"Voor het opleiden van één blindengeleidehond zijn ongeveer 83.000 kg dopjes nodig.
Enkel de zuivere plastic dopjes en deksels kunnen gebruikt worden. Andere producten zoals kroonkurken, wijnkurken en batterijen kunnen niet gebruikt worden.
Behalve plastic doppen van frisdrank, melk en andere melkproducten, kun je ook doppen van bijvoorbeeld wasmiddel, shampoo, pindakaas, chocoladepasta en schoonmaakmiddelen inleveren. Het gaat erom dat het harde doppen zijn die je inlevert.
Hoe kan jij helpen? Je kan thuis dopjes verzamelen en die naar een inzamelpunt brengen. Dat kan zijn: een school, bedrijf, winkel, woon- & zorgcentrum, rechtstreeks naar het opleidingscentrum Vrienden der Blinden of bij ons inzamelpunt restaurant Beekveld in Tildonk.
"Voor het opleiden van één blindengeleidehond zijn ongeveer 83.000 kg dopjes nodig.
Naast de plastic doppen, kun je ook kroonkurken (van flesjes bier en frisdrank) verzamelen en bij Gerwil inleveren. De opbrengst hiervan komt ten goede van de stichting KiKa.
Met het inzamelen van flessendoppen en oud ijzer hopen ze het geld bij elkaar te krijgen. Met een prijs van zo'n 7 tot 15 cent per kilo, wordt dat heel lang sparen.
Per kilo ontvangt KNGF Geleidehonden een vergoeding. Dus gooi de dopjes van frisdrank en melkpakken niet weg, maar lever ze in bij één van de depots. Je steunt niet alleen de opleiding van onze geleidehonden, maar spaart ook nog eens het milieu. Inmiddels hebben alle doppen samen al tienduizenden euro's opgeleverd.
Iedereen kan meehelpen door de doppen te verzamelen. Vele restaurants, cafés en (sport)verenigingen doen al mee. Ook jij kunt een 'dop' in het zakje doen door bijvoorbeeld thuis de bierdopjes te sparen.
Welke doppen zijn geschikt om te sparen? Polyethyleen (HDPE of PE-HD). De HDPE doppen zijn te herkennen aan het recycle logo met een 2 of 02 erin. Voorbeelden hiervan zijn doppen van flessen frisdrank, zuivelpakken of pakken van vruchtensappen.
Gewicht: 3.5 gr.
De kroonkurken leveren per kilo 30 cent op.
Met het sparen van de plastic doppen kunt u geld inzamelen voor KNGF Geleidehonden. Aangezien zowel het inzamelen, sorteren als het transport door vrijwilligers wordt uitgevoerd, komt de gehele opbrengst ten goede aan de opleiding van onze geleidehonden. Alle plastic doppen en deksels mogen ingezameld worden.
Voor de ingezamelde doppen krijgt KNGF Geleidehonden een vergoeding. Met de opbrengst wordt de basisopleiding van een geleidehond gefinancierd. Om één hond te kunnen sponsoren moeten er 11 miljoen doppen worden verzameld. Er zijn landelijk honderden inleverpunten waar mensen hun plastic doppen kwijt kunnen.
U kunt vanaf 1 januari 2017 nog wel steeds plastic doppen blijven sparen voor het KNGF, maar vanaf die datum kunt u deze zelf brengen bij een van de vier depots: in Amstelveen, Tilburg, Aalten of Donderen (Groningen). Helaas is er (nog) geen depot in de regio Rijnmond.
Dit geldt ook voor bierdoppen en schroefdoppen van wijnflessen: die mogen bij het restafval. Na de afvalverbranding worden ze met magneten uit het afval gehaald voor recycling. Een grotere losse deksel van metaal mag bij de gescheiden inzameling van plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).
U kunt uw gespaarde doppen inleveren bij Stichting Happy Return aan de Ruysdaelstraat 21 te Leeuwarden. In het jaar 2019 hadden we in Friesland, Groningen en Drenthe 90.000 kilo opgehaald aan plastic doppen en KNGF Geleidehonden kreeg daarvoor € 20.000,= om weer 4 honden een basisopleiding te geven.
Sinds dinsdag is er een tweede inzamelpunt voor plastic doppen in Diemen, bij de Jumbo in winkelcentrum Kruidenhof. De ingezamelde doppen leveren geld op voor KNGF Geleidehonden.
Vrijwilligers van het Diabetes Fonds zijn daarom al sinds 2014 bezig met het verzamelen van bierdoppen. De doppen worden gerecycled bij de Onttiningsfabriek in Leeuwarden waar een mooie prijs per kilo wordt betaald: hoe meer doppen, hoe groter het bedrag dat het Diabetes Fonds ontvangt voor wetenschappelijk onderzoek.
Eén dopje weegt maar 2 gram, dus dat zijn heel wat flesjes bier, die in de kelen zijn verdwenen. Vorig jaar werd maar liefst 18.500 kg bierdoppen ingeleverd en zijn er mooi bedragen aan de goede doelen geschonken w.o. € 9.000 aan KIKA.
Het aluminumfolie van uw boterhampakketje, bierdoppen, deobussen, slagroombussen, ranjabussen, ook lachgaspatronen, bierblikjes, frisdrankblikjes etc etc. Het is allemaal een metaal.
Eerst de bierdopjes tellen, daarna de dopjes met kit vastmaken aan tafeltje, vervolgens een laag epoxy giethars eroverheen gieten en op het laatst drie à vier uur met een gasbrander de luchtbellen weghalen. Het resultaat: een strakke meubel met oude witte-, nieuwe rode- én Radlergele bierdoppen.
Noord-Brabant doet de Angelaschool ook mee met de doppenactie en spaart doppen. Angelaschool in boxtel zamelt doppen voor de blindengeleidehonden .
Jouw plastic doppen zijn dus geld waard
Gooi daarom de dopjes van frisdrank en melkpakken niet meer weg, maar breng ze naar een van de vestigingen van Het Goed in Best, Boxtel, Nijmegen, Roermond, Schijndel, Sittard, Venlo en vanaf begin september in Nuenen.