'Pittige kinderen' zijn snel verdrietig of flink boos, komen vaak in 'opstand', hebben moeite met nee' en 'moeten'. Deze kinderen kunnen bazig, koppig en dwingend zijn. Ze willen graag bepalen hoe dingen gaan en hebben behoefte aan de regie nemen. Ze zijn vaak niet flexibel wat kan leiden tot een uitbarsting.
Dit type baby wil vooral rust, een mama of papa dichtbij met sabbelmogelijkheden en regelmaat. De pittige baby weet vanaf zijn geboorte precies wat hij wil en hij zal alles doen om dat aan jou duidelijk te maken. Soms lijken deze baby's zelfs agressief en ze gebruiken hun stem veel.
Bijnaam van Superbike-coureur Anthony Gobert.
Omdat hun brein en dus hun prefrontale cortex minder ontwikkeld is hebben kinderen het nog veel moeilijker om impulsen te beheersen en zo nodig te onderdrukken. Ze kennen de grenzen goed en wel maar als ze moe zijn neemt de kans toe dat ze die grenzen overschrijden en ze zich misdragen.
Kenmerken onzeker kind
' Vindt nieuwe situaties spannend. Denkt veel na, piekert. Heeft een afwachtende houding, neemt geen initiatief.
Tips voor brutaal en opstandig gedrag
Als je kind brutaal is of opstandig doet, blijf dan rustig. Je stem verheffen of schreeuwen helpt niet. Als je je kind zijn zin geeft, beloon je het gedrag en gaat je kind het vaker doen. Als je kind is afgekoeld, is het belangrijk dat je met je kind over het gedrag praat.
Geschikte straf
Laat je kind de rommel opruimen, repareren wat kapot is gemaakt, of meebetalen (bijvoorbeeld voor een reparatie) van het zakgeld. Neem tijdelijk iets weg wat je kind leuk vindt: een internet- of telefoonverbod, bankpasje inleveren, huisarrest, geen tv mogen kijken, of niet mogen logeren bij vrienden.
Praat er op een rustig moment met je kind over.Vraag waarom hij die woorden gebruikt en vertel in de ik-vorm wat het voor jou betekent. Wil je op het moment zelf het schelden stoppen, geef het kind dan een time-out op een plek waar hij uit z'n dak kan gaan.
Waarom kinderen liegen
Je kind is bijvoorbeeld bang om straf te krijgen. Maar het kan ook zijn dat je kind onzeker is en zich door het liegen beter voor wil doen. Of dat het liegt omdat het anderen niet teleur wil stellen of aandacht wil krijgen. Sommige kinderen liegen uit gemakzucht.
Stelen op deze leeftijd kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat je kind bij de groep wil horen, jaloers is op iets van een ander kind, niet goed kan delen, grenzen wil verkennen, aandacht wil trekken of te weinig toezicht heeft. Wat de oorzaak ook is, stelen op deze leeftijd is iets om direct aan te pakken.
Gillen helpt kinderen te leren communiceren met de wereld: hoe kan ik iets duidelijk maken aan de ander? En door te gillen ontdekken ze hun eigen stem. Naarmate kinderen ouder worden, leren ze dat ze ook op andere manieren iets duidelijk kunnen maken of gevoelens kunnen uiten.
Wat is temperament? De term temperament staat voor de aangeboren karaktereigenschappen die bepalen hoe iemand op prikkels en situaties reageert. De één reageert heftig op een situatie, met veel emotie, terwijl iemand anders in dezelfde situatie heel rustig blijft. Dat geldt ook voor kinderen, al van jongs af aan.
Is karakter genetisch bepaald? Uit onderzoek is gebleken dat de helft van ons karakter genetisch bepaald is (en dus wordt overgedragen door onze ouders), terwijl we de andere helft ontwikkelen terwijl we opgroeien. Als het om een jonge baby gaat, speelt erfelijkheid een belangrijkere rol.
De baby kan erg gevoelig zijn voor geuren, geluiden, smaken en reageert hier soms heftig op. Wanneer de baby leert praten, kan hij gelijk al woorden van drie- of meer lettergrepen zeggen. De baby heeft al vroeg veel begrip voor gesproken taal. Het kindje heeft een erg duidelijke eigen wil.
Het karakter en temperament van je baby zijn aangeboren. Je kind wordt ook gevormd door omgevingsfactoren als de plaats in de kinderrij (is hij de oudste, middelste of de jongste), opvoeding en liefde die hij krijgt. Maar of hij extravert of introvert is, is dus in aanleg aanwezig.
Denk aan ouders die schreeuwen of vaak negatieve dingen zeggen. Kindermishandeling gaat niet altijd om zichtbare schade, zoals blauwe plekken of brandwonden. Ook zonder dat je het ziet kan er sprake zijn van een vorm van kindermishandeling. Denk dan aan: schreeuwen, kleineren of bang maken.
Deze is in Nederland sinds 2007 bij wet verboden. Wat kinderen ook doen, ze mogen dus nooit geslagen worden, omdat slaan iemand zijn waardigheid aantast. Van psychische of emotionele kindermishandeling is sprake wanneer ouders of andere opvoeders het kind regelmatig uitschelden, vernederen, treiteren of angst aanjagen.
Boete voor jongeren vanaf 12 jaar
Jongeren vanaf 12 jaar kunnen een boete krijgen als ze een strafbaar feit plegen. Bijvoorbeeld voor vernieling of als zij zwartrijden in het openbaar vervoer. De officier van justitie bepaalt de hoogte van de boete. Bij ernstigere overtredingen doet de rechter dat.
Tijdelijke of levenslange gevangenisstraf
Een gevangenisstraf kan tijdelijk zijn (maximaal 30 jaar). Of levenslang. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent.
Je stelt je onder de ander
Je stelt je ondergeschikt op wanneer je: voorbij gaat aan jouw eigen gevoelens. jouw eigen behoeften verwaarloost of ondergeschikt maakt aan de behoeften van de ander terwijl je dat niet wilt. jezelf onderuithaalt of kleineert.
'Bijvoorbeeld als je kind in een hoog klimrek zit: 'Kijk goed waar je je voet neerzet als je naar beneden gaat.'Duw kinderen naar buiten, doe de deur dicht en laat ze lekker hun gang gaan, adviseert Van Rooijen. 'De Nederlandse psycholoog Dolf Kohnstamm noemde dit ooit 'liefdevolle verwaarlozing'.
Emotionele verwaarlozing is iets anders dan emotionele mishandeling. Bij emotionele mishandeling worden kinderen uitgescholden en vernederd. Bij emotionele verwaarlozing gaat het vaak juist om dingen die ouders níet doen: ze geven een kind geen aandacht, liefde, emotionele steun en bevestiging.