Plaatfundering is een vorm van fundering op staal waarbij een horizontale plaat uit gewapend beton als dragend structuurelement voor de gehele verdere bovenbouw fungeert. Plaatfundering wordt uitsluitend toegepast bij minder "zware" gebouwen.
Het maken van een plaatfundering is namelijk relatief makkelijk werk en is dus ook snel gedaan. Het eerste voordeel is dus dat het je weinig tijd kost om de fundering te maken. Het tweede voordeel heeft hier wel mee te maken, aangezien minder arbeidsuren ook zorgt voor lagere kosten.
Een vloerplaat is een betonnen systeemplaat voor vloeren (systeemvloeren), bijvoorbeeld de kanaalplaatvloer. 2. Een vloerplaat is een EPS systeemplaat als verloren bekisting (aan de onderzijde) van betonnen beganegrond vloeren.
Een funderingsplaat is een plaat van zo'n 20 à 30 centimeter dikte in gewapend beton die op de volledige oppervlakte van de constructie wordt gelegd. Dankzij deze dragende structuur worden funderingswerken zoals gleuven onder de draagmuren van een gebouw overbodig.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Tegenwoordig kan je kiezen voor een fundering uit beton. De fundering moet ten allen tijde op vaste grond en minimum 60 cm diep zijn. Op een vaste ondergrond is een wapening niet noodzakelijk, maar in twijfelgevallen is een lichte wapening in de lengterichting zeker aan te raden.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Gewapend beton, zoals de naam doet vermoeden, is de sterkste soort beton. Als je delen van de fundering met gewapend beton volstort, zul je een zeer stevig fundament krijgen. Gewapend beton is een stuk duurder dan gewoon stortbeton, aan de andere kant heb je ook minder nodig om tot een goed resultaat te komen.
Funderen op staal met betonstroken is vaak goedkoper dan een fundering op palen, maar is niet voor elke ondergrond geschikt. Op bijvoorbeeld klei en veenachtige grond is het vaak niet mogelijk om het fundament direct op de grond te plaatsen.
Wat kost een fundering per m2? Dat ligt eraan wat voor soort fundering er geplaatst wordt. Een fundering op staal zal rond de €225,- per m2 kunnen kosten de een fundering op palen ongeveer €1250,- per m2. Maar dit hangt natuurlijk af van de afmetingen en bouwmaterialen die gebruikt worden.
De fundering op staal wordt direct onder het grondoppervlak geplaatst. Goede voorbeelden zijn de plaatfundering of strookfundering. In beide gevallen bestaat de fundering uit gewapende massief betonnen platen of stroken. Het voordeel van de fundering op staal is dat deze makkelijk te plaatsen is.
De vorstgrens is de minimale aanlegdiepte van de fundering op staal, zodat men er zeker van kan zijn dat de grond onder het gebouw niet zal bevriezen; minimaal 600 mm onder maaiveld, maar vaak wordt 800 mm gehanteerd.
Wanneer de draagkrachtige grond op meer dan 5 meter zit, is een dieptefundering nodig. Dat gebeurt vaak bij moerasgronden of op aangevulde grond. Op de belangrijke punten van de te bouwen woning worden de zogenaamde palen of putten op een grote diepte in de grond geschroefd, geheid of geboord.
Huidige betonconstructies hebben een draagkracht van ongeveer 200 kg/M2. Bij lichtere (oudere) constructies zal 100kg/M2 reeds een maximum zijn. Maar dit moet allemaal met een korreltje zout genomen worden: dit betekent niet als u met 3 volwassen personen op 1 M2 staat, u door de betonplaat gaat vallen.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
Welke fundering heeft mijn huis? Veel huiseigenaren weten niet hoe hun huis is gefundeerd. Bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van jouw gemeente kan je de oorspronkelijke bouwtekening van de woning opvragen om te achterhalen wat de fundering is van jouw woning.
Vaste grond
Vaak is de grond zacht en sponzig. Als je op deze grond gaat bouwen zal je woning gaan verzakken en scheuren. De bovenste lagen aarde zijn vrij zacht. Als je dieper graaft wordt de grond harder of van een andere samenstelling.
Over het algemeen houden wij voor de diepte van de fundering minimaal 60cm aan. Zo is het goed beschermd tegen de vorst in koude periodes en zullen er geen verzakkingen ontstaan. Het graven doen wij in sleuven en we vlakken de ondergrond netjes af.
De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.