Wat is netto operational lease? Bij een netto operational leaseovereenkomst zijn de kosten voor rente, afschrijving en wegenbelasting inbegrepen. De normale gebruikskosten zoals reparatie, onderhoud, banden, vervangend vervoer en verzekering komen voor je eigen rekening.
Operational lease is een leasevorm waarbij u een vast bedrag per maand betaalt en daarmee de leaseauto mag gebruiken. U bent geen eigenaar van de leaseauto en aan het einde van het leasecontract levert u de leaseauto weer bij MKB Lease in. U heeft nergens meer omkijken naar.
In het bedrag dat bij Operational Lease maandelijks moet worden betaald is - op de brandstof- en parkeerkosten na - alles inbegrepen. De leasemaatschappij zorgt voor de aanschaf van de auto, voor de verzekering, wegenbelasting, onderhoud & reparatie alsmede pechhulp en vervangend vervoer.
Aftrekbare kosten bij operational lease
De leasekosten zijn net als overige gebruikskosten zoals autowassen en tol aftrekbaar van de winst.
Voordelen operational lease
Inzicht in uw kosten. U betaalt een vast bedrag per maand waarmee alle kosten gedekt zijn, met uitzondering van brandstofkosten. Zo weet u precies waar u maandelijks aan toe bent. U hebt zelf geen omkijken meer naar kosten voor bijvoorbeeld reparaties, onderhoud en verzekeringen.
Bij financial lease (de geldlening met pandrecht) ben je zelf eigenaar van een auto of machine, terwijl bij operational lease de bank of leasemaatschappij eigenaar is van het bedrijfsmiddel.
Wil je je leaseauto zowel zakelijk als privé gebruiken? Dan betaal je bijtelling bij een operational of financial leasecontract. Kies je voor private lease, mag je het maximaal aantal kilometers per jaar zowel zakelijk als privé zelf invullen, zonder bijbetaling van bijtelling.
3: Zakelijke lease is duurder dan private lease
Wat voor voorwaarden staan er in je contract en heb je een eigen risico? Als je voor zakelijke lease kiest, dan kan je alle kosten als bedrijfskosten afschrijven. Als je voor private lease kiest, dan kan je € 0,19 per kilometer declareren.
Zakelijk leasen
Leasen is in circa 80% van de gevallen voordeliger dan kopen. Ook als je weinig kilometers rijdt kan het aantrekkelijk zijn. Leasen vergemakkelijkt de situatie, omdat je het beheer en onderhoud uit handen kunt geven aan de leasemaatschappij. Dit zal veel tijd en moeite besparen.
Een auto in de privé lease wordt gezien als een schuld. De auto die je rijdt is immers eigendom van de private leasemaatschappij. Schulden geef je in je aangifte aan – op een aantal uitzonderingen na – in box 3.
Operational lease is een zakelijke leasevorm waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto. Dit betekent dus ook dat de leasemaatschappij verantwoordelijk is voor de auto en de risico's draagt. Daarom zitten alle extra kosten, zoals verzekering, wegenbelasting en onderhoud bij het contract inbegrepen.
Bij operational lease (uitsluitend voor bedrijven) en private lease (uitsluitend voor particulieren) betaal je een vast maandelijks bedrag voor het gebruik van een overwegend nieuw voertuig. De enige bijkomende kosten zijn die voor brandstof, wasstraat, parkeren en eventuele boetes.
Bij operational lease leen je namelijk geen geld waarmee je de bedrijfsbus financiert. Iets dat je bij financial lease wel doet. Doordat je geen geld leent, betaal je ook geen rente en heb je dus ook geen recht op renteaftrek.
Het doel van een financiële renting is om de wagen uiteindelijk aan te kopen. Bij een operationele leasing draait het om het gebruik van de wagen gedurende een bepaalde periode zonder aankoopverplichting.
Met Halal Lease hebben wij het rentecomponent uit het leasecontract gehaald en kun je nu rentevrij leasen / een auto leasen zonder rente. Er is dus geen sprake meer van rente in het leasecontract of de voorwaarden.
Vast maandbedrag
Je betaalt maandelijks een vast bedrag voor het gebruik van de auto. Hierin zitten de kosten voor afschrijvingen, een allrisk-autoverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud, pechhulp en banden.
Met private lease krijg je na verlies van de auto een ander of nieuw exemplaar. Heb je geld geleend om een auto te kopen? Dan krijg je na verlies ervan (total loss schade of diefstal) geen nieuwe auto. Terwijl je nog wel met een lening zit die je moet afbetalen.
Een auto van de zaak is in veel gevallen voordeliger voor de werkgever dan het geven van een loonsverhoging. Hiermee bespaar je misschien wel meer dan bij het krijgen van een hoger brutoloon. Het nadeel is wel dat een bedrijf deze autokosten niet als loon beschouwt. Hierdoor loop je wat vakantiegeld mis én pensioen.
Maar het verschilt per situatie of het voordeliger is om een auto te leasen of te kopen. Private lease is niet zo duur als veel mensen denken. Volgens de ANWB komt dit doordat leasemaatschappijen auto's kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren met hoge kortingen, omdat ze zoveel afnemen van partijen.
Voor zzp'ers is het mogelijk om private of zakelijk een auto te leasen. De voordelen van autolease zijn hetzelfde, maar er zit een aantal verschillen tussen de twee leasevormen. Vooral in de regels rondom btw en bijtelling.
Is bijtelling aftrekbaar? Nee bijtelling is niet aftrekbaar, wel zijn andere autokosten aftrekbaar. De kosten voor het privégebruik van een zakelijke auto mogen worden afgetrokken van de winst.
Het antwoord op de vraag of Private Lease aftrekbaar is, is namelijk 'nee'. Het is niet mogelijk om de btw op de factuur terug te vorderen bij de fiscus. Daarnaast is het ook niet mogelijk om een privatelease-auto volledig op te voeren als kosten om zodoende de omzetbelasting te drukken.
Financial lease en inkomstenbelasting
De kosten voor je auto zijn daardoor fiscaal aftrekbaar. Denk daarbij aan de afschrijvingen die je doet tot aan de verwachte restwaarde, rente over de leasetermijnen, verzekeringskosten, kosten voor onderhoud en reparaties, brandstof en motorijtuigenbelasting.
Als je als zakelijke rijder aan één auto niet genoeg hebt, dan neem je er toch gewoon nog één en nog één! Er zit namelijk geen limiet aan het aantal auto's dat je zakelijk mag rijden.
Over bijna ieder product dat we kopen betalen we omzetbelasting, oftewel de BTW. Bij de aankoop of bij het leasen van een auto is dit niet anders. Het BTW-percentage is hierbij altijd 21%.