Je kunt de schutting op je eigen erf zetten, daar geldt geen afstand tot de erfgrens voor. Je kunt beplanting, zoals een heg of haag, ook op je eigen erf zetten, maar dan moet je een halve meter afstand bewaren tot de grens met de buren. Je kunt naar de rechter stappen.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
De maximale hoogte van een schutting is naast en achter het huis 2 meter. Dat betekent dat de schutting aan de achterzijde maximaal 2 meter mag zijn en dat ook de schutting met de buren die maximale lengte mag hebben.
Wat als de buurman niet wil meewerken? In beginsel moeten beide buren instemmen met het plaatsen van een erfafscheiding op de erfgrens. Er kunnen geschillen ontstaan indien één van beide buren geen erfafscheiding wenst. In dat geval is het niet toegestaan om zonder overleg tóch een schutting te plaatsen op de erfgrens.
Wie een heg of schutting (erfafscheiding) op de erfgrens wil plaatsen, heeft toestemming van de buren nodig. De erfafscheiding op een erfgrens is gezamenlijk eigendom. Daarom moet je de kosten voor de heg of schutting en het onderhoud delen.
Wanneer deze precies op de erfgrens staat, dan is de schutting de verantwoordelijkheid van beide buren. Staat hij op de grond van één van beide? Dan is die buur er verantwoordelijk voor, als eigenaar van de grond. Dit geldt zelfs wanneer u de schutting betaald zou hebben bij de plaatsing ervan.
Over het algemeen geldt de regel dat wanneer de blokhut meer dan 10 m2 is, deze minimaal één meter van de erfgrens met uw buren moet worden geplaatst. Gaat u een tuinhuis kopen, dan raden we u aan om bij uw gemeente de regels en richtlijnen voor de bouw van blokhutten te controleren.
Geen beplanting binnen verboden zone
Binnen 2 meter van de erfgrens mogen geen bomen staan. Voor heesters en heggen geldt een afstand van 50 cm tot de erfgrens. Dit staat zo in de wet.
Om de erfgrens te laten bepalen kun je kiezen voor een exacte of globale bepaling door het Kadaster. De exacte erfgrens bepalen gebeurt met een landmeter. Deze landmeter maakt de erfgrenzen zichtbaar in het terrein zodat je voortaan exact weet waar deze grenzen liggen.
Wat is burenrecht? Burenrecht gaat over de bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige erven, buren dus. De uitdrukking “naburigheid” hoeft daarbij niet altijd te betekenen dat de erven aan elkaar grenzen.
Conifeerbomen mits afgetopt tot 2,25 mochten blijven staan
4.15 Het hof stelt voorop dat nu de coniferen (hoog opschietende) bomen zijn, die binnen twee meter van de erfgrens staan, deze zowel naar oud als naar nieuw recht in beginsel verwijderd dienen te worden.
De “2-meter-regel”
Voor heggen en heesters geldt een afstand van minimaal 50 cm. tot aan de erfgrens. Dit is een algemeen uitgangspunt. Immers, gemeenten mogen van deze afstanden afwijken.
Het recht om uitzicht te behouden
Volgens het Burenrecht heeft u bij een uitbouw van uw buren het recht om uw uitzicht te behouden. Dit betekent dat buren niet boven een bepaalde hoogte mogen bouwen. Wordt uw uitzicht belemmerd, dan worden de regels door de uitbouw van uw buren overtreden.
Bent u het niet eens met uw buren over de grens tussen uw stukken grond? Zoek in uw eigendomsakte en het Kadaster naar informatie over de erfgrens. En controleer of deze grens veranderde door verjaring. U kunt ook samen bij de notaris een nieuwe erfgrens afspreken.
De wet geeft u namelijk bevoegdheid zelf te snoeien, niet de verplichting. De gesnoeide takken kunt u teruggeven aan de buren. Als zij ze niet willen hebben, kunt u ze zelf afvoeren. Het is verboden om het snoeiafval in hun tuin terug te gooien.
Informeer bij de gemeente. Staan er distels in de tuin van je buur dan kan je hem er op wijzen dat de wet hem verplicht ze te bestrijden. Kan je hem met deze argumenten tijdens een persoonlijk gesprek niet overtuigen, stuur dan een aangetekende brief.
Takken die hoger dan 2.20 meter boven de stoep hangen laten we ongemoeid. Lagere takken en planten moeten worden gesnoeid tot aan de erfgrens. Hierbij worden dezelfde grenzen gehanteerd als hiervoor. Dit betekent dat een doorgang van tenminste 1.50 meter een hoogte moet hebben van 2.20 meter.
Een uitbouw, overkapping, schuur of garage: er geldt geen minimale afstand. Je mag dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Een bouwwerk met ramen, zoals een tuinhuis: heeft het bouwwerk ramen die uitkijken over het erf van jouw buren? Dan moet het op minimaal 2 meter afstand van de erfgrens staan.
Een schutting mag maximaal maar 2 meter hoog zijn naast of achter het huis. Voor het huis mag deze maar maximaal 1 meter hoog zijn. Maar hou wel goed in uw achterhoofd dat er soms ook per gemeente verschillende regels worden nageleefd. Daarnaast is het ook altijd verstandig om goed met uw buren te overleggen.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin.In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn. Per gemeente kan dit verschillen.
Wanneer echter de erfafscheiding (vaak gevormd door een schutting, hekwerk of haag) meer dan 10 of 20 jaar lang niet op de kadastrale grens heeft gestaan kan er door verjaring een nieuwe erfgrens ontstaan. De verjaringstermijn voor de erfgrens is dus 10 of 20 jaar.
Bouw je de overkapping naast de erfgrens in je achtertuin of naast de erfgrens met de buren dan, mag hij zelfs maar 2 meter hoog worden. Wij adviseren een hoogte van 2,4 meter tot de onderkant van het dak.