Wat is een randpremature baby? Een randpremature baby is een baby geboren tussen de 36 en 37 weken. Het kan ook zijn dat de baby wel op tijd geboren is, maar in gedrag toch meer lijkt op een baby die net iets te vroeg geboren is. Dat noemen we ook wel randprematuur gedrag.
Kinderen die vóór een zwangerschapsduur van 37 weken worden geboren, worden prematuur genoemd. Tijdens de eerste weken van de zwangerschap worden alle organen aangelegd. Nadat deze organen zijn aangelegd, moeten ze nog verder groeien en uitrijpen.
Een baby is prematuur als hij voor 37e week van de zwangerschap wordt geboren. Vóór 32 weken is er zelfs sprake van een ernstige vroeggeboorte.
Wanneer je baby wordt geboren vóór de 37ste zwangerschapsweek is het een prematuur of een te vroeg geborene. Wanneer een baby te weinig weegt voor de duur van de zwangerschap is hij dysmatuur.
Tussen de 34 en 36 weken geboren:
Meestal moet je baby in het ziekenhuis blijven tot hij goed kan drinken, zich goed op temperatuur kan houden en goed groeit. Uiteraard zal een baby die bij 36 weken geboren wordt veel minder problemen hebben als een baby die bij een zwangerschapsduur van 31 weken geboren wordt.
Veel hangt ook af van je kindje zelf en de eventuele moeilijkheden tijdens de opname. Soms wordt gestreefd naar een gewicht van 2,5 kg alvorens een kindje naar huis mag gaan. Als de toestand van het kind het toelaat, wordt je kind soms tussentijds overgebracht naar een ziekenhuis dichter bij je woonplaats.
Een normale zwangerschap duurt 40 weken. Een premature baby is een baby die te vroeg geboren wordt, met name vóór de 37e week van de zwangerschap. De meeste prematuren hebben ook een laag geboortegewicht (minder dan 2500 gram). Ongeacht de zwangerschapsduur wordt een baby met zo'n laag gewicht beschouwd als prematuur.
Bevalt u tussen 32 en 34 weken zwangerschap? Dan kan dat in ons ziekenhuis. Uw kindje wordt dan opgenomen op de couveuseafdeling. Vaak krijgt u een injectie met corticosteroïden en weeënremmers om de longetjes van de baby sneller te laten rijpen.
De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.
Als u 32 of langer zwanger bent, wordt u bij een dreigende vroeggeboorte opgenomen op de zwangerenunit. Wordt uw baby geboren tussen de 32 en 37 weken, dan wordt hij of zij opgenomen op de kinderafdeling.
Ze kunnen leiden tot een bevalling op een te vroeg tijdstip, dat wil zeggen voordat de zwangerschapsduur 37 weken is. Dit wordt ook wel een preterme bevalling genoemd. Het kind dat geboren wordt is nog onrijp en heeft extra medische verzorging nodig. Een te vroeg geboren kind wordt een premature baby genoemd.
Je baby in de 34e week
Je baby is nu ca. 43 cm en ongeveer 2200 gram. Je draagt nu een baby zo groot als een Cantaloupe meloen met je mee!
Je baby in week 36
Je kindje is nu ongeveer 45 cm en weegt 2900 gram. De meeste baby's gaan indalen of zijn al ingedaald.
Zo'n 80% van de baby's wordt geboren binnen de 10 dagen rond de uitgerekende datum. Slechts 5% wordt geboren op de datum zelf. Vanaf week 38 is je baby officieel voldragen, je zwangerschap zit er bijna op! Je baby is volledig ontwikkeld, zijn organen zijn klaar voor de buitenwereld.
Je baby in week 37
In de laatste 4 weken kan je baby nog wel een kilo in gewicht toenemen. Met 37 weken is hij ongeveer 46 cm en weegt hij ongeveer 3000 gram.
Kinderen die onder de 32 weken worden geboren worden altijd opgenomen op de NICU. Bij kinderen die later komen dan 32 weken, maar eerder dan 36 weken zal altijd zorg op maat worden geboden. Dit kan zijn op de NICU, op de couveuse-afdeling of kinderafdeling.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
De medische term voor een (te) hoog geboortegewicht bij baby's is macrosomie. Een baby heeft dan een geboortegewicht van 4500 gram of meer. Dat overkomt zo'n 10% van de baby's. Je verloskundige kan dit inschatten door naar de groei van je baarmoeder te kijken.
De zwaarste baby die ooit via een natuurlijke manier ter wereld kwam, woog 10,2 kilo. Dat gebeurde in 1955 in Italië. Die baby staat in het Guinness Book of World Records.
De meeste vrouwen bevallen in de periode tussen 37 en 42 weken van de zwangerschap. Als je zwangerschap langer duurt dan 42 weken, nemen de risico's voor kind en moeder toe. Je verloskundige verwijst je naar het ziekenhuis voor de bevalling.
Wanneer je kindje vóór de 37 weken geboren wordt, spreken we van vroeggeboorte ofwel prematuur. Dus ook wanneer jij bij een termijn van 36 weken en 6 dagen bevalt, spreken we van vroeggeboorte. Prematuur betekent letterlijk: 'vóór de rijpheid'.
Eet gezond (onderaan vind u enkele informatieve websites), zorg dat je voldoende lichaamsbeweging hebt en in goede conditie een zwangerschap in gaat en tijdens de zwangerschap voldoende lichaamsbeweging houdt, dit vermindert de kans op een vroeggeboorte!
Als de bevalling twee weken na de uitgerekende datum niet op gang is gekomen, spreken we van overdragenheid. De medische term hiervoor is serotiniteit.
Je zit nu in de 32e week van je zwangerschap en je kindje is nu ongeveer 40 cm en weegt 1900 gram. Hij lijkt qua formaat nu het meest op een Chinese kool. Je kindje gaat nu zo zoetjes aan zijn houding aannemen waarin het geboren gaat worden.
Je zit nu in de 33e week van je zwangerschap. Je baby is nu ca. 41 cm en weegt ongeveer 2000 gram. Een baby ter grootte van een ananas draag je met je mee!