Glucosewaarden ouderen mogen tussen de 6 en 15 mmol/l zijn.
Bij mensen zonder diabetes is het HbA1c 20-42 millimol per mol. Dat is de normaalwaarde uitgedrukt in millimol per mol sinds 2010.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten. Komt je bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l? Dan kan het gevaarlijk worden en heb je waarschijnlijk diabetes type 2.
Uw nuchtere bloedsuiker is te hoog als deze hoger is dan 8. Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker.
Bij een te hoge bloedsuikerwaarde (10 mmol/l of hoger) zit er te veel glucose (suiker) in je bloed.Daardoor kun je een hyper krijgen, en dat is niet goed voor je gezondheid. Dit voorkom je door handmatig of met een pompje insuline toe te dienen.
Bij gezonde mensen weet het lichaam zelf de juiste normaalwaarden voor glucose aan te houden. Bij een normale bloedsuiker bevinden de waarden zich tussen 4 en 8 mmol/l in een niet-nuchtere toestand (dit betekent dat je gegeten en/of gedronken hebt) (bron: Diabetesfonds).
Als er wordt gemeten als u heeft gegeten, heet dat 'niet nuchtere' waarden. De behandeling van diabetes is erop gericht zoveel mogelijk 'normale' bloedglucosewaarden te bereiken. Dat betekent dat de bloedglucosewaarden niet onder de 4 mmol/l en niet boven de 9 mmol/l komen.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Nuchtere bloedsuikerwaarden worden gemeten na minstens 8 uur vasten en liggen normaal tussen 4.0 en 6.0 mmol/L. Bloedsuikerwaarden 2 uur na het eten geven aan hoe efficiënt je lichaam de suiker uit je maaltijd heeft verwerkt; minder dan 7.8 mmol/L wordt als normaal gezien.
Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.
Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l - diabetes.
Cafeïne verstoort je bloedsuikerspiegel
Onderzoek wijst uit dat cafeïne je bloedsuikerspiegel enorm verstoort. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam minder goed de suikers in het ontbijt kan verdragen. Je bloedsuikerspiegel stijgt na je ontbijt met wel 50% meer wanneer je daarvoor cafeïne nuttigt1.
Onderzoek toont aan dat dagelijks 4 of meer keer testen een goede manier is om controle te krijgen over uw glucose. Goede controle van uw glucose zal u helpen het risico te verlagen op toekomstige complicaties met diabetes.
Hoeveel we slapen, en hoe goed of slecht, heeft een grote invloed op de suikerstofwisseling. Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de bloedsuiker, zo blijkt uit dit onderzoek. Na een nachtrust van vier uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart.
Een HbA1c onder de 64 mmol/mol is de streefwaarde voor ouderen.
2 staat voor: elke 2 uur uw glucose meten en zo nodig bijspuiten met kortwerkende insuline. 4 staat voor: bij glucosewaarden tussen 15 – 20: 4 eh snelwerkende insuline bijspuiten. 6 staat voor: bij glucosewaarden boven 20: 6 eh snelwerkende insuline bijspuiten.
Wat betekent de uitslag? De uitslag geeft aan hoeveel suiker er in uw bloed aanwezig is. Glucosewaarden die niet nuchter zijn afgenomen liggen normaal gesproken tussen de 3,3 en 7,8 mmol/l.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Globaal kunt u een bloedsuikerwaarde onder 4,5 mmol/l aanhouden als laag en een waarde onder 3,5 mmol/l als te laag. Beschikt u over een apparaat om uw bloedsuikerwaarde te meten? Gebruik deze dan.
Kies voor fruit met lage glycemische index zoals aardbeien, kersen, peer, blauwe bessen, frambozen, pruim, perzik, appel met schil.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Niet-nuchtere waarden
Voor niet-nuchtere meting van de bloedsuiker gelden de volgende waarden: Normaal: < 7,8 mmol/L. Geen oordeel mogelijk: ≥ 7,8 en < 11,1 mmol/L. Diabetes: ≥ 11,1 mmol/L.