Wat zijn pigmentvlekken? Pigmentvlekken zijn ophopingen van pigment in de huid. Deze vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen en zijn – afhankelijk van het huidtype – donker of licht van kleur.
Hoe zien pigmentvlekken in het gezicht eruit ? Lichte vlekken kunnen soms licht schilferig zijn of geheel wit. Donkere vlekken kunnen meerdere kleuren hebben zoals lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw. Donkere vlekken kunnen ook licht schilferig zijn.
Teveel blootstelling aan UV-straling kan huidkanker veroorzaken en doet de huid sneller verouderen. Ook kan een overdosis aan UV-straling de pigmentcellen ontregelen wat zorgt voor een ophoping van pigment. Deze ophoping aan pigment ziet eruit als een donkere plek op de huid; een pigmentvlek.
Je kun dit herkennen aan een verkleuring van je huid. De kleur van jouw huid en de diepte waarop het extra pigment is aangemaakt, bepalen de kleur van de pigmentvlekken. Hoe dieper in de huid, hoe donkerder de vlekken. Bij een donkere huid kunnen de pigmentvlekken zelfs donkerbruin tot -grijs verkleuren.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
Over het algemeen zijn pigmentvlekken goedaardig, maar zoals we aangaven zijn ook moedervlekken vormen van pigmentvlekken. Soms kan een moedervlek zich ontwikkelen tot een melanoom, dat beter bekend staat als huidkanker. Wanneer de moedervlek donkerder of groter wordt, ga dan direct naar de huisarts.
Pigmentvlekken kunnen ook kwaadaardig zijn.
Pigmentvlekken zoals ouderdomsvlekken worden door blootstelling aan de zon veroorzaakt. Om deze reden komen zij hoofdzakelijk op lichaamsdelen voor die vaak worden blootgesteld, zoals het gezicht, de handen en de armen. Het zijn meestal kleine, donkere vlekjes op de huid.
Met de Pigment Laser van Skin Solutions kun je wel van jouw pigmentvlekken afkomen. Een laserbehandeling is eent geschikte manier om pigment te behandelen. Dit komt doordat een laser een gebied op de millimeter nauwkeurig kan behandelen.
Hyperpigmentatie kan op elke leeftijd en bij elk huidtype ontstaan. Sommige pigmentvlekken zijn al vanaf de geboorte aanwezig, maar de meeste ontstaan pas in de jeugdjaren of pubertijd. Andere oorzaken van pigmentvlekken zijn: Hormonale schommelingen door gebruik van de anticonceptiepil of door zwangerschap.
Hoe herken ik een kwaadaardige moedervlek ? De moedervlek mag niet a-symmetrisch groeien; d.w.z de ene helft ziet er anders uit dan de andere helft van de vlek. Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zien we vaak verschillende tinten, bruin, zwart, wit, blauw of rood.
Symptomen en oorzaken. Pigmentstoornissen zijn aandoeningen waarbij er een verstoring is in het pigment van de huid. Soms gaat het om te veel pigment (=hyperpigmentatie) of over te weinig pigment (=hypopigmentatie) of het pigment kan soms volledig weg zijn (=depigmentatie).
De huid om de pigmentvlek is vaak ook wat rood, maar dit verdwijnt in de loop van de dag. Voor ongeveer 10 dagen blijft de pigmentvlek nog iets donkerder en schilfert er daarna vanzelf vanaf.
Een melanoom op tijd herkennen is belangrijk. Meestal verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin vaak op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren.
Voorbeelden van synthetische organische pigmenten zijn: alizarine, azo-pigmenten (het gele, oranje en rode kleurgebied), phtalocyanine (blauwe en groene kleurgebied) en quinacridone (een lichtecht roodviolet pigment). Anorganische pigmenten (van minerale oorsprong) zijn metaalverbindingen, bijvoorbeeld oxides.
Het melanoom is kleiner dan 1 cm maar toch zijn al vele tinten zichtbaar waaronder zwart en roze in een sterk asymmetrische verdeling. Melanoom van het superficieel spreidende type. Een melanoom is beslist niet altijd bruin of zwart van kleur, maar kan ook heel goed (deels) roze of kleurloos zijn.
Hydroquinone- het meest gangbare en best geteste middel tegen pigmentvlekken. Alleen op recept te verkrijgen en moet met beleid gebruikt worden! (zie ook de blog “hydroquinone') Azelaïnezuur- een alternatief voor hydroquinone.
Hyperpigmentatie kan bruine vlekken op de huid veroorzaken
Deze overproductie van melanine wordt in gang gezet door verschillende factoren, zoals blootstelling aan de zon, genetische factoren, leeftijd, hormonale invloeden en huidletsel of ontstekingen.
Ouderdomsvlekken is een huidafwijking waar er pigmentvlekken ontstaan in de huid. Pigment wordt aangemaakt door de huid en geeft de huid kleur. Als er zon op de huid staat, wordt er meer pigment gemaakt en zal de huid bruiner worden. Zodra dit proces niet goed werkt, ontstaan er ouderdomsvlekken.
Pigmentvlekken kunnen een bijwerking zijn van bepaalde medicatie. Zo hebben antidepressiva, die heel vaak worden voorgeschreven, fotogevoeligheid als bijwerking. Als je zo'n medicijn gebruikt en je gaat onbeschermd zonnen, dan krijg je sneller pigmentstoornissen.
Huidkanker komt het meest voor op plekken van het lichaam die veel in de zon komen zoals het gezicht, de romp, de handen, de armen en de benen. Elk soort huidkanker ziet er anders uit. Plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom zijn vaak bobbeltjes met een lichtere kleur, bijvoorbeeld bleekroze of rozerood.
De belangrijkste oorzaak bij het ontstaan van pigmentvlekken is overmatige blootstelling aan zonlicht of zonnebank. Het is daarom erg belangrijk om uw huid goed te beschermen tegen UV-straling.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.