De course handicap - de baanhandicap - is wat vroeger in het EGA-tijdperk de playing handicap werd genoemd. De baanhandicap is dus het volledige aantal slagen dat een speler krijgt (of geeft, als de speler heel goed is). De speler kan zijn/haar baanhandicap vinden in de handicapslagentabellen van een golfbaan.
Wanneer je begint met golfen en je GVB (golfvaardigheidsbewijs) behaalt, start je met handicap 54. Zodra je beter gaat spelen, gaat je handicap omlaag. Een professionele golfer heeft handicap 0. Het handicapcijfer geeft ook aan hoeveel extra slagen je nodig hebt om 18 holes te spelen.
Een handicap is een golfterm, die de speelsterkte van een golfer aangeeft. De handicap toont aan hoeveel slagen de speler gemiddeld nodig heeft om 18 holes te spelen boven de par van de baan. De hoogste handicap is 54. Een speler met handicap nul noemt men een scratchspeler.
De handicap van een golfer (van 0 tot 54) geeft aan hoe goed de speler is. Hoe lager het getal, hoe beter een golfer is. Stel, je hebt een par-72-baan. Dit betekent dat je met handicap 0 doorgaans 72 slagen nodig hebt voor de 18 holes.
Als je bijvoorbeeld handicap 36 hebt, krijg je 36 handicapslagen. Dit betekent dat je in een 18-holes wedstrijd over elke hole (36:18=) twee slagen extra mag doen.
Je NGF handicap verlagen gaat in het begin erg snel. Nadat je handicap 54 behaald hebt, kan je snel zakken. Dit doe je door veel te spelen en minimaal 3 ingevulde qualifing kaarten per jaar op te sturen. Deze worden door de NGF verwerkt en bepalen jouw nieuwe handicap.
U speelt een Qualifying kaart en komt binnen met 40 Stablefordpunten. Dit betekent dat u 4 punten beter dan uw handicap hebt gespeeld. Tot handicap 36 volgt u de rekenmethode van de Clubhandicap. Dus 38-2 is 36 en vervolgens hanteert u de rekenmethode van de EGA Handicap.
Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 18 holes moet iemand 36 of meer Stableford-punten halen, oftewel men moet gemiddeld een netto par of beter maken op elke hole. Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 9 holes moet iemand 19 of meer Stableford-punten halen.
De gemiddelde handicap van Nederlandse golfers
Eind 2021 had 46% van de Nederlandse golfers een handicap van 36,0 of lager. Vlak voor de invoering van het WHS was dat 45%.
Hoe krijg ik een EGA handicap? Zoals bij iedere sport start je eerst met golflessen bij een golfprofessional. Zodra de golfpro je vaardig genoeg vindt krijg je een golfbaanpermissie (handicap 55). Met je golfbaanpermissie mag je onder begeleiding van een handicap speler de baan in om het echte werk te oefenen.
Uw handicap verbeteren. Een langzaam, spannend en soms frustrerend proces. Als u onder de 20 komt in uw golfcarrière schept dat respect, maar de gemiddelde handicap in Nederland ligt rond de 32.
Om als gast op een golfbaan te spelen betaal je een 'greenfee'. De greenfee van 9 holes Par 3 kost 10 tot 25 euro. Een rondje van negen holes op een lange baan varieert op de meeste banen tussen de 30 en 50 euro. De greenfee voor 18 holes bedraagt in Nederland gemiddeld zo'n 55 euro per persoon.
Golf is moeilijk, maar er zijn golfscholen die het halen van handicap 54 in een weekend of zelfs een dag aanbieden. Voordeel is dat je dan snel op allerlei banen kunt golfen, nadeel is dat je de basistechniek mist en waarschijnlijk niet het niveau van handicap 54 hebt en misschien afhaakt omdat je weinig plezier hebt.
Bij strokeplay is de winnaar van het spel degene die uiteindelijk het minst aantal slagen nodig heeft gehad om de ronde uit te spelen. Als er met een handicapverrekening gespeeld wordt dan is de winnaar degene die netto minder slagen heeft gespeeld.
2. Hoe spreek je golf uit? A Als “ɡɒlf”, op zijn Engels. B Golf met een Hollandse harde g.
Een 'greenfee' is de bijdrage die je als golfer betaalt om eenmalig negen of achttien holes te spelen op een baan waar je geen speelrechten hebt via een lidmaatschap. Een greenfee voor een rondje van negen holes kost in Nederland tussen de 25 en 50 euro.
PAR (aantal slagen dat je over de hole mag doen) = 2 punten.
Birdie: Als een golfer een hole in één slag onder par speelt (-1).
Heeft een speler 2 slagen bóven zijn handicap nodig om uit te holen, dan scoort hij op die hole een 'netto double bogey'. Voorbeeld: Op een par 4 heeft een speler 2 handicapslagen. De speler heeft 8 slagen nodig om uit te holen. De bruto score op die hole is dus 8.
Het Stableford systeem is een puntentelling waarbij niet het aantal slagen wordt geteld, maar het aantal punten behaald op elke hole. Hierdoor is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren in plaats van zo weinig mogelijk, zoals bij strokeplay waarbij het aantal slagen wordt geteld.
Handicaps worden berekend aan de hand van het aantal stableford punten dat je tijdens een ronde behaald. Je handicap gaat niet altijd omhoog of omlaag. Er is een 'zone' waarin je handicap niet wordt aangepast. Deze zone heeft de 'buffer'.
Zonder een NGF-registratie kunt u geen NGF-pas ontvangen en een handicap laten registreren. In de meeste gevallen ziet u het NGF-lidmaatschap terug op uw factuur van uw golfclub. De jaarlijkse bijdrage aan de NGF is voor iedereen gelijk en bedraagt € 17,50 per jaar.
Golfers kunnen hun eigen handicap en de handicap van vrienden opzoeken via de app GOLF.NL (en via mijn.golf.nl, de desktop- en tabletvariant van de app). In de app, die gekoppeld is aan de centrale NGF-database, vinden golfers een digitale versie van hun NGF-pas.