De poolwolf is groter dan de andere soorten wolven en de mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Volwassen wolven zijn 150 cm lang en hebben een 30 cm lange staart. De schouderhoogte varieert van 75 tot 90 cm. De poolwolf is zwaarder dan de grijze wolf.
De wolf is een middelgroot roofdier en heeft een schouderhoogte van ongeveer 65 tot 80 centimeter. Mannelijke wolven wegen ongeveer 45 kilogram en vrouwelijke wolven circa 40 kilogram.
In de natuur heeft de wolf geen vijanden. De mens is voor hem veel gevaarlijker. Door verkeer en illegale afschot zijn inmiddels meerdere wolven overleden.
Tijdens deze reis Hudson Bay de grootste wolven ter wereld krijg je de unieke kans om 5 dagen lang op zoek te gaan naar de grootste wolven ter wereld. Deze grijs-gekleurde wolven leven in het gebied genaamd de Kaska Coast, het enige gebied waar ijsberen en wolven in vrede samenleven.
Wolven leven in territoria die, afhankelijk van het voedselaanbod, een omvang van 200 tot 2000 km² kunnen hebben. In deze grote territoria worden enorme afstanden afgelegd, op zoek naar prooien.
Dat een wolf en een hond met elkaar paren is zeldzaam. In Duitsland leven verschillende wolvenroedels.
Aanvallen door wolven op mensen komen tegenwoordig nauwelijks nog voor. Tijdens de laatste 50 jaar van de vorige eeuw zijn er in Amerika, Europa en Rusland samen slechts 17 slachtoffers gevallen, waarvan de helft dan nog betrekking had op gevallen van hondsdolheid die toen nog heerste.
Wolven in Nederland
De eerste wolf vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe. Begin 2019 voegde zich hier een tweede wolf bij. Dit paartje kreeg sinds 2019 ieder jaar jongen. De afgelopen jaren ontstonden er meer wolvenroedels- en paren.
Wolven zijn goede zwemmers en uitstekende lopers. In een nacht kunnen ze met gemak 70 kilometer afleggen. In Duitsland blijkt dat wolven rivieren, snelwegen en druk gebruikte gebieden passeren, meestal 's nachts, maar soms ook overdag.
Wolven zijn volgens de bioloog fysiek tot veel in staat. "Een wolf kan zo 1,40 meter hoog springen. En het zijn goede gravers. Ze graven ook holen om hun jongen in te werpen."
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels.
Schrikdraad en lint om wolven op afstand te houden
Door het plaatsen van lint boven het schrikdraad worden wolven afgeschrikt en zullen ze ook niet over het draad heen springen. Het hek tegen wolven is daarom dus ook niet voldoende, want de wolven zullen hun weg naar binnen wel vinden.
Komt u in de natuur een wolf tegen, blijf dan kalm en houd afstand. Een wolf zal u normaal gesproken niet benaderen. Komt de wolf te dichtbij, ga dan hard praten en maak gebaren.
Keffen en blaffen zijn geluiden die wolven maken als er gevaar dreigt. Grommen doen ze als ze geïrriteerd zijn (bijvoorbeeld als ze hun prooi willen beschermen). Janken doen wolven als ze het niet naar hun zin hebben.
Een alfapaartje Timberwolven blijft elkaar trouw voor het leven. De roedel kan variëren in grootte van 2 tot meer dan 15 dieren, maar meestal bestaat de roedel uit zo'n 4 tot 7 leden. De alfareu is vaak de meest ervaren en sterkste wolf in de groep. Hij bepaalt wanneer en waar de jacht wordt geopend.
Wolven, honden en coyotes kunnen zich onderling voortplanten en vruchtbare nakomelingen voortbrengen en zijn dus volgens de natuurwetten één soort.
Waar leven wolven in Nederland? Op meerdere plekken in Nederland leven wolven. De meeste waarnemingen komen uit de provincies Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De wolvenpopulatie in Nederland wordt goed in de gaten gehouden.
Het woord wolvin staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Inmiddels hebben wolven zich in Nederland weer gevestigd en zijn op de Veluwe in 2019 de eerste wolvenpups geboren. Ook vlak over de grens in de landen om ons heen leven inmiddels permanent wolven, zoals in het Belgische Leopoldsburg en het Duitse Meppen, waar ook al jongen geboren zijn.
In Nederland leven wasberen vooral in Limburg. Deze dieren zijn vermoedelijk ontsnapte huisdieren, vrijgelaten exemplaren of nageslacht van een wilde kolonie uit Wallonië. In dit zuidelijke deel van België leven rond de 60.000 wilde wasberen. Af en toe duikt de invasieve soort ook in andere delen van ons land op.
Ook in Nederland hoort de wolf van oudsher in onze natuur thuis, maar hij werd eeuwenlang intensief vervolgd totdat het dier volledig was uitgeroeid. De laatste wolf in Nederland werd waarschijnlijk in 1868 bij Schinveld gedood. Elders in Europa verging het de wolf niet veel beter en werden ze steeds zeldzamer.
Allereerst: de kans dat je een wolf tegenkomt is klein. Hoeveel wolven er exact in ons land rondlopen, is niet helemaal te zeggen. Niet iedere wolf laat zich zien. Maar volgens de tellingen zijn er in Nederland zo'n 30 tot 35 wolven.
Gedrag en sociale structuur. Wolven zijn dag- en schemeringsdieren, maar door felle bejaging zijn ze in veel gebieden (waaronder Europa) een nachtelijke leefwijze eropna gaan houden. De wolf is een goede renner, maar kan ook goed zwemmen. Ze zijn in staat zich snel te verplaatsen, met een topsnelheid van 50 tot 60 km/u ...
Zwemmer en loper
Hij kan grote afstanden lopen en uitstekend zwemmen, wat nodig is in een territorium van zo'n tweehonderd vierkante kilometer. In één nacht kan een wolf makkelijk zeventig kilometer afleggen.