Een ingetrokken tepel is een tepel die naar binnen is gericht in plaats van naar buiten, behalve wanneer de tepel wordt gestimuleerd. Dit type tepel wordt soms een omgekeerde tepel of tepelinversie genoemd genoemd.
Wanneer je altijd al een ingetrokken tepel hebt gehad, hoef je je geen zorgen te maken. In dit geval is de ingetrokken tepel veroorzaakt door de melkgangen in je borst. Deze zijn korter dan de dikte van de borst, waardoor de tepel naar binnen wordt getrokken. Dit is een aangeboren aandoening en verder onschuldig.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Veranderingen aan de tepel kunnen een aanwijzing zijn van borstkanker. Het kan dan gaan om irritatie, zoals zweren, roodheid of schilfers rondom de tepel. Ook vocht in de tepel, een verdikt strengetje naar de tepel of een ingetrokken tepel kunnen symptomen zijn van borstkanker.
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.
Als er iets is wat je nóóit wil meemaken, is het wel dat je tepels eraf vallen. Maar, de combinatie van roken en plastische chirurgie kan deze grote nachtmerrie werkelijkheid laten worden, onthult een Amerikaanse plastisch chirurg.
De ziekte van Paget is eenzijdig gelokaliseerd en begint op de tepel of de areola. In de beginfase zijn er slechts minimale veranderingen, zoals een klein korstje of nattend plekje dat een bruin vlekje in de bh geeft of dat een beetje jeukt, prikt of branderig is.
De ziekte van Paget ontstaat door kwaadaardige tumorcellen. Symptomen van de ziekte van Paget zijn onder andere een jeukende tepel of bultjes op tepel. De diagnose wordt vaak laat gesteld omdat de ziekte lijkt op een huidaandoening. De behandeling hangt af van de hoever de tumor is uitgezaaid.
Ongeveer één op de tien vrouwen heeft een ingetrokken tepel. Zowel bij mannen als vrouwen kan een tepel ineens naar binnen trekken. Vaak is het een onschuldige afwijking, slechts af en toe is het kwaadaardig. Er is dan kans op borstkanker.
Een zwangerschap of de menopauze hebben wellicht invloed op de vorm en grootte van de borsten. Ongelijke borsten worden mogelijk veroorzaakt door aangeboren factoren, bijvoorbeeld door over- of onderontwikkeld borstklierweefsel van één borst. Ongeveer twee jaar na de eerste menstruatie beginnen borsten te groeien.
Borsten dikker en gespannen
Dit gebeurt als er meer vrouwelijke hormonen in uw bloed zitten. Bijvoorbeeld voordat u ongesteld wordt of als u zwanger bent. Ook in de pil zitten vrouwelijke hormonen. Als uw borst ook warm en rood is en pijn doet, kan dit een ontsteking zijn.
De kleine bultjes (kliertjes van Montgomery) op je tepelhof produceren een olie die je tepels ingevet houdt en beschermt. Zeep en douchegels kunnen deze natuurlijke olie verwijderen en daardoor droogheid en irritatie veroorzaken. Laat je tepels aan de lucht drogen of dep ze voorzichtig droog met een handdoek.
Vervellen of schilferen van de tepel – Als je ziet dat je tepel vervelt of schilfert, maak dan een afspraak met je dokter. Vervellen of schilferen van de tepel kan duiden op een ziekte genaamd Ziekte van Paget van de tepel.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
De aandoening is langzaam progressief binnen een bot, maar breidt zich niet uit naar andere botten. ongeveer 3,5% van de mensen boven de 55 jaar en is heel zeldzaam bij mensen jonger dan 40 jaar. Iets meer mannen dan vrouwen krijgen de ziekte. De botziekte van Paget is niet dodelijk.
Het is een vorm van borstkanker die te herkennen is aan schilferige, rode uitslag bij de tepel en tepelhof. Soms gaat dat gepaard met vocht of bloedverlies uit de tepel. Vaak zijn de symptomen maar bij 1 tepel te zien. Wel kan het uitbreiden naar de tepelhof of de huid daaromheen.
Symptomen. Een papilloom komt voor in de hoofdmelkgang van de borst. Deze bevindt zich net onder de tepelhof, het donkergekleurde stuk huid rondom de tepel. Bij de ene persoon is het gezwel voelbaar als een knobbeltje, de andere persoon voelt niets.
Antwoord. Beste, Je tepels kunnen niet teruggroeien als ze zijn afgeschuurd. Er ontstaat littekenweefsel zoals het met elk ander deel van je huid zou gebeuren dat wordt afgeschuurd.
Bleekroze, baksteenrood of donkerbruin: de kleur van je tepel heeft te maken met je etnische achtergrond en met de tint van de rest van je huid. Net zoals de tepelgrootte kan veranderen als je borstvoeding geeft, kan je tepelpigment ook verkleuren.
Een areola is in de menselijke anatomie een rond of soms ovaal gebied dat meer gepigmenteerd is dan de omringende huid. De term wordt meestal gebruikt voor de tepelhof, de donkerdere huid rond de menselijke tepel (areola mammae), maar kan ook slaan op bijvoorbeeld een opgezet deel van de huid rond een pustel (puistje).
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.
,,Zo'n E-cup, laten we duidelijk zijn, kan zo'n kilo tot anderhalve kilo wegen per borst. Dat is niet weinig.