De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% – 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
Volgens Lindner is het goed om de vuistregel aan te houden dat je 10 procent fooi geeft als het goed was. Maar in Nederland zegt Lindner dat je het ook prima kunt maken om geen fooi te geven. "Het is echt een extraatje", zegt hij.
Gebruikelijk is iets tussen de 5 en 10 procent. Meer mag uiteraard wel. ➺ Geef de fooi liefst in contant geld, zo weet u zeker dat het niet bij de restauranteigenaar terechtkomt. ➺ Geef duidelijk aan hoeveel fooi u geeft ('Maak er maar 45 euro van').
"Je geeft zo'n 15 tot 20 procent in een restaurant en ook taxichauffeurs, bezorgers, kappers of na een schoonheidsbehandeling geef je een fooi."
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
Het verdelen van de fooi moet het personeel onderling regelen. De werkgever deelt in principe niet mee in de fooi en bepaalt ook de verdeling ervan niet. Alleen als de werkgever echt op de werkvloer meewerkt, kan hij eventueel ook meedelen. Steeds vaker worden de fooien gepind.
Ondanks dat het in Nederland geen verplichte is om fooi te geven, wordt er in sterrenrestaurants doorgaans minimaal 10% fooi geven.
Indien de verhuizing uw verwachtingen overtreft en zelfs beter verloopt dan naar wens, is het mogelijk het verhuisteam te belonen naar behoren. Als richtlijn ontvangt een vriendelijke en behulpzame verhuizer tussen de € 5,00 à € 50,00 aan fooi per persoon.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.
Als je besluit dat je een goede taxiservice krijgen en wilt een fooi geven, zorg ervoor om 10% of meer te betalen. Een kleiner bedrag geven is het niet waard. Sterker nog, als het op centenwerk uitkomt, kun je beter helemaal geen fooi geven.
Het geven van fooi aan een gids die onderdeel is van je reis wordt wel verwacht. Afhankelijk van het aantal dagen dat de gids of chauffeur met je is mee gegaan, is een fooi van zo'n 15-20 euro per dag voldoende. Er is echter altijd ruimte om te luisteren naar je eigen gevoel over het geven van een fooi.
V: Hoe laat beginnen de verhuizers op de verhuisdag? A : De verhuizers beginnen in de meeste gevallen om 08.00uur op het laadadres.
Van de 10% servicekosten die vaak in hotels en restaurants in de rekening inbegrepen is ziet dan ook bijna geen werknemer iets terug. Fooi voor goede service wordt dan ook zeer gewaardeerd, zelfs als het gaat om een klein bedrag. Over het algemeen verwacht men geen fooi.
Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet.
Geef voor een goede dienstverlening een fooi door het wisselgeld te laten liggen of het bedrag af te ronden. Een fooi van 5-10% is gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Als u als ondernemer zelf een fooi geeft, bijvoorbeeld als u zakelijk uit eten gaat, is ook die fooi aftrekbaar van de winst. Let op. De aftrek is beperkt als het een fooi betreft in verband met 'voedsel, drank en genotmiddelen'. Die zijn namelijk in aftrek beperkt tot 73,5%.
Het bedrag dat u extra ontvangt, telt u op bij uw omzet.
Wat gebeurt met de fooi? Fooien mogen soms gehouden worden maar worden meestal verdeeld onder het personeel. De koks krijgen immers nooit fooi, maar hebben wel in de keuken het eten klaargemaakt. Andere bedrijven gebruiken fooien om personeelsuitjes of cadeaus te financieren.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Bij een klus van 500 euro beloont 11 procent van de jongeren de vakman met een bedrag van 50 tot 100 euro, net als 7 procent van de 65-plussers. Een fooi van 5 tot 25 euro is het populairst: bijna de helft (49 procent) van de ouderen kiest hiervoor, tegenover 39 procent van de jongeren.
Fooien in Spanje
Volgens de Tip Advisor kaart is het in Spanje in restaurants gebruikelijk om tussen de 5% en 10% van de rekening fooi te geven. Je kunt echter ook, net zoals in bars, de rekening zo afronden naar de eerste volle euro waarbij het overschot als fooi gezien kan worden.
Wanneer je in 1 dag wil verhuizen is het slim om hulp in te schakelen. Het kan in de vorm van veel vrienden en kennissen. Het is echter ook mogelijk om het samen met een verhuisbedrijf te doen. Professionals weten precies waar ze mee bezig zijn en hebben alle juiste tools in handen.
Zorg ervoor dat je eerst de spullen inpakt die je het minst nodig hebt en eindig met de spullen voor alledaags gebruik. Het is handig om een aparte doos te maken voor de spullen die je nodig hebt op de eerste dag in je nieuwe huis. Denk aan slaapspullen, een schoon setje kleding, een handdoek, eten en dergelijke.