Een REM-slaap stoornis is een parasomnie, een vorm van afwijkend gedrag tijdens de slaap. De stoornis doet zich voor wanneer men levendige dromen letterlijk uitvoert in de slaap. De dromen zijn dan vaak gevuld met actie en kunnen zelfs gewelddadig zijn.
REM staat voor “Rapid Eye Movement” ofwel de fase waarin je ogen tijdens het slapen snel bewegen. Het is één van de vijf slaapfasen die mensen elke nacht meemaken. De REM slaapfase is te herkennen aan de snelle, willekeurige bewegingen van de ogen en de verlamming van je spieren.
Tijdens je diepste slaap, de REM-slaap, verwerkt je lichaam indrukken, gedachten en emoties. Daarnaast versterkt het je geheugen en stimuleert het de ontwikkeling van je centrale zenuwstelsel. Naarmate de nacht vordert en je dus meerdere slaapcycli doorloopt, wordt je REM-slaap langer.
Ontwikkel een slaaproutine. Ga dagelijks - ook in het weekend - op hetzelfde tijdstip naar bed en sta ongeveer op hetzelfde moment op. Drink later op de dag (na 14.00 uur) geen cafeïne meer en rook geen sigaretten. Vermijd alcohol 's avonds, dat maakt je wel slaperig maar verstoort je slaap, met name je REM-slaap.
Na circa 1½ uur treedt de eerste REM-slaap op, daarna volgt weer de diepe slaap (stadium 3 en 4 van de Non REM-slaap). Later in de nacht wisselen ongeveer 5 diepe slaapfasen (alleen stadium 3 van de Non REM) zich af met 5 REM fasen, die ongeveer 20 minuten duren.
Het horloge detecteert automatisch je slaap en houdt bewegingen bij gedurende jouw normale slaaptijden, welke je invoert in de Connect app. Het horloge doet dit door gebruik te maken van de hartslagmeter die in het horloge verwerkt zit. Het horloge meet de tijd die tussen iedere hartslag zit.
REM slaap is belangrijk, vanwege de verwerking van gegevens en het emotionele herstel dat plaatsvindt. Als je geen REM slaap hebt, heeft je lichaam niet de kans om de gebeurtenissen van die dag op te slaan in het langetermijngeheugen en het gebeurde te verwerken.
“Wie te weinig REM-slaap heeft, krijgt problemen met zijn langetermijngeheugen. Daarnaast ondermijnt gebrek aan REM-slaap ons vermogen om goed om te gaan met onze emoties. We worden dan prikkelbaar en laten ons sneller meeslepen in conflicten.”
Slaap en ontspan voldoende. Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
We spreken ook van paradoxale slaap, omdat ons lichaam volledig in rust is, maar ons brein op volle toeren draait. Sommige mensen denken dat ze nooit dromen en dus geen REM-slaap hebben. Dit kan niet, iedereen droomt. Ook wanneer men wakker wordt en men zich geen droom kan herinneren.
Minimaal 6,5 uur per nacht
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."
De extra uren die je creëert door 's nachts hooguit 3 à 4 uur te slapen zijn extra waardevol. Het is namelijk geen lastige opgave om deze tijd nuttig te besteden. Omdat je veel vroeger dan normaal bent opgestaan en haast als enige wakker bent, kun je volledig ongestoord je gang gaan.
Rust is noodzakelijk om de hersenen de kans te geven ervaringen te verwerken en om het lichaam te laten recupereren. Wie niet of onvoldoende diep slaapt, kan dus ook niet goed uitrusten. Daarom doet u er goed aan om uw diepe slaap te bevorderen en te verlengen.
De diepe slaap en de REM-slaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.
Slaaphygiëne. De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.
Mensen die weinig slaap nodig hebben, bereiken 's nachts zo'n vier keer het stadium van een diepe slaap. Zij hebben doorgaans genoeg aan 4 tot 6 uur slaap per nacht. Heb jij 7 tot 8 uur per nacht nodig? Dan maak je zo'n 5 keer per nacht de periode van diepe slaap mee.
Je krijgt te weinig magnesium of te weinig ijzer binnen
Het mineraal magnesium en het sporenelement ijzer helpen om vermoeidheid en moeheid te verminderen. Een tekort aan magnesium kan leiden tot een uitgeput gevoel. Een ijzertekort kan bloedarmoede tot gevolg hebben. Het is daarom belangrijk om gevarieerd te eten.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Neem zeker niet meer dan 600 mg per dag. Voor vrouwen is de algemene dagelijkse hoeveelheid magnesium 310 mg tot 360 mg, voor mannen is dit 400 tot 420 mg. Aangeraden wordt om het supplement twee uur voor het slapen gaan in te nemen.
een hartziekte of hartritmestoornis. hoge bloeddruk. diabetes (suikerziekte) sommige medicijnen (zoals prednison, medicijnen bij ADHD, sommige medicijnen tegen astma, sommige medicijnen voor de schildklier)
De diepe slaap (fase 3 en 4) en de droomslaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.
Het belang van goede slaap
De meeste mensen hebben gemiddeld tussen de 7 en 8 uur nodig. Dit kan wisselen per persoon. Sommige mensen hebben genoeg aan 6 uur en anderen hebben 9 uur slaap nodig. Wanneer u `s avonds naar bed gaat daalt uw alertheid en komt u via de lichte slaap in de diepe slaap.
Onze slaap bestaat uit vier verschillende fases: de sluimerfase (1), lichte slaapfase (2), de diepe slaapfase (3) en de remslaap (4). Hoewel we ongeveer de helft van onze nacht in fase 2 doorbrengen, en een kwart in de remslaap, spenderen we ook gemiddeld 15 tot 20 percent van onze nachtrust in de diepe slaapfase.
De betrouwbaarheid en validiteit van de trackers en smartwatches is afhankelijk van de loopsnelheid, concluderen de onderzoekers. Er komt niet één absolute winnaar uit het onderzoek. Gemiddeld doen de consumenten trackers en smartwatches het beter bij gemiddelde en hoge snelheden, dan bij lage snelheden.
Hoe nauwkeurig is je Fitbit? Fitbit ontwikkelt de meest accurate activiteitstrackers. Met een Fitbit om je pols kun je er dus wel vanuit gaan dat je op een nauwkeurige manier op de hoogte gesteld wordt van je stappen, hartslag, afstand of slaap. Soms kan het gebeuren dat je Fitbit er ietwat naast zit.