Maar voor wie er niet direct een beeld bij heeft: een rietadt is een variant op de 'normale adt' waarbij je een - veelal - plastic rietje gebruikt om een flesje bier zo snel mogelijk leeg te drinken. Het rietje zorgt voor luchttoevoer om het drinken te vergemakkelijken en versnellen.
Hoe trek je een rietadt? Pak een flesje en een rietje en maak het rietje vochtig door deze te likken of door de mond te halen. Doe een riet in een flesje bier en plaats het biertje ondersteboven op de mond met het rietje naar buiten. Hierdoor zal het flesje sneller leeg zijn dan zonder riet.
Met deze rietbuis kun je gemakkelijk een flesje bier atten, ook wel de rietadt genoemd. Het metalen rietje zorgt ervoor dat er lucht kan stromen, waardoor het bier niet klokkend uit het flesje komt. Hierdoor zal het bier in recordtempo in je mond terecht komen en zul je indruk maken tijdens een feestje.
Een rietadje is een specifieke manier om een flesje bier leeg te drinken. Daartoe wordt een buigrietje in het flesje geplaatst en langs de hals van het flesje weggebogen. Het flesje wordt vervolgens via de reguliere drinkopening (bij voorkeur in één keer) leeggeadt.
Rietadt.nl is bedacht en opgezet door twee studenten die beide een passie hebben voor het drinken van bier. Uiteraard kan er op avonden dat er bier gedronken wordt een ding niet worden vergeten, het doen van een rietadt. Het mooie van een rietadt is, dat er altijd wel een goede reden is om er een te trekken.
Ontspan je keel en houd je adem in.
Slik niet terwijl je de inhoud van het glas in je mond laat stromen. Laat je keel in plaats daarvan ontspannen en het bier zo je maag in stromen. Laat de zwaartekracht het werk voor je doen.
Een Rietadt is simpelweg het wegdrinken van een biertje met behulp van een rietje. Je plaats het rietje in het biertje en buigt hem af met je hand. Hierdoor kun jij blijven drinken en wordt er via het rietje lucht in het flesje gezogen. Zo kun je een biertje heel snel adten.
Een bak trekken, wordt vaak gebruikt als synoniem voor adten. Vergelijkbaar met een bak trekken is de rietadt. Ook bij het opeisen van een anytimer zal het slachtoffer een bak moeten trekken, al wordt het gewaardeerd als je een rietadt trekt.
Als je alcohol door een rietje drinkt, merk je iets sneller het effect van alcohol dan wanneer je gewoon drinkt. Dit komt omdat een beetje alcohol rechtstreeks in de bloedbaan komt via je gehemelte (daar wordt de alcohol a.h.w. tegenaan gespoten). Ook kun je je een beetje duizelig voelen door het zuigen aan een rietje.
Door aan een rietje te zuigen ontstaat er lage druk in je mond. Als de druk lager is, verdampt de alcohol sneller. De alcoholdampen komen zo via de longen opnieuw sneller in je bloed terecht dan via maag en darmen. Hou er ook rekening mee dat alcohol uit koolzuurhoudende dranken sneller wordt opgenomen in je bloed.
Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen. Hoe hoger de concentratie van alcohol in de hersenen, hoe groter het verdovende effect. Alcohol is een zogenaamde psychotrope of psychoactieve stof. Dat wil zeggen dat het inwerkt op bepaalde processen in de hersenen en daarmee de werking van de hersenen beïnvloedt.
Laten we het flesje even nemen als voorbeeld, voor het gemak. Als je dan dus een kwart van een liter drinkt, wat in een flesje bier zit, dan zijn dat best wat slokken. Een milliliter is een duizendste van een liter, dus 0,25 liter is 250 milliliter. Dus dan drink je ongeveer op in 25 slokken.
Beweeg het glas naar je mond breng je lippen om de rand van het glas en gooi het bier in een keer achterover. Probeer geen slokken te nemen, dit zorgt ervoor dat het bier langs je lippen over je shirt kan stromen.
Nadat je diep ingeademd hebt kiep je het flesje om en kantel je je hoofd achterover. Het bier zal nu uit het flesje stromen. Houd het rietje met je vinger op zijn plek zodat hij het bier kan blijven ventileren. Omdat het grootste gedeelte van wat je proeft aroma is, wil je een biertje ruiken als je het drinkt.
De smaak is niet bepalend
Maar níet aan de genen die bepalend zijn hoe je smaak waarneemt. Een onderzoek onder 330.000 proefpersonen wijst uit dat het te maken heeft met een genetisch bepaalde psychische invloed die koffie en bier op je kunnen hebben en je een bepaald gevoel kunnen geven.
Pils tap je altijd in een gespoeld, nat glas. Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren.
Vóór het bier inschenken
Dat bezinksel is gist. Alhoewel niet iedereen het er over eens is, hoor je de gist niet te drinken. En het hoort daarom ook niet in je glas terecht te komen. Ligt er iets op de bodem, dan moet je een beetje beheerst schenken.
Bijna alle andere bierstijlen worden lekkerder naarmate ze iets warmer worden (zo tussen de 6 en 10 graden). Een goede leidraad is: hoe donkerder het bier, hoe warmer je het kan drinken. Haal je bier op tijd uit de koelkast, wacht geduldig een kwartier tot halfuur en geniet!
Een voorbeeld daarvan is het werkwoord atten, 'in één teug leegdrinken'. Dit werkwoord is afgeleid van de Latijnse uitdrukking ad fundum 'tot op de bodem' dat in studentenkringen ontstaan is en zich van daaruit verder heeft verbreid.
Een blackout of grayout door alcohol is gevaarlijk. De alcohol beschadigt je hersenen, zeker wanneer je vaker te veel drinkt. Bovendien is een blackout een teken dat je mogelijk een alcoholprobleem hebt.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
Je hebt vast wel eens gehoord van het gezegde 'dronken mensen en kinderen spreken altijd de waarheid'. Deze gedachte, dat we met een flinke slok op de waarheid vertellen, is al eeuwenoud. Zo hadden de Romeinen hiervoor de uitspraak 'in vino veritas'; de waarheid bevindt zich in de wijn.