Risicoscorelijsten worden gebruikt bij het inschatten van het risico op decubitus/huidletsel. Een risico-scorelijst moet worden ingevuld: Bij opname van de zorgvrager. Wanneer de zorgvrager afhankelijk wordt van bed of rolstoel.
Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) beschrijft de risico's in het bedrijf op het gebied van gezondheid en veiligheid van de werknemers. Hiermee krijgt een werkgever snel inzicht in de situatie en kan hij zien waar verbeteringen in de onderneming nodig zijn.
De Bradenschaal is daarin één van de meest bekende risico-scorelijsten. De Bradenschaal werd voor het eerst gepubliceerd in 1985 en bestaat uit 6 items: zintuiglijke waarneming, activiteit, mobiliteit, vochtigheid, voedingstoestand en frictie/schuifkracht. Scores kunnen variëren tussen 6 en 23.
De BRADENschaal is een instrumenten waarmee het risico op ontwikkelen van decubitus wordt vastgesteld. De schaal bestaat uit 6 items: zintuigelijke waarneming, vochtigheid van huid, mate van activiteit, mate van mobiliteit, voedingstoestand en de mate van schuif- en wrijvingskrachten.
Het doel van de Nortonschaal is het beoordelen van het risico voor het ontwikkeling van decubitus. Zij bestaat uit 5 items die betrekking hebben op de algemeen lichamelijke toestand, de geestelijke toestand, activiteit, mobiliteit en incontinentie.
De Bradenschaal is een instrument dat het risico meet op de ontwikkeling van decubitus. In het dagelijks leven van verpleegkundigen worden meetinstrumenten gebruikt. Denkt u bijvoorbeeld aan het gebruik van de thermometer, de bloeddrukmeter, maar ook de complexiteitsscore die in de thuiszorg wordt toegepast.
Decubitus (doorliggen) ontstaat door langdurige druk op één plaats. Door deze druk worden bloedvaten afgeklemd, waardoor er onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen bij de huid en het weefsel onder de huid kunnen komen. Daardoor kunnen afvalstoffen niet goed afgevoerd worden en ontstaat een beschadiging van het weefsel.
Een risico-scorelijst moet in elk geval worden ingevuld: bij opname van de zorgvrager. wanneer de zorgvrager afhankelijk wordt van bed of rolstoel. wanneer de conditie van de zorgvrager verbetert of verslechtert.
Risicofactoren hebben een directe relatie met het ontstaan van decubitus en huidletsel; voor decubitus zijn dat druk- en schuifkrachten.
Als iemand gedurende een lange periode in dezelfde houding ligt, of zit, dan kan decubitus ontstaan. Door de houding regelmatig aan te passen kan decubitus worden voorkomen. Wissel in bed regelmatig van houding (linkerzij, rug/buik, rechterzij, rug/buik etc.).
IAD is een klinisch verschijnsel van vocht geassocieerd met huidbeschadiging en wordt vaak ervaren door mensen met urine en faecale incontinentie. De schade wordt gekenmerkt door huidletsel van de epidermis en het verweken van de huid.
In de Arbowet wordt geen termijn genoemd met betrekking tot de geldigheidsduur van de RI&E. Het gaat erom dat de RI&E actueel blijft. Dus bij ingrijpende wijzigingen aan werkmethoden, werkomstandigheden of gebruikte techniek (artikel 5 lid 4 Arbowet) bekijkt u opnieuw de risico's.
De RI&E is verplicht voor iedereen, behalve ZZP'ers. Alleen als de medewerkers samen minder dan 40 uur per week werken, kun je gebruik maken van een gezondheidschecklist als vervanger voor de RI&E. In alle andere gevallen schrijft de Arbowet voor dat je een RI&E moet hebben.
Decubituswonden worden geclassificeerd op basis van de diepte van weefselbeschadiging. Bij decubitus categorie 1 is er sprake van een intacte huid met niet wegdrukbare roodheid binnen een lokaal gebied ter hoogte van benige delen.
Belangrijkste onderscheid met decubitus is dat decubitus alleen door druk en schuifkrachten ontstaan en vochtletsel alleen door vocht.
Bedek intacte huid met transparante wondfolie. Gebruik eventueel crèmes. Als de huid te droog is: gebruik een neutrale crème of lotion die snel in de huid trekt (niet wrijven). Als de huid vochtig is: gebruik een product met indrogend effect zoals zinkoxide.
Zorg ervoor dat uw huid niet vochtig is. Gebruik, in overleg met een deskundige, eventueel een barrièremiddel om uw huid te beschermen tegen de inwerking van vocht (van bijvoorbeeld zweten of incontinentie). U kunt barrièremiddelen verkrijgen bij drogist en apotheek. Zorg ervoor dat u voldoende eet en drinkt.
Bij lang liggen komen drukplekken vaak op uw stuitje, hielen, schouders, heupen of enkels. Bij lang zitten, bijvoorbeeld in een rolstoel, komen drukplekken vaak op uw billen. Soms komt er een ontsteking in de wond.De wond doet dan (meer) pijn en wordt vaak warm of dik.
De huid is extra kwetsbaar en gevoelig voor beschadigingen als de huid uitgedroogd is. Dit geeft een extra risico op het krijgen van decubitus en kan decubitus verergeren.. Bij grote wonden verliest het lichaam meer vocht. Het is dus van belang om voldoende vocht binnen te krijgen.