Fooien. In Egypte is een fooi van 10% tot 15% gebruikelijk en kan de service positief beïnvloeden. Realiseert u zich dat de salarissen in Egypte heel laag liggen. Sommige mensen zijn voor hun inkomen zelfs geheel afhankelijk van fooien.
In Egypte is het normaal om iedereen die iets voor u gedaan heeft, fooi te geven, onafhankelijk van het feit of de persoon in kwestie de taak goed heeft uitgevoerd. Doordat het geven van fooi normaal is, liggen de salarissen in Egypte relatief laag. Het is normaal een fooi te geven van ongeveer 10%.
In Egypte kun je in principe alleen betalen met de Egyptische pond (LE, £ of EGP). Soms kun je souvenirs in euro's betalen, maar verder zijn alle betalingen in Egyptische ponden. Voor 1 euro krijg je momenteel (laatste update: augustus 2023) ongeveer 33 Egyptische pond.
Kosten van een maaltijd in Egypte
Uit eten gaan in Egypte is niet duur, al is dit natuurlijk wel afhankelijk van het restaurant dat u kiest. Reken op ongeveer € 10,- per maaltijd.
De Egyptische keuken biedt veel keuze, ook voor vegetariërs en zelfs voor veganisten. Het eten is heerlijk gekruid en niet te pittig. In de (vaak kleine) lokale restaurants kun je heerlijk en veilig eten.
Vragen om een fooi is niet ongebruikelijk, zelfs als er geen dienst wordt geleverd. Kamermeisjes, hotelpersoneel en gidsen verwachten een fooi. Voor obers is 10% gebruikelijk. Taxichauffeurs verwachten een fooi van 10% boven op de meterprijs.
Aangezien je in Egypte bijna overal kan pinnen of met creditcard kan betalen is het niet nodig (of voordeliger) om in Nederland of België al euro's naar Egyptische ponden te wisselen. Het is wel handig om wat euro's contant geld mee te nemen op reis, zodat je altijd extra wisselmogelijkheden hebt.
In Egypte kunt u gemakkelijk contant geld pinnen als uw bankpas en de pinautomaat zijn voorzien van een Maestro logo. Er zijn pinautomaten in de steden, bij hotels en op vliegvelden.
Wij geven altijd vanaf dag 2 fooi en vervolgens iedere dag. Als je het aan het begin vd vakantie doet, doen ze vaak iets extra's / extra hun best/ meer moeite de rest van het verblijf is onze ervaring. Dus dag 2 meestal 5-10 euro en dan iedere dag een klein bedrag tussen de 2,50-5 euro.
Wij raden je daarom aan om het visum voorlopig nog gewoon bij aankomst in Egypte op het vliegveld te kopen. Dit kost $ 25 per persoon (omgerekend ongeveer € 24).
Egypte is zeer toeristisch en daardoor niet bij uitstek goedkoop. Primaire levensbehoeften zijn zeker niet duur, maar toeristische tours en uitstapjes zijn dat wel. Zeker in het hoogseizoen. Bovendien moet je in Egypte overal afdingen en onderhandelen over de prijs.
Bij een all-inclusive zijn de fooien in principe inbegrepen. Toch kan het geen kwaad het personeel af en toe een extraatje toe te stoppen. Je zal zien, je zal een graag geziene gast zijn en ze zullen ook net dat extraatje doen om het je naar wens te maken.
In Nederland en België kunt u niet aan Egyptisch geld komen. Daarom raden wij u aan wat contant geld (Euro's) mee te nemen als u op reis gaat. U kunt dit in Egypte wisselen bij banken en wisselkantoren. Bij aankomst in Egypte komt u eenvoudig aan Egyptisch geld door te pinnen.
Extra informatie. Een islamitische man mag volgens de Egyptische wet met maximaal 4 vrouwen tegelijk getrouwd zijn. Dit is onder de Nederlandse wet strafbaar voor alle Nederlandse inwoners, ongeacht waar het huwelijk gesloten is.
Egyptenaren houden van een relaxed ritme en proberen zoveel mogelijk stress te vermijden. Een veelgehoord antwoord is dan ook 'Insha Allah'; als Allah het wil. Van reizigers wordt verwacht dat ze zich gepast kleden. Kleding moet de schouders bedekken en rokken of broeken moeten tot de knie komen.
De betaalpassen die we hebben in Nederland werken niet altijd in het buitenland. In sommige landen kan je er helemaal niet mee betalen, in andere landen worden de passen minder vaak ondersteund. In Europa zijn er twee typen debetkaarten die worden gebruikt: Maestro (van MasterCard) en V-Pay (van Visa).
Eten en drinken in Egypte
Het water uit de kraan kun je in Egypte beter niet drinken, er zit namelijk veel bacteriën in waardoor je last van je buik kan krijgen. Drink alleen water en dranken uit een afgesloten/gesealde fles of uit blik of dranken die gekookt zijn zoals thee of koffie.
Veiligheid Egypte
Bij de meeste hotels in Egypte is het tegenwoordig veilig en dus toegestaan om het resort te verlaten.
Vrouwen moeten hun haar bedekken, een shirt met lange mouwen en een rok of broek tot over de knie dragen. Mannen moeten in ieder geval een overhemd of shirt dragen met korte mouwen en een lange broek.
Reisstekkers voor Egypte Egypte heeft dezelfde netspanning en stopcontacten als in Nederland en België, 220 volt. Aangepaste stekkers of adapters zijn dus niet nodig.
Kledingvoorschriften Egypte
Egypte is een islamitisch land. Draag bij voorkeur kleding die de schouders bedekt en een rok of broek tot de knie en geen strakke kleding. Als u een moskee wilt bezoeken, draag dan bedekkende kleding. Voor vrouwen geldt dat zij hun hoofd moeten bedekken.