Mannen halen tot 12 m/s (43,2 km/u), vrouwen halen tot 10,5 m/s (37,8 km/u). Na enkele seconden topsnelheid houdt de atleet de snelheid niet meer vast en zal na 70-90 meter onvermijdelijk vertragen.
De Jamaicaan Usain Bolt heeft gisteren een topsnelheid gehaald van 44,72 km/u in de finale van de 100m op het WK atletiek in Berlijn, waar hij met 9.58 het wereldrecord verpulverde. Hij liep de afstand aan een gemiddelde snelheid van 37,58 km/u.
Een gemiddelde hardloper loopt 11 kilometer per uur. Maar als je begint met hardlopen dan is het normaal dat jouw tempo rond de 10 kilometer per uur ligt. Als doorgewinterde hardloper zal je al snel de 14 a 15 km per uur aantikken.
Dan moet er wel vaker getraind worden door op één been te lopen. Usain Bolt loopt de honderd meter in 9,58 seconden. Dat komt neer op ongeveer 38 km/u, met een topsnelheid van ruim 44 km/u. Tot nu toe werd aangenomen dat daarmee de grens van wat mensen kunnen wel is bereikt.
Een sprint moet beschouwd worden als een korte, explosieve krachtinspanning die maximum 8 seconden aangehouden kan worden zonder snelheidsverlies te ondervinden.
Acht weken sprinttraining verbetert je spiermassa, spierkracht en maximaal zuurstofverbruik, aldus nieuw onderzoek. De reden dat dit type training veranderingen in spiermassa veroorzaakt, is omdat sprinten de aanmaak van spiervezels op gang brengt, met name de snelle spiervezels.
Vooral plyometrische oefeningen zorgen voor meer snelheid tijdens je hardlooprondjes. Met dit soort oefeningen gaat je hartslag flink omhoog, maar vergroot je ook de spierkracht in je benen. Plyometrische oefeningen verbeteren het vermogen van je spieren en gewrichten om na de landing snel in actie komen.
Dat Bolt de tweestrijd wint, is geen verrassing. Wel dat Mbappé al van bij de start meteen geen schijn van kans maakt. Voor Bolt (36) gaat het om zijn befaamde 100 meter op het WK in Berlijn, toen hij het wereldrecord met 9.58 sneller stelde en daarbij een topsnelheid van 44,72 km/u haalde.
Usain St. Leo Bolt (Sherwood Content, Trelawny, 21 augustus 1986) is een voormalige sprinter uit Jamaica. Hij is de huidige wereldrecordhouder en voormalig olympisch kampioen op de 100, 200 m en op de 4 × 100 meter estafette.
Volwassenen lopen doorgaans met een snelheid van 6-7 kilometer per uur, dus de meesten kunnen aannemen dat het ongeveer 10 minuten duurt om 1 kilometer te lopen.
1. Snelheid. Veel mensen vinden dat joggen een langzamere versie van hardlopen is. Experts zeggen dat joggers een gemiddeld tempo van tussen de 6 tot 10 km/uur aanhouden, en dat hardlopers sneller dan 10 km per uur lopen, in een tempo van ongeveer 6 minuten en 12 seconden per km.
De gemiddelde loopsnelheid voor een volwassene is ongeveer 5 kilometer per uur, terwijl een meer ervaren of fitte wandelaar gemiddeld 7 km per uur kan lopen. Het aantal kilometers dat je kunt lopen in een uur hangt af van een aantal factoren, waaronder je leeftijd, gewicht, lengte en algehele lichamelijke conditie.
Woods geeft toe dat de grenswaarden van een tempo voor een rustige run (namelijk 5:50 en 6:25 minuten per kilometer) wel erg ver uit elkaar liggen.
Als Ronaldo in een lijstje staat, dan mag Messi natuurlijk niet ontbreken. Messi is echter zeker niet zo snel als Ronaldo.Op de eerste meters zijn er echter maar weinig sneller en behendiger dan Messi. En je zou het misschien niet zeggen, maar de kleine Argentijn haalt toch ook ruim 33 kilometer per uur.
De zevenjarige Rudolph Ingram liep afgelopen weekend in Florida de 60 meter in 8.69 seconden. Daarna liep de jonge Amerikaan ook nog de 100 meter in 13.67 seconden.
Sprinten wordt door de Jamaicanen beschouwd als de sport met het vruchtbaarste en meest lucratieve carrièrepad. En in zo'n scenario, in combinatie met een goede infrastructuur, de juiste coaching en trainingsfaciliteiten, ben je als Jamaicaan niet te stoppen.
Laatst las ik een artikel over de snelste voetballer ooit. Kylian Mbappé van PSG met een topsnelheid van 36 km per uur staat op nummer 1 op de voet gevolgd door Arjan Robben, die met gemak een sprintje op het gras liep van 35 km p/u.
Het hardste schot ooit gemeten
In dienst van de Portugese club schoot hij ooit een waanzinnig harde vrije trap tegen de touwen. De bal zou maar liefst een topsnelheid van 211 kilometer per uur hebben bereikt.
Milan van Ewijk is de snelste voetballer in de eredivisie, maar in zijn voetballoopbaan neemt hij de stapjes wat rustiger. De rechtsback van sc Heerenveen speelde een paar jaar geleden nog bij de amateurs en spiegelt zich graag aan de carrière van zijn grote voorbeeld: Oranje-international Denzel Dumfries.
Je hardloopsnelheid is onder andere afhankelijk van de grootte en de frequentie van je pas. Een te kleine of te grote paslengte is nadelig voor je loopsnelheid. Lange lopers zouden moeten proberen met hun pasfrequentie boven de 170 te blijven, terwijl kleinere mensen naar 180 stappen per minuut kunnen gaan.