Een portie skyr komt overeen met 100 gram.
Eén portie zuivel staat gelijk aan 125 gram skyr. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om dagelijks drie porties zuivel te consumeren.
200 à 250 gram ongezoete, halfvolle yoghurt, Griekse yoghurt, Skyr of kwark met 4 eetlepels muesli, een halve appel en een theelepel kaneel, met een beker thee zonder suiker.
Skyr bevat weinig calorieën, vet en koolhydraten.Maar er zitten juist veel voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitamines en mineralen, in. Het heeft een hoog gehalte aan eiwitten en calcium heeft, maar een laag vetgehalte. Voor de hoeveelheid eiwitten is heel gunstig.
In de meeste nationale aanbevelingen wordt geadviseerd om dagelijks 2-3 porties zuivelproducten te consumeren. Het zou als passend kunnen worden beschouwd dat een van deze porties skyr is.
Skyr bevat dus net zoveel gezonde voedingsstoffen als yoghurt en plattekaas, en als surplus is het eiwitgehalte hoger. Dat maakt Skyr een iets gezondere keuze dan andere yoghurt- en plattekaasproducten, op voorwaarde dat je kiest voor de natuurlijke versie.
Mijn favoriete ontbijt (of lunch) is simpel: een pakje Icelandic Provisions Skyr, belegd met perfect zomerfruit, een snufje granola of havermout en afgemaakt met geroosterde noten . We hebben het hier nog een tandje bijgezet om een super schone versie te maken met geroosterde havermout en geroosterde walnoten.
De skyrcultuur bestaat uit enzymen, bacteriën of gisten. Maar niet in alle soorten skyr komen bacteriën aan te pas, terwijl die als probiotica werken, met een gunstig effect op de darmen.” “Skyr is gezond en verzadigend voor het ontbijt, omdat het van nature een mager product is.
Deze IJslandse traktatie heeft een indrukwekkend eiwitgehalte (net één grammetje hoger dan magere kwark) en bevat geen vet. Daarnaast is Skyr rijk aan calcium en probiotica, waardoor het niet alleen goed is voor je spieren, maar ook voor je darmgezondheid. Win win.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Tijdens je dieet kun je het beste kiezen voor een yoghurt met veel eiwit, weinig suiker en weinig verzadigd vet. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt, halfvolle yoghurt en Griekse yoghurt.
Wat gebeurt er als je te veel calcium binnenkrijgt? Als jij te veel calcium binnenkrijgt, kun je last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid, maar ook hartproblemen zoals hartritmestoornissen. Daarnaast moeten je nieren keihard aan het werk bij een teveel aan calcium.
Skyr is rijk aan belangrijke voedingsstoffen
Het bevat weinig calorieën, vet en koolhydraten, maar veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Hoewel de exacte voedingswaarde per merk verschilt, bevat een portie van 170 gram (6 ounce) ongeparfumeerde skyr doorgaans het volgende (1, 2, 3): Calorieën: 110. Eiwitten: 19 gram.
Arla® Skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Kwark staat enorm bekend om zijn eiwitgehalte, maar Skyr weet dit te overtreffen. Dankzij deze eiwitten en het feit dat er bijna een halve gram vet in zit, maakt het Skyr ook wat calorierijker. Aan de andere kant staan eiwitten bekend om bouwstoffen.
Gezondheidsvoordelen
Probiotica: Yoghurt is een uitstekende bron van probiotica, met name BB12, dat uniek is voor skyr en de gezondheid van de darmen bevordert . Hartgezondheid: Bewijs toont aan dat zuivelproducten zoals skyr in verband kunnen worden gebracht met een verlaagd risico op hartziekten, dankzij mineralen zoals calcium, kalium en magnesium.
Voor het slapen:
Kwark, Skyr of Griekse yoghurt is een ideale manier om een grotere hoeveelheid eiwit in te nemen. Deze vormen van zuivel bevatten per 100 gram zo'n 8-12 gram eiwit. Het gaat bovendien om het langzaam opneembare eiwit waar jouw lichaam heel de nacht gebruik van kan maken om te herstellen.
Kan gewichtsverlies en spiergroei ondersteunen . Als u probeert af te vallen of spiermassa te winnen, is Skyr een uitstekende snack of maaltijdoptie. Skyr bevat veel proteïne, wat u kan helpen een gezond lichaamsgewicht te bereiken en te behouden en spieren op te bouwen.
Makkelijke kipcurry met Arla Skyr
Door Arla Skyr-yoghurt in dit Indiase gerecht te gebruiken, krijgt de curry een rijke textuur en is het een goede keuze voor wie op zoek is naar iets milders: hak en bak een grote ui tot deze goudbruin is, voeg er een snufje gehakte gember en knoflook, koriander, mosterdzaad, komijn en garam masala aan toe.
Zijn Skyr Bowls gezond? Hoewel gezond voor iedereen iets anders betekent, is dit een voedingsrijke optie . Skyr bevat meer proteïne dan gewone yoghurt en het biedt ook andere voedingsstoffen zoals calcium en kalium.
Een andere manier om van de smaak van skyr te genieten is door het te verwerken in je ochtendsmoothies . Meng het met fruit, ijs en melk of sap om een dikke, romige smoothie te maken. Als je op zoek bent naar een meer decadente ontbijtoptie, kan skyr een pittige draai geven aan gerechten zoals pannenkoeken en wafels.
Skyr is gezonder dan vergelijkbare zuivelproducten als yoghurt en kwark. Het bevat (bijna) geen vet, weinig calorieën, weinig koolhydraten en suikers, veel eiwitten en veel calcium, kalium, magnesium en fosfor. Skyr is dus gezond.Ook voor de bloedsuikerspiegel.
Wat is skyr
Het is een eiwitrijke kwark uit IJsland, maar dan wel een met probiotische waarde.
In IJsland wordt skyr vaak gegeten als ontbijt of als tussendoortje, vaak gemengd met fruit, noten, zaden of honing om de smaak te verbeteren, maar je kan het ook als lunch recept maken.