Verveling is de belangrijkste oorzaak bij honden die alles vernielen. Honden die niet genoeg worden uitgedaagd, die te weinig beweging hebben of te weinig te doen hebben, hebben de neiging om zelf „taken“ te zoeken.
Mogelijk verveelt hij zich en zou je iets vaker een spelletje kunnen doen. Vooral met hersenwerk kun je je hond goed uitdagen en geestelijk 'afmatten'. Als je hond sloopt uit verveling doet hij dit vaak pas na een tijdje en voortdurend. Door te slopen, geeft je hond zichzelf opdrachten.
De reden is dat de meeste honden slopen heel erg leuk vinden. Het komt voort uit een soort oerdrift waarbij het stuk van een pluche speeltje overeenkomt met het ontleden van een prooi. De meeste hondenspeeltjes zijn daarom niet geschikt om een hond alleen mee te laten spelen.
Wanneer uw dier iets stuk maakt van een ander, bent u aansprakelijk voor de geleden schade. Hierbij maakt het niet uit of het om materiële of letselschade gaat: u bent verantwoordelijk voor het vergoeden van de geleden schade. Zeker als uw dier iemand ernstig verwondt kunnen de (medische) kosten flink oplopen.
Het bijten of knagen aan meubels is vaak een gevolg van verveling. De hond heeft geen afleiding en gaat daarom maar aan de meubels knagen. Daarnaast wil een hond zijn gebit van nature schoon houden. Dit doet hij door op harde dingen te bijten.
Het is voor een hond dé manier om zichzelf te verdedigen. Zijn gedrag kan gericht zijn naar andere honden, vreemde mensen, specifieke honden of mensen (bijvoorbeeld kinderen, mannen of voor de hond aparte verschijningen) en zelfs richting zijn eigen baasjes!
Het overmatig aan de poten bijten is te vergelijken met nagelbijten bij mensen. Bij stress zal jouw hond zijn aandacht ergens anders op willen focussen. Hierbij zal hij aan zijn poten gaan knagen als zelf-belonend gedrag. Hierbij komt endorfine (het gelukshormoon) vrij, wat zorgt voor een prettig en veilig gevoelig.
Zorg er dus voor als je je hond alleen thuis moet laten dat iemand hem een aantal keren per dag uit kan laten. Let op! Straffen heeft geen zin en kan het probleem alleen maar verergeren! Over het algemeen geldt voor plassen in huis als gevolg van een gedragsprobleem dat de hond niet gestraft mag worden.
Soms bijt een puppy ook in je handen, benen of kleding wanneer je bijvoorbeeld op de bank TV zit te kijken, wanneer je aan het koken bent of door de kamer loopt. In de meeste gevallen doet de pup dit omdat hij aandacht wil, wil spelen, zich verveelt of juist overprikkeld is.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
Hond met verlatingsangst herkennen
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.
Slopen is vaak een symptoom van verlatingsangst. Je gaat weg, je hond ervaart spanning van het alleen zijn, en kauwen aan dingen zorgt ervoor dat hij zich iets minder ellendig voelt. Om te weten hoe je dit probleem aan moet pakken, zou je een camera moeten plaatsen om het gedrag van je hond te kunnen zien.
Sommige pups stelen om aandacht te krijgen. Je ziet ze bijvoorbeeld terwijl je lekker zit te lezen met een van je nieuwe schoenen rond rennen. Natuurlijk wil je voorkomen dat er tandjes in komen en ren je achter je pup aan om de schoen terug te pakken. En dat was nu net zijn bedoeling.
Het asiel is dan een 'tijdelijke' oplossing. Vaak proberen mensen eerst zelf een leuk onderkomen voor hun huisdier te vinden, maar dit lukt dit niet iedereen. Je mag je hond of kat dan naar het asiel brengen. Ook al voelt dat niet prettig, het kan de beste keuze zijn, niet alleen voor jou, maar ook voor je kat of hond.
Een hond die buiten is, of alleen thuis moet blijven met houten meubels, kan ook gewoon op stokken of hout kauwen omdat het het enige geschikte kauwvoorwerp is. Als honden zich vervelen, gaan ze vaak kauwen om zichzelf te kalmeren, en houten voorwerpen zijn er in overvloed.
Citroen en limoen: ook deze geuren vinden honden heel vies. Zeker omdat hun reukorgaan tot wel 40x sterker is dan die van ons. Je doet jouw hond dan ook geen plezier met de geur van citroen of limoen. En net zoals dat bij pepers het geval is, kan ook citroen luchtweg schade bij honden veroorzaken.
Geef een commando aan het plasje/kakje
Elke keer als je hond aanstalten maakt om op een juiste plek te gaan plassen/zijn behoefte te gaan doen zegt u steeds hetzelfde woord: “Plasje doen”, “pipi”,… eender wat. Als u dit steeds herhaalt wanneer hij dit doet zal hij ook sneller door hebben wat u van hem verlangt.
Honden die alleen buiten toegang krijgen wanneer het tijd is om naar het toilet te gaan, leren dat ze, zodra ze gaan, meteen weer naar binnen worden gebracht. Dus ze kunnen snuffelen, langzamer lopen en de tijd nemen om een plek te kiezen om te poepen om langer buiten te blijven.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
Parasieten. De belangrijkste parasieten waar je hond hinder van kan ondervinden zijn vlooien, mijten en teken. Vlooien veroorzaken een hinderlijke jeuk wanneer ze in de huid van je hond bijten. Je huisdier bijt hierdoor in zijn vacht of krabt veel.
Ook wanneer je hond bijt, kan je het best reageren met de commando's 'Nee' of 'Foei'. Het is zeker niet de bedoeling dat je overgaat op een fysieke straf. Als je viervoeter jou bijt, kan je hem duidelijk maken dat hij je pijn doet door 'auw' te roepen. Geef hem een beloning als hij meteen loslaat en terug kalm is.
Dit kun je aanleren met een speciale techniek met brokjes. Door je hond te belonen als hij iets goed doet, door bijvoorbeeld 'goed zo' te zeggen, weet hij dat hij iets goed doet. Het tegenover gestelde is dus ook zo. Als de pup je hand probeert open te maken met het brokje, zeg je 'foei' of 'stop'.