Rambler rozen zijn snelgroeiende klimrozen die vroeg in de bloeitijd terecht komen. Rambler rozen hebben hierdoor een overweldigende bloemenpracht en ook een typische frisse rozengeur. Na de bloei krijgt u meestal ook nog mooie bottels.
Klimrozen, zoals ramblers, kunnen per jaar wel 3 meter groeien.
Klimrozen zijn rozen met lange slappe takken die goed langs muren, schuttingen en pergola's klimmen. Klimrozen klimmen echter niet uit zichzelf en moeten in hun weg omhoog wat geholpen worden. Je kunt ze tegen speciale rekjes, pergola's of rozenbogen aanbinden.
Deze klimroos kunt u begin maart snoeien.Snoei dan alle zijtakken terug tot ongeveer 2 a 3 ogen vanaf de hoofdtak. De hoofdtak zelf hoeft u niet te snoeien. Na de bloei (eind augustus) snoeit kunt u de uitgebloeide bloemen terugsnoeien, ze zullen dan gaan uitlopen en nog een keer bloeien.
Wat is een liaanroos of rambler
Deze betekenis komt door de rankende of slingerende groei van de lange zachte rozentakken. In tegenstelling tot de normale klimrozen groeien deze duidelijker. Ze klimmen in hoge bomen en doordringen heesters en struiken.
Heesterrozen zijn erg sterke rozen die erg geschikt zijn voor plaatsing in perken, gemengde borders en plantsoenen. Heesterrozen zijn te herkennen aan grote doorbloeiende grootbloemige- en trosrozen. Ze hebben een struikachtig uiterlijk en groeien in de breedte met lichtoverhangende takken.
Vanaf de hoofdtak ontspringen zijscheuten waarop de klimroos zal bloeien. In het voorjaar knipt u deze zijscheuten tot ongeveer 15 à 20 centimeter af. Probeer de scheuten boven een oog af te knippen. Bij doorbloeiende rozen worden de uitgebloeide bloemen in de zomer weg geknipt tot het eerste vijf-tallige blad.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Rambler bloeitijd
Daarom bloeien ze maar één keer, gewoonlijk in juni en juli. Er zijn echter tegenwoordig ook ramblers te krijgen die wat minder hard groeien, maar wel doorbloeien tot oktober.
Rambler rozen zijn snelgroeiende klimrozen die vroeg in de bloeitijd terecht komen. Rambler rozen hebben hierdoor een overweldigende bloemenpracht en ook een typische frisse rozengeur. Na de bloei krijgt u meestal ook nog mooie bottels. Rambler rozen zijn ziektevrij en hebben daarom ook mooi gezond uitziend blad.
De Grootbloemige klimroos - Rosa 'New Dawn' heeft grote lichtroze bloemen die groeien in trossen. Waarbij de meeste klimrozen graag op een plek in de halfschaduw of zon staan, is deze rijkbloeiende & doorbloeiende klimroos ook geschikt voor een plek in de schaduw.
Rozen groeien niet in natte veengronden of droge zandgronden. Rozen wortelen diep, het is daarom belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Heeft u een hoge grondwaterstand dan kunt u het beste niet aan rozen beginnen. De wortels zullen door de hoge grondwaterstand gaan rotten, dit is vooral in de winter het geval.
De sterkste rassen zijn de mooie stamroos Sneeuwwitje, die lichtroze bloemknoppen laat veranderen in prachtige witte rozen. Wil je meer kleur? Een andere sterke roos is de Red Leonardo davinci. Deze rode roos bloeit tot oktober, krijgt veel bloemen en ruikt ook nog eens heel lekker.
Door oude takken te snoeien krijgen nieuwe scheuten een kans en gaat de struik veel langer mee. Als je niets anders zou doen dan elk jaar een oude dikke tak weghalen, kan de roos wel dertig jaar oud worden.
Een klimroos die zich bijzonder prettig voelt in de halfschaduw, is de variëteit "Sénégal". De dubbele, donkerpaarse, fluweelachtige bloemen zijn heel gevoelig voor de zon en verbranden gemakkelijk door het zonlicht. De geurende klimroos bloeit tussen juni en juli.
Klimrozen hebben beleiding nodig om te klimmen. Ze hebben geen ranken of hechtwortels. Voor het begeleiding van klimrozen dient u de plant op te binden. Gebruik hiervoor elastische bindmateriaal (genaamd elastisch bindbuis), zodat de twijgen kunnen groeien zonder dat ze worden afgekneld.
Spit de grond goed om en maak een voldoende ruim plantgat zodat de wortels van de klimroos goed gespreid kunnen worden. Plant de klimroos zo diep dat het occulatiepunt (verdikt deel waarop de takken staan) ongeveer 3-5 cm onder de grond komt. De grond wordt, vermengd met compost of stalmest.
Rozen kweken
De keus is eenvoudig: van doorbloeiende rozen heb je het langst plezier, vaak tot ver in de herfst. Een kanjer onder de klimrozen is 'Compassion', maar trosroos 'Bonica' is ook een geweldenaar die de hele zomer doorbloeit.
Dit komt omdat het groeiproces van de roos gestabiliseerd wordt. Een normale roos heeft natuurlijke sappen die bij de longlife roos worden deze vervangen door een samengesteld mengsel. Dit zorgt ervoor dat de roos zijn glans, mooie kleur en zijn zachtheid behoudt, maar wel minimaal 1 jaar kan blijven staan.
Anthuriums kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een dag zonder water laten staan, terwijl een roos na een tiental minuten al verslapt.
Snoei enkel wanneer het overdag niet vriest. Doe je dit wel, dan kan de plant beschadigd raken. Rozen snoeien in maart heeft als doel om de plant te verjongen en te laten groeien vanuit de basis. Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen.
Een doorbloeiende klimroos snoeien
Alle zijtakken knip je tot op zo'n drie tot vijf centimeter af. Na het hoogtepunt van de klimroos, ongeveer eind juli, kun je de klimroos nogmaals snoeien. Hierbij verwijder je de uitgebloeide bloemen vanaf het begin van de tak.
Bloeiperiode. Er zijn klimrozen die éénmaal in het seizoen bloeien, van ongeveer half juni tot half juli. Vaak krijgen deze later mooie rozenbottels. Doorbloeiende klimrozen bloeien vanaf juni tot ver in het najaar.
In de maanden juli en augustus kun je de bloei van rozen in jouw tuin verlengen, door de uitgebloeide rozen weg te knippen. Zo kunnen rozen tijdens hun tweede bloei alle kracht geven aan het maken van nieuwe knoppen. Het is belangrijk om de roos net boven een vijfblad (een uitloper met 5 blaadjes) af te knippen.