Wat betreft 'gewone' vrienden ligt het gemiddelde wereldwijd op 7. Het gemiddelde aantal goede kennissen dat iemand heeft bedraagt volgens het onderzoek ongeveer 20.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld vijf goede vrienden heeft. Stichting Vier de Vriendschap, die zich inzet om het belang van vriendschap onder de aandacht te brengen, vroeg 1309 Nederlanders boven de 16 jaar naar hun vriendschappen.
Recent onderzoek maakt korte metten met dit gepieker en geeft duidelijkheid. Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat volwassenen helemaal geen uitzinnig grote vriendengroepen hebben, maar gemiddeld 4 beste vrienden en 7 goede vrienden. Het onderzoek werd uitgevoerd door social media-platform Snapchat.
“Psycholoog Robin Dunbar, die onderzoek heeft gedaan naar het ideale aantal relaties dat je nodig hebt, komt uit op vijf ware vriendschappen. Als je er tussen de drie en zes hebt, zit je goed. Uit onderzoek weten we ook dat de grootste gezondheidswinst wordt geboekt als je van nul naar één vriend gaat.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
De mens heeft gemiddeld gezien drie gezonde en stabiele vriendschappen nodig.
Mensen zijn sociale wezens: we hebben anderen nodig om ons gelukkig te voelen. Mensen die ons zien en begrijpen en ons het gevoel geven erbij te horen. Gemiddeld hebben we drie vrienden of vriendinnen met wie we vaak afspreken en met wie we lief en leed delen.Daarnaast hebben we zo'n vier tot zeven 'gewone' vrienden.
Jongeren vaakst wekelijks contact met vrienden en familie
Vooral als het gaat om vriendencontact zijn er grote verschillen tussen jongeren en ouderen. Van de jongeren (15 tot 25 jaar) heeft 96 procent minstens wekelijks contact met vrienden, tegen iets minder dan 70 procent van de 55-plussers.
Bij een vriendschap horen allerlei voorwaarden, zoals dat je elkaar regelmatig ziet, vertrouwt, steunt, troost en helpt. Je kent wel van die vrienden die eisen dat je elkaar geregeld moet zien. Een echte vriendschap heeft dit niet nodig.
Twee vakjes lieten hen toe '0, 1, 2 of een hoger aantal' in te vullen. Hoewel de uitschieters naar boven toe indrukwekkend waren – 142 jongeren had naar eigen zeggen meer dan 25 echte vrienden, een tiental zelfs meer dan 90 – gaf 75% van de jongeren 0 tot 9 vrienden op en komt het gemiddelde op 7,61 te liggen.
Het is haast een wetmatigheid van het leven. Hoe ouder we worden, hoe minder vrienden we zullen maken. Terwijl de grootte van onze vriendenkring piekt in het begin van onze twintiger jaren daalt die meestal wanneer we de dertig naderen, zegt een studie van de American Psychological Association uitgevoerd in 2013.
De meeste mensen uit generatie Z hebben namelijk 2 tot 4 hechte vriendinnen (46%) of geven aan meer dan 10 vriendinnen te hebben. Millennials hebben daarentegen over het algemeen iets minder hechte vriendinnen (45%) of geven aan 'slechts' 5 tot 7 vriendinnen te hebben.
Je kunt maximaal acht Beste vrienden hebben.
Echt goede vrienden praten vooral, ze geven elkaar advies. Over werk, over relaties, de partner, over de kinderen. 'Natuurlijk onderneem je ook gezellige dingen met elkaar, maar het gaat vooral om praten. Je reflecteert samen op het leven en vraagt de ander hoe het nou echt gaat', zegt Volker.
Als er niemand is met wie je kunt praten kun je je erg eenzaam voelen. Vrienden zorgen voor een gevoel van verbondenheid en geluk. Een gemis hieraan kan leiden tot depressieve gedachten en een negatieve spiraal, met soms ideeën over zelfmoord als gevolg.
Weet dat het heel normaal is om geen vrienden te hebben. Het is niet raar en het is zelfs gangbaar: 1 op de 5 mensen heeft geen goede vrienden.
Diepe vriendschap
Wanneer een vriendschap eenmaal gevestigd is, is intimiteit datgene wat ons bij elkaar houdt. Wederzijds begrip, authenticiteit, vertrouwen, loyaliteit, zorgzaamheid, hulp in tijden van nood – het zijn allemaal belangrijke ingrediënten voor een langdurige, diepe vriendschap.
Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Iemand met wie men vriendschap heeft noemt men een 'vriend' of 'vriendin'. Synoniemen zijn 'kameraad', 'kornuit', 'makker', 'maat', 'amigo', 'gabber', 'slapie', 'mattie' of 'bro' (afgeleide van brother, oftewel broeder).
Vriendschappen zijn dus vrijwillig, en beide vrienden hebben daarin een gelijkwaardige rol. In de praktijk betekent dat dat vrienden het leuk vinden om met elkaar om te gaan en dat ze van alles met elkaar kunnen bespreken. De basis van een vriendschap voor jonge kinderen is dat ze leuk met hun vriend(in) kunnen spelen.
De studie wees uit dat zo'n vriendschap gemiddeld 16 jaar duurt. De reden? Vriendschappen hebben de neiging om grote persoonlijke veranderingen niet aan te kunnen (of het nu gaat om verhuizingen, het wisselen van banen of het verlaten van de uni). Overtijd raken deze vriendschappen vaak minder of minder belangrijk.
Wissel van de wacht. Verhalen over vrienden en vriendinnen die in ons leven kwamen, en die bleven of weer weggingen: we hebben ze allemaal. Ook wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit heel normaal is. Sociologen van de universiteit van Utrecht ontdekten dat onze vriendenkring zich om de zeven jaar vernieuwt.
Hoe vaak moet dat? Dat ligt aan je persoonlijkheid. Voor de een is dat iedere dag of week, voor de ander eens per twee maanden. Sommige vriendschappen zijn voor het leven, anderen wandelen een paar maanden met je mee.
Onderzoek toont aan dat eenzaamheid fysieke uitwerking heeft: eenzaamheid kan, net als stress, een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Met een lage weerstand ben je vatbaarder voor infecties. Ook kan eenzaamheid leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer.
Afstand nemen is positief wanneer mensen negativiteit brengen in jouw leven. Bijvoorbeeld: Wanneer de ander jouw energie en tijd opslokt, je geheel opeist of zelfs claimt. Bij voortdurende ruzie of conflicten die onoplosbaar lijken te zijn.