit principe wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz.
Voor de iPhone presteren de apps 'SafeNoise' en 'Music Safe Check' het beste. Voor Android zijn dat 'Decibel Meter' en 'DeciBel'.
Decibel en Hertz
En de snelheid waarmee de hoge en lage druk elkaar afwisselen bepaalt of een geluid hoog of laag klinkt. Deze trillingsnelheid, of frequentie wordt uitgedrukt in hertz (Hz): het aantal trillingen per seconde. Diepe basgeluiden liggen onder de 100 Hz, schrille pieptonen boven de 8.000 Hz.
Ultrageluid kan gedetecteerd en gemeten worden met dezelfde apparaten, die dan veranderen in ultrasoonontvangers. Ze meten de elektrische spanning die door de mechanische ultrasone trillingen is veroorzaakt.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden die sommige mensen verlichting kan bieden. Bij slechthorendheid kan een hoortoestel helpen. Wanneer je geluiden uit de omgeving beter hoort, overstemmen deze het oorsuizen. Het tinnitus wordt als het ware teruggedrongen.
De verticale lijnen in een audiogram geven de toonhoogte of frequentie weer. 125 Hertz is een hele lage toon.
Het bereik van het menselijk gehoor ligt in het frequentiegebied tussen 20 en 20.000 Hz. Frequenties buiten dit bereik kan de mens vrijwel niet waarnemen. Binnen dit bereik is het menselijk oor het meest gevoelig voor frequenties van ongeveer 500 tot 4000 Hz.
Antwoord. Je kan stroom niet rechtstreeks horen natuurlijk, maar twee stroomdraden oefenen wel krachten op mekaar uit. Als door die stroomdraden een wisselstroom vloeit, kan deze oscillerende kracht aanleiding geven tot een hoorbare trilling. Het gezoem van een transformator is daar een typisch voorbeeld van.
Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur) maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur) maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).
Hoe klinkt een bromtoon ofwel LFG? Personen die last hebben van LFG omschrijven het vaak als 'het gedreun van een draaiende wastrommel' of als het geluid van een gedempt dieselaggregaat.
Stress: stress is een mogelijke oorzaak van tinnitus en kan het ook erger maken. Ontspanningsoefeningen kunnen eventueel helpen. Weersinvloeden: dit heeft mogelijk te maken met een veranderende druk op de oren.
Je hebt alles geprobeerd maar die irritante brom in je speakers is er nog steeds. Waarschijnlijk is een van de apparaten in je audioketen defect. Vaak is in dit geval de voeding de boosdoener. De omvormer die de wisselspanning uit je stopcontact omzet naar gelijkstroom, kan op den duur slechter gaan werken.
Geluid met frequenties lager dan 20 Hz is alleen voelbaar voor mensen en dan alleen als het heel sterk is. De waarneming is dan niet als geluid te herkennen maar als 'druk op de oren'. Vanwege de lage klank van LFG wordt het ook wel omschreven als een bromtoon.
Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.
Sommige mensen met tinnitus horen een ritmisch kloppend, bonzend, suizend of kloppend geluid in één of beide oren. Dit wordt pulserende tinnitus of pulsatiele tinnitus genoemd. Soms beschrijven mensen met pulserende tinnitus het geluid als het horen van hun hart in hun oren.