Als het bedrijfsresultaat positief is, maakt een bedrijf winst. Als dit resultaat negatief is, maakt een bedrijf verlies. Omdat je met de resultatenrekening de winst of het verlies van een bedrijf berekent, wordt de resultatenrekening ook wel de winst- en verliesrekening genoemd.
Wat is het bedrijfsresultaat? Het bedrijfsresultaat is het bedrag dat overblijft als alle kosten eraf zijn gehaald. Het bedrijfsresultaat wordt ook wel bedrijfswinst of ondernemingswinst genoemd.
Het nettobedrijfsresultaat is het bedrag dat overblijft voor de eigenaar of aandeelhouder: de winst. Dus na aftrek van alle vennootschaps- of inkomstenbelastingen.
Het bedrijfsresultaat, ook wel EBIT (Earnings Before Interest and Tax) genoemd is een getal dat slaat op wat overblijft van de netto omzet wanneer je daar de bedrijfskosten vanaf trekt.
Een ander woord voor winst/verlies is bedrijfsresultaat. Deze begrippen duiden dus hetzelfde onderdeel aan, al klinkt het woord resultaat wat neutraler dan winst of verlies.
De norm van winstgevendheid verschilt per branche; 5 à 10% is over het algemeen een gezond getal. In de dienstensector zien wij de hoogste percentages, in de industrie liggen de cijfers het laagst. Natuurlijk is het prachtig als je winstgevendheid hoog is en iedere geïnvesteerde euro zoveel mogelijk oplevert.
Het kan gebeuren dat je omzet of je kosten tegenvallen waardoor je enkele maanden of een jaar een negatief inkomen hebt. Zorg dat je de oorzaak achterhaalt. En ga na of het resultaat éénmalig negatief is of dat je onderneming al langer verliesgevend is.
Tip: door de berekening en het gebruik van de EBIT en EBITDA worden zowel negatieve als positieve invloeden geëlimineerd om zodoende een verkeerd of scheef beeld te voorkomen. De EBIT is gelijk aan het bedrijfsresultaat na afschrijvingen.
In zekere zin is EBITDA een verdergaande vorm van het bedrijfsresultaat, aangezien je het kan zien als het bedrijfsresultaat zónder afschrijvingen en waardeverminderingen. Het bedrijfsresultaat kan je dus ook zien als de ´EBIT´.
EBITDA betekent earnings before interest, tax, depreciation and amortisation. In het Nederlands is EBITDA de winst voor de aftrek van interest, belastingen, afschrijving en afboekingen.
De nettowinst, of het bedrijfsresultaat, is het bedrag dat aan het einde van een bepaalde periode overblijft. Natuurlijk kan er ook géén geld over- blijven, in dat geval spreken we van een verlies of negatief bedrijfsresul- taat.
De meeste ondernemers weten wel dat de hoeveelheid omzet niet zoveel zegt, de hoeveelheid winst is belangrijker. Maar je moet óók de cashflow goed in de gaten houden, zodat je altijd weet hoeveel geld er in je bedrijf zit en wat je financiële mogelijkheden zijn.
Je omzet is het totaal van de verkopen in een bepaalde periode (exclusief btw) en je cashflow is het geld dat je bedrijf binnenkomt en uit gaat.
Als je een ondernemer bent vraag jij je af wat een goede winstmarge is. Een goede marge verschilt aanzienlijk per bedrijfstak, maar als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% als gemiddeld wordt beschouwd, een marge van 20% als hoog of goed en een marge van 5% als laag.
Met het bedrijfsresultaat wordt het bedrag bedoeld wat overblijft nadat de bedrijfskosten van de netto omzet afgetrokken zijn. Het bedrijfsresultaat wordt ook wel de bedrijfswinst, ondernemingswinst of het exploitatieresultaat genoemd. Kort samengevat: bedrijfsresultaat = netto omzet – bedrijfskosten.
Een belangrijk kengetal voor (obligatie)beleggers is dan ook de netto schuld/EBITDA -ratio. Over het algemeen is deze ratio onder de 2 goed, maar boven de 3 is hoog, boven de 4 is te hoog. Uiteraard is dit geen harde richtlijn omdat sectoren verschillend zijn.
Vuistregels voor bedrijfswaardering
Veelgebruikte vuistregels zijn: 5 tot 8 keer de nettowinst. 3 tot 5 keer EBITDA.
De berekening van EBIT is vrijwel identiek. Voeg echter niet de kosten voor afschrijvingen en amortisatie toe aan de formule. Hierdoor is de EBITDA altijd hoger dan EBIT.
De 'Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization' (EBITDA) De EBITDA is een maatstaf voor de brutowinst minus de aftrek van overheadkosten van een bedrijf.
EBIT staat voor Earnings Before Interest and Taxes, of in het Nederlands Inkomsten vóór interesten en belastingen. EBITDA gaat nog iets verder en neemt er Depreciation and Amortization bij. In het Nederlands voluit (Inkomsten vóór interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) .
EBITDA geeft het kasgenererend vermogen van een onderneming weer en is daarmee dus een indicatie van de vitaliteit van het bedrijf. EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation. Oftewel: winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen.
Als uw inkopen in een aangiftetijdvak meer bedragen dan uw verkopen, hebt u in dat tijdvak een negatieve winstmarge. Over een negatieve winstmarge kunt u geen btw terugvragen.
Cashflow is niet hetzelfde als winst of verlies. Het is belangrijk om dat goed te beseffen. Je hebt net kunnen lezen dat winst het bedrag is dat overblijft nadat de kosten zijn verrekend. Daarbij wordt niet gekeken of het geld ook al daadwerkelijk op je eigen rekening staat.
Meestal hanteert de belastingdienst de norm dat je (zonder dat 'ze' moeilijk gaan doen dan) best drie jaar verlies kan maken.