Voer je een betaling online uit met je creditcard, dan vul je verschillende gegevens in. In ieder geval wordt er altijd gevraagd naar je eigen naam zoals deze op de creditcard staat, evenals het creditcardnummer, de vervaldatum en de driecijferige verificatiecode, ook wel bekend als Card Verification Code (CVC).
Het kan zijn dat je creditcard niet ingesteld is voor online betalingen. Controleer je bank om te bevestigen of dit kan. Wellicht voer je het kaartnummer, CVV2, CVC, CID, PIN of naam (en voorletters) verkeerd in.
Wil of moet je betalen met je pincode, dan steek je de creditcard op dezelfde manier in de betaalautomaat als een bankpasje. Daarna voer je de pincode in. Je creditcard heeft een eigen pincode. Net als bij een bankpas wordt de magneetstrip van een creditcard nauwelijks meer gebruikt.
Alle creditcards die in Nederland worden uitgegeven door banken en door ICS, hebben een veilige betaalchip en een pincode, net als bij een gewone bankpas. Met een creditcard betaalt u in Europa op dezelfde manier als met een bankpas, ook contactloos.
Je hebt dus altijd je smartphone of kaartlezer nodig. Er bestaan uitzonderingen voor transacties met een laag risico op fraude. Hierbij zou het nog mogelijk kunnen zijn om een online aankoop te doen door alleen het nummer van de bankkaart en de code op de achterkant (CVC-code) op te geven.
Online betalen met een creditcard
In ieder geval wordt er altijd gevraagd naar je eigen naam zoals deze op de creditcard staat, evenals het creditcardnummer, de vervaldatum en de driecijferige verificatiecode, ook wel bekend als Card Verification Code (CVC). Deze code vind je achterop de creditcard.
Geef nooit zomaar je creditcardnummer of de beveiligingscode van de creditcard aan derden. En bedenk je met wie je te maken hebt als je wel creditcard gegevens deelt. Bij een onterechte afschrijving kun je een creditcard betaling terugdraaien via de creditcardmaatschappij.
Nadelen. Wat mensen vaak het grootste nadeel van de creditcard vinden, zijn de extra kosten die om de hoek komen kijken. Deze kosten hangen van een aantal zaken af, zoals je bestedingslimiet en de verzekeringsduur van je aankopen. Een creditcard kost volgens het Nibud tussen de 10 en 50 euro per jaar.
Maar voor creditcards bestaan eigenlijk twee soorten codes. Allereerst is er de pincode die je gebruikt voor het opnemen van geld en bij het betalen bij de winkelier. Deze code bestaat over het algemeen uit 4 cijfers, net als bij je pinpasje. Maar let op, het zijn niet dezelfde cijfers als van je pinpaspincode.
Creditcard niet geaccepteerd
Sta je in de winkel, controleer dan of de betaalautomaat het logo van Mastercard of Visa heeft. Zie je geen logo, dan is de kans groot dat je in deze winkel niet met creditcard kunt betalen. Met je betaalpas of contant geld betalen, zijn dan de manieren om af te rekenen.
Betalen met een creditcard is meestal duurder dan met een betaalpas. De meeste banken rekenen bij de creditcard gemiddeld zo'n 2% koersopslag, dus gemiddeld 1% meer dan bij de betaalpas. Buiten de eurolanden komt het weleens voor dat een winkelier zelf nog een bedrag rekent voor een betaling.
Het bestedingslimiet, ook wel bestedingsruimte genoemd, is het geldbedrag dat je maandelijks kunt spenderen met je creditcard. De bestedingsruimte kan per creditcardaanbieder en soort creditcard variëren van 1.000 euro tot meer dan 20.000 euro.
Een IBAN nummer is de bankrekeningnummer van je bankrekening. Dit krijg je automatisch bij alle banken als je een rekening opent. Bij een creditcard is dit niet zo, maar er zijn dus enkele aanbieders die een prepaid creditcard, of een prepaid debit card gratis uitgeven.
Betalen met je creditcard
Je kunt ook pinnen met je creditcard. Dit kan bij betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels of restaurants. Je kunt met je creditcard ook geld opnemen bij een betaalautomaat.
Kun je met elke creditcard geld pinnen? Ja, je kunt met iedere creditcard geld opnemen via een geldautomaat. Dit kan zowel in Nederland als in elk ander land. Op de meeste geldautomaten staan logo's van de verschillende creditcardnetwerken, zoals Visa en Mastercard.
Na het 3x intoetsen van een verkeerde pincode, deblokkeer je je creditcard in de meeste gevallen zelf. Hoe je dat doet, hangt af van waar de pincode is ingetoetst.
Bij betaling met creditcards wordt naar jouw "veiligheidscode" (CVV of CVC) gevraagd. Bij VISA en MASTERCARD bevindt zich deze code op de achterkant van de creditcard. De code bestaat uit drie (3) cijfers na jouw creditcardnummer (resp. na de laatste vier cijfers) die in de handtekeningsbalk staan.
Je kunt tegenwoordig een debit card van Mastercard of Visa gebruiken om een hotelkamer te boeken. Je creditcardaanbieder kan jou hierover informeren. Soms is het nodig om alsnog een reguliere creditcard aan te schaffen of om uit te wijken naar een hotel waar je met PayPal of iDeal kunt betalen.
Visa Card heeft een betere wereldwijde dekking dan MasterCard. Vooral in gebieden met relatief weinig toeristen is de Visa Card vaak de enige betalingsmogelijkheid. De voornaamste verschillen tussen Visa Card en MasterCard worden gemaakt door de aanbieders.
Hoe je de kaart kunt activeren is doorgaans zeer eenvoudig en staat beschreven in de begeleidende brief die je ontvangt bij de kaart.
Winkels en webwinkels mogen vanaf vandaag geen toeslag meer rekenen als er wordt betaald met een creditcard. Het is een gevolg van de invoering van de nieuwe PSD2-betaalwet. Tot vandaag mochten winkeliers de kosten die ze maken voor een creditcardtransactie doorberekenen aan de klant.