De redonpot vangt het wondvocht op Dat is een dun slangetje dat in het wondgebied ligt. Deze drain wordt aangesloten op een plastic redonpot die het wondvocht opvangt. Doordat deze redonpot vacuüm of luchtledig is, zuigt hij via de drain het overtollig wondvocht uit de wonde. En zo kan de wonde binnenin goed genezen.
Wat is een drain? De drain die tijdens de operatie bij u is ingebracht, heet een redondrain of vacuümdrain. De drain zelf is een dun slangetje dat in het wondgebied ligt. Doordat de drain zit aangesloten op een vacuümdrainpot, wordt het overtollige wondvocht uit uw lichaam gezogen.
De drain wordt niet alleen gebruikt om complicaties na een operatie te voorkomen, maar kan ook worden gebruikt om het vocht dat in het gebied is verzameld als gevolg van een eerdere wond of zwelling in het lichaam af te voeren. Deze praktijk wordt drainage genoemd.
De drains blijven zitten tot de hoeveelheid vocht is afgenomen tot 20 à 50 ml per dag. Gewoonlijk is dat 1 à 2 weken na de operatie maar soms kan het langer duren. Wanneer u thuis bent controleert u zelf regelmatig de wond en de drain.
Een drain is een dun slangetje, waarvan een deel is voorzien van kleine gaatjes. Dit gedeelte wordt tijdens de operatie in de wond geplaatst. Via de kleine gaatjes worden bloed en wondvocht afgezogen. Door het vacuümsysteem kan het wondvocht maar één kant op.
Douchen. U kunt gewoon douchen met de drain. Als er een pleister op de insteekopening zit, moet u deze verwijderen voor u gaat douchen.
U kunt met een drain gewoon douchen. Wel moet de insteekopening goed afgeplakt zijn met het doorzichtige folie. U mag niet in bad, de wond kan week worden en u loopt kans op het krijgen van een infectie. Draag gemakkelijk zittende kleding, zodat de drain niet wordt afgekneld.
De drain voelt pijnlijk/gevoelig aan bij bewegen. Het kan zijn dat de drain tegen een zenuw aanligt, waardoor het een pijnlijk gevoel geeft bij bewegen. Dit is vervelend voor u, maar niet ernstig.
Het verwijderen van de drains doet meestal geen pijn, maar veel patiënten vinden het een vervelend gevoel. Het kan zijn dat u met drains naar huis gaat. Deze worden dan later verwijderd op de polikliniek. Op de afdeling krijgt u uitleg hoe u de drains thuis moet verzorgen.
De drain wordt aan uw huid vastgehecht met hechtingen. Wanneer er veel vocht afloopt wordt de drain soms tijdelijk afgeklemd. De voorbereiding en de drainplaatsing duurt ongeveer 30 minuten. Heel soms is het nodig patiënten een kalmerend middel (sedatie) te geven.
Voordat u naar huis gaat, krijgt u informatie over de verzorging van de drain en kunt u onder begeleiding van een verpleegkundige de verzorging oefenen. Indien u dit wenst, kan een verpleegkundige van de thuiszorg u thuis bezoeken om de wond te controleren.
De buis wordt verwijderd en via de snee in de buik wordt de drain ingebracht in de buikholte (tussen de darmen). Daarna wordt de wond gehecht. De operatie duurt ongeveer 1 uur.
Een wonddrain wordt geplaatst om bloed en wondvocht uit het gebied van de wond af te voeren. Het is een dun slangetje van zacht plastic, waarvan een deel kleine gaatjes heeft. Het gedeelte met de gaatjes wordt tijdens de operatie in het wondgebied geplaatst.
De drain is een dun slangetje van plastic, waarvan een deel voorzien is van kleine gaatjes. Tijdens de operatie wordt deze drain ingebracht om het wond- en/of lymfevocht af te voeren. Zo kan er geen ophoping van vocht in het wondgebied ontstaan. De drain wordt met een hechting vastgezet, zodat deze niet kan loslaten.
Voor het verwijderen van de redondrain wordt het vacuüm van de pot gehaald en de hechting verwijderd. Na het verwijderen kan het draingaatje nog wat lekken. Druk dan een tijdje met een gaasje op de opening.
Het vocht is helder of een beetje rood door bloed. Dit is wondvocht. Het ruimt vuil en bacteriën op. Het is nodig om uw wond beter te maken.
De werking en levensduur van drainage is vooral afhankelijk van verstoppingsprocessen in en direct rondom de drainageleidingen. Er zijn verschillende oorzaken waardoor verstoppingen in de draineerbuis of verstoppingen van het omhullingsmateriaal kunnen optreden.
Scaldis raadt aan om ongeveer 5 jaar na aanleg de drains door te laten spuiten.Als de bodem een hoog ijzergehalte bevat raden we aan om dit al na 3 jaar te laten doen. De beschermende laag rond de buizen houdt het meeste vuil gelukkig tegen.
Het is verstandig de drain in een lusje met een stukje pleister vast te plakken op het lichaam. Zo voorkomt u dat er aan de drain getrokken wordt of dat het slangetje ergens achter blijft haken. Als u het prettig vindt, mag u de drainzakjes blijven gebruiken die ook in het ziekenhuis zijn gebruikt, maar dit hoeft niet.
De verwijdering van uw low-vac drain verloopt als volgt: De hechting wordt doorgeknipt en de drain wordt er uitgehaald. Tijdens het verwijderen kunt u enige pijn ervaren die direct na het verwijderen weer wegtrekt. De verpleegkundige sluit de insteekopening af met een verband.
Houd een minimale diepte van 60 cm en een maximale diepte van 90 cm aan. De meest geschikte diepte voor drainage is afhankelijk van de grondsoort. Zo wordt bij een zandgrond een diepte aangehouden van 80 cm.