Wat kost een koelkast per jaar? Een nieuwe vrijstaande koel-vriescombinatie kost gemiddeld tussen de 250 en 2400 euro.
Welke merken maken de beste koelkasten? Voor een degelijke koelkast met een goede prijs-kwaliteitverhouding kun je terecht bij bekende merken als Beko, Electrolux, Proline en Indesit. In het topsegment kun je veel extra's verwachten van Liebherr, Siemens, Atag, Miele en Bosch.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol.
Maar Milieu Centraal gelukkig wel. Volgens hen verbruikt een gemiddelde koelvriescombinatie van 15 jaar oud jaarlijks 380 kWh."
Is de temperatuur in de koelkast steeds te hoog of te laag en kun je dit niet oplossen via de temperatuurregelaar of met een schoonmaakbeurt? Dan is je koelkast waarschijnlijk echt stuk.
Uit onderzoek van Inretail blijkt dat mensen hun oude koelkast na ongeveer 15 jaar vervangen. Over het algemeen wordt gesteld dat een koelkast een technische levensduur heeft van 13 tot 15 jaar. Maar dit kan uiteraard verschillen per type, merk en prijs.
Sommige verbruiken meer dan drie keer zo veel energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten. Kies daarom altijd voor een koelkast a+++ of een koel-vriescombinatie a+++. Deze gebruikt zo'n 160 kWh per jaar aan stroom, een a+ model 300 kWh. Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar.
Verschil gemiddeld energieverbruik oude en nieuwe koelkast
Een nieuwe A+++ koelvriescombinatie verbruikt nog maar 150 kWh per jaar, dit is ongeveer 35 euro. Vergeleken met een koelkast die ouder is dan 8 jaar bespaar je dus in een jaar 200 kWh. Dat scheelt elk jaar opnieuw 46 euro op de energierekening.
Beste prijs-kwaliteit: Liebherr K 4330-21
Deze frigo heeft geen vriesvak, wat handig is als je al een aparte vriezer hebt. Daardoor is er extra veel ruimte – 396 liter om precies te zijn – over om voedingswaren te koelen. De indeling is doordacht.
Je kiest een koelkast op basis van de grootte van je huishouden, jouw behoefte aan koel- en vriesruimte en eventuele extra technieken. Denk aan een vershoudzone, waar je boodschappen langer bewaart. Of kies een model met No Frost, zodat je nooit hoeft te ontdooien.
Gemiddeld verbruik koelkast per uur
Het verbruik van een koelkast met energielabel D is: 0,31 kWh per dag / 24 uur = 0,013 kWh per uur en 310 Watt per dag / 24 uur = 12,92 Watt per dag.
Over het algemeen zal een koelkast tussen de 0,5 kWh tot 1 kWh per dag verbruiken.
Een klein huishouden bestaat uit 1 of 2 personen. Ben je single of samenwonend? Kies dan voor een koelkast met een inhoud koelen van minder dan 150 liter. Deze inhoud koelen is in dit geval ideaal geschikt voor jouw huishouden.
Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.
Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de koelkast vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige koelkast betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen.
Naar de winkel, het recyclagepark of De Kringwinkel.
De winkelier bij wie je de nieuwe frigo gekocht hebt, neemt gratis je oude mee. Ook in het Recupelhuisje in het recyclagepark ben je welkom. Tip: werkt de ijskast nog en is hij jonger dan 10 jaar, schenk hem dan aan De Kringwinkel.
Als de koelkast slechter gaat koelen kan dit verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende is dat het spiraal in het koelvak bovenin de koelkast vol zit met ijs. Daardoor kan de koeling behoorlijk beperkt worden. Dit is gemakkelijk op te lossen door de koelkast uit te schakelen en deze te laten ontdooien.
Tjilpen of piepen kan bijvoorbeeld wijzen op een versleten ventilatiemotor van de verdamper. Ook kunnen bij een luidruchtige koelkast de motorlagers van de ventilatiemotor van de condensator zijn versleten. Wat betreft de compressor is het normaal dat deze meer geluid kan maken wanneer hij ouder wordt.
Een kapotte koelkast kan verschillende oorzaken hebben. Vaak kun je een koelkast gemakkelijk zelf repareren. Zo kun je de koelvloeistof zelf bijvullen en een thermostaat kun je ook zelf vervangen. Lees hier alles over het repareren van een koelkast.
Indien er te weinig gas in uw compressor zit, wordt het vaak niet koud genoeg in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat hij blijft aanslaan. Wanneer de deur van uw koelkast niet goed sluit, ontsnapt er koude lucht uit uw koelkast. Om de temperatuur toch op peil te houden, blijft uw koelkast aanslaan.