Indien er geen coperto gerekend wordt bij het afrekenen is het gebruikelijk om een fooi te geven van 10% van het totaalbedrag. Wordt er wel coperto gerekend bij het afrekenen? Dan is een fooi niet verplicht, maar het mag wel. Als je alleen ergens gaat drinken is het niet gebruikelijk dat er coperto gerekend wordt.
Tien procent is meestal het minimale en twintig procent is meestal het hoogste wat je zult aantreffen in Rome. Mocht er geen coperto of bedieningsgeld berekend worden, dan is een fooi van 10% gebruikelijk in de horeca. Als er al wel coperto of bedieningsgeld berekend is dan mag een fooi wel, maar hoeft het niet.
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
Het kraanwater in Italië kan je meestal gewoon drinken. Voor elektriciteit heb je wel een verloopstekker nodig.
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet. De restaurants zijn vrijwel iedere dag goed gevuld, ook rond lunchtijd. Daarom is het verstandig om van tevoren te reserveren als u een bepaald restaurant op het oog heeft.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00.
Net zoals in veel landen in Europa kun je in Rome en de rest van Italië betalen met de Euro. Geld wisselen is dus niet nodig. Als je een Nederlandse of Belgische bankpas hebt met een Maestro logo erop kun je zonder problemen geld pinnen bij één van de vele pinautomaten in de stad.
Een snelle hap (pizza, een lekker broodje, een opgewarmde lasagne) kost doorgaans niet meer dan €5 à €10. Als je naar een restaurant gaat betaal je natuurlijk wel meer. Voor een pasta betaal je tussen €9 en €15, voor vlees op het menu betaal je minstens €15.
Het leven in Rome mag dan niet zo duur zijn als in Londen, Parijs of New York, het is en blijft wel de hoofdstad van Italië. En dat maakt dat het duurder is dan andere Italiaanse steden. Toch kun je jouw uitgaven heel goed in de hand houden tijdens een stedentrip.
Inclusief in Italië
Dan hoeft u wederom niet vaak na te denken over het geven van fooi. In Italië is het bedieningsgeld namelijk inbegrepen als u 'servizio incluso' ziet staan. Een fooi geven is daarom niet gebruikelijk, maar mag wel met 5 à 10 procent.
Ook kan het maken van oogcontact helpen om iets gedaan te krijgen. Als je de ober bij je wilt roepen, steek je een vinger op en probeer je oogcontact te maken. 46. Italië is meer dan Toscane!
De term coperto is een verzamelnaam voor alles wat bij het nuttigen van een maaltijd in een restaurant komt kijken: het tafellinnen, de servetten, het bestek, de glazen etc. Het gebruik om een bescheiden bedrag aan te rekenen voor dit alles gaat terug tot de middeleeuwen.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Pizza's zijn over algemeen het goedkoopst. Een simpele margarita kost €5 tot €10, een pizza met iets meer beleg kost tussen €7 en €15. Pasta's beginnen bij €10, en afhankelijk van de ingrediënten kunnen ze tot ongeveer twintig euro kosten. Een dessertje kost bijna overal €4 tot €7.
Sommige dingen zijn juist heel goedkoop in Italië. Zo kun je de lekkerste Italiaanse wijnen bij de boer zelf kopen, of in een grote wijnhandel. Door het rechtstreeks bij de producent te kopen, is de wijn veel goedkoper. Dit geldt natuurlijk ook voor olijfolie, worst, kazen en andere heerlijke streekproducten.
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.