Dal segno is een muziekterm afkomstig uit het Italiaans en betekent 'vanaf het teken'. Het 'teken' in kwestie (segno) is dan meestal een S met puntjes in de bochten. Ook wordt er wel een paragraaf-teken voor gebruikt en een enkele keer een
D.S. is 'Dal segno' en betekent: 'vanaf het teken'. Dat wil zeggen: speel alles nog een keer vanaf het segno-symbool (dus niet helemaal vanaf het begin, zoals bij Da capo). Je kunt D.S. ook combineren met 'al fine' en 'al coda'.
In notatie van muzikale herhalingsstructuur ziet een codateken er uit als een cirkel met een kruis erdoor: Na een herhaling wordt het stuk uitgevoerd tot het eerste codateken en vervolgd bij het tweede codateken.Hier dient men vanaf het begin te herhalen, dan naar het codateken te springen.
MusiCAD speelt een slotfrase nadat in de herhaling Fine staat genoteerd. Wanneer geen Fine teken staat genoteerd dan wordt alles na het D.S.-teken als slot gespeeld. De complete constructie luidt dan formeel D.S. al Fine e pui al Coda ofwel 'vanaf het teken tot fine en daarna het coda'.
Da Capo dal Segno al Coda (D.C. dal Segno al Coda) = herhalen vanaf het Segno-teken tot het Coda-teken.
Da capo is een muziekterm afkomstig uit het Italiaans en betekent 'vanaf het begin'. "Da capo" of afgekort "D.C." wordt doorgaans boven de laatste maat geschreven. De speler wordt dan verondersteld alles vanaf het begin nog een keer te spelen.
Dal segno (op notenbalk 3 als een onderdeel van herhalingsstructuren in de muzieknotatie. In muzieknotatie wordt "Dal segno" of afgekort "D.S." doorgaans boven de laatste maat geschreven. De speler wordt dan verondersteld alles vanaf het segno-teken nog een keer te spelen.
Een gecodeerd rekeninguittreksel of CODA is een elektronisch bestand met zéér uitgebreide informatie over verrichtingen van je Belgische rekeningen. Meer specifiek is het een gecodeerde weergave van papieren rekeninguittreksels en de bijhorende bijlagen.
Een coda (de Italiaanse afgeleide van het Latijnse 'cauda': staart) is een passage waarmee een compositie of een deel ervan wordt besloten. Soms is de coda opgebouwd uit eerder gebruikte thema's, maar het naspel of 'aanhangsel' kan ook uit geheel nieuw materiaal bestaan.
Als je doorrekent, dan duurt een halve noot dus 4 tellen, een kwartnoot 2 tellen en een achtste noot 1 tel. In een 3/8 maat passen dus 3 achtste noten. Het gaat bij het lezen van maten dus om een beetje rekenen.
Toch noteer je soms een driekwartsmaat, en soms een zesachtste maat, om het verschil in lichte en zware maatdelen aan te geven. Bij een driekwartsmaat tel je 'één, twee, drie': een zwaar maatdeel gevolgd door twee lichte. Bij een zesachtstemaat tel je 'één twee drie, vier vijf zes'; twee zware maatdelen en vier lichte.
De maatstreep met een dubbele streep geeft een nieuw gedeelte van een muziekstuk weer. De dubbele dikke maatstreep is uiteindelijk het einde van een muziekstuk.
Een partituur bevat alle stemmen van een muziekstuk. Ze staan in een vaste volgorde onder elkaar: houtblazers bovenaan, dan koperblazers, vervolgens slagwerk en harp, dan de strijkers. De partituur is het uitgangspunt voor een dirigent die hiermee de volledige ontwikkeling van alle instrumenten overziet.
co = de co zelfst. Uitspraak: [ko] 1) (in de naam van een onderneming) compagnon Voorbeeld: `Firma Hoop & co. ` 2) coassistent in een ziekenhuis medisch Verbuigingen: co|`s (meer...
CodaBox bezorgt je de essentiële data om je accountancykantoor van a tot z digitaal te runnen. Bankrekeninguittreksels, kredietkaartafschriften, loongegevens en e-facturen vind je direct in je boekhoudsoftware, klaar voor verwerking. Doehoei, manueel papierwerk.
Technische kosten
De levering van de CODA bestanden van een spaarrekening is steeds gratis (er zijn geen maandelijkse kosten). Subrekeningen worden niet aangerekend, enkel de hoofdiban wordt gefactureerd.
Wanneer je in de bladmuziek een dubbele maatstreep met een dubbele punt ervoor tegen komt dan weet je dat je moet herhalen.
'Piano' aanduidingen in partituren
Zacht uit te voeren passages worden aangegeven met de cursieve letter p of met 'piano' voluit geschreven. Er bestaan verschillende gradaties en variaties, zodat een componist preciezer kan aangeven hoe zacht een bewuste passage moet klinken: pp ofwel pianissimo: zeer zacht.
Oefening 4 – 12/8 maat: je komt een 12/8 tegen bij onder andere langzame blues-nummers, dus gewoon geteld als vier kwartnoten, waarbij elke tel weer wordt onderverdeeld in een groepje van drie (4 x 3 = 12).
Wanneer we zeggen dat een nummer "in de toonsoort C" staat, bedoelen we dat de toonhoogte C klinkt als de meest stabiele "thuis noot" (of grondtoon). Ook gebruiken de meeste nummers noten vanuit een specifieke toonladder — een verzameling van noten in volgorde van laag naar hoog.
Allegro is een tempoaanduiding, het betekent 'levendig' en 'snel'. Er wordt soms ook een deel van een compositie mee bedoeld.
Muziekterm Morendo
Bijwoordelijk betekent het 'wegstervend' (van geluid). Morendo is een muziekterm die aan het einde van een muziekstuk wordt aangegeven. Wanneer een dirigent dit teken geeft, laten de musici het geluid geleidelijk afnemen tot op de grens van onhoorbaarheid.
In de Nederlandse taal gebruiken we accenten om bijvoorbeeld het verschil tussen één en een duidelijk te maken; in muziek is dit hetzelfde principe. In plaats van een streepje wordt hier het > symbool boven of onder een noot geplaatst. Dit geeft aan dat je die noot moet benadrukken.
C-sleutel. De C-sleutel is een teken aan het begin van de notenbalk dat de toonhoogte van de genoteerde noten bepaalt.