Een zwembril zorgt ervoor dat je ogen beschermd worden tegen deze vieze deeltjes in het water. Tegelijkertijd kan je door een zwembril ook nog is veel beter kijken onder water. Tenzij je dus schoolslag zwemt met je hoofd boven water is een goede zwembril altijd aan te bevelen.
Tijdens het zwemmen is een zwembril onmisbaar. Met een zwembril heb je altijd goed zicht in het water. Welke zwembril bij jou past, hangt van een aantal factoren af. Kijk eerst welke maat zwembril je nodig hebt.
Met een zwembril bescherm je jouw ogen tegen chloor uit een zwembad of zout uit de zee. Ben jij of jouw kind niet uit het water weg te slaan, dan kan chloor of zout voor rode en tranende ogen zorgen. Bovendien zorgt zeezout ervoor dat je ogen uitdrogen.
Voor open water zwemmen worden vaak andere glazen gebruikt dan voor het binnenbad. Zo zijn er onder andere zwembrillen met gespiegelde glazen die het zonlicht weerkaatsen en schadelijke UV straling tegen gaan en zo je ogen beschermen.
Het oog is er namelijk op ingesteld om scherp te stellen in lucht. Om dus scherp te kunnen zien onder water, is een luchthoudende ruimte nodig tussen het oog en het water. Vandaar dat het noodzakelijk is om een duikbril te dragen.
Zwemmen met je bril of lenzen? Je kunt zwemmen met bril of lenzen, aldus Arjan van den Beukel. Chloorwater tast echter het montuur van een bril aan. Het is dus zonde om met een nieuwe bril te gaan zwemmen.
Je kan ervoor kiezen om met je bril of contactlenzen te gaan zwemmen. Echter kan het zout of het chloor in het water er voor zorgen dat het montuur van je bril aangetast wordt of dat je contactlenzen per ongeluk uitgespoeld worden.
Een zwembril gaat ongeveer een half jaar tot driekwart jaar mee, daarna wordt hij minder en kopen de meesten een nieuwe en schuiven ze de oudere door naar de reservebank. Dan zitten er krasjes op en beslaat hij sneller. De meeste zwembrillen hebben als ze nieuw zijn een anti-fog laagje in de bril zitten.
Verstel het bandje niet te strak, het mag niet pijnlijk zijn.Daarnaast kun je het bandje het best halverwege je achterhoofd plaatsen. Veel zwemmers hebben dat vrij laag zitten, waardoor je zwembril niet op de juiste manier op je hoofd zit. Ook hierbij geldt: zet je bril tijdens de training niet steeds op en af.
Je kunt de pasvorm van een bril controleren door een zwembril droog te passen. Plak de bril op je gezicht, zonder het bandje, en druk hard aan. Het plaatje hieronder laat zien hoe je zoiets doet. Als de bril een paar seconden op je gezicht blijft plakken, weet je dat de bril een goede pasvorm heeft.
Na het zwemmen in natuurwater is het belangrijk dat je je goed afspoelt. Hoe schoon het water ook is, neem altijd na het zwemmen een douche met schoon kraanwater. Spoel goed je huid af en je haren uit én droog je goed af. Hierdoor verklein je een kans op besmetting.
Koud water zwemmen versterkt het immuunsysteem, verbetert de bloedsomloop, verhoogt de mentale veerkracht, verbetert de slaap en verbrandt calorieën.
Ja, zwemmen is goed voor je gezondheid, omdat het helpt bij gewichtsverlies, je conditie verbetert, diverse spiergroepen traint, je rug ontlast, je brein stimuleert, het risico op hart- en vaatziekten verlaagt, geschikt is voor revalidatie, stress vermindert, de slaap verbetert, en bovendien leuk is om te doen.
Zwembril met anti-fog laag
Als je zwembril toch beslaat na verloop van tijd – wat bij bovenstaande oplossingen vaak het geval is – dan kun je er ook voor kiezen om een zwembril met anti fog-laag aan te schaffen. In de glazen van deze brillen is een beschermlaagje aangebracht, waardoor je glazen niet meer beslaan.
Duikbril schoonmaken met afwasmiddel
Na het zwemmen of duiken kun je de duikbril schoonmaken met een mild afwasmiddel. Maak hiervoor een sopje van warm water en drie druppels afwasmiddel. Meng het even door elkaar met je hand.
Een duikbril of snorkelbril beslaat doordat er een aanslag op de bril zet. Door het temperatuurverschil tussen de lucht in de bril en het water buiten de bril, ontstaat er condens, net als bij bijvoorbeeld autoruiten.
Een simpele Speedo Biofuse Futura wint deze test terwijl er veel duurdere zwembrillen met de rubber lapjes om je ogen op de markt zijn. Het mooiste vind ik altijd om te zien hoe nieuwe merken proberen de monopolie van Speedo te verbreken.
Vanaf een jaar of vier kunnen kinderen al met duikbril op in het water liggen.
Met een zwembrilletje (of goggles) -dat alleen de ogen omsluit- kun je niet duiken en snorkelen. Door de waterdruk op diepte zal de lucht in de zwembril samengeperst worden waardoor deze te strak komt te zitten.
Veiligheid & gezondheid. Een zeer geoefende zwemmer doet rond de 30 minuten over 2 kilometer. Een minder getrainde zwemmer doet daar al gauw 60 minuten of zelfs langer over. Met schoolslag zwem je langzamer dan met de borstcrawl.
Voor iedere duik of snorkeltocht moet je de duikbril behandelen tegen beslaan. Dit kan eenvoudig met een speciaal middeltje dat je altijd bij je hebt: speeksel. In je speeksel zit een bepaald soort enzym dat het beslaan van het masker tegen gaat. Spuug in je duikbril, wrijf het uit en spoel het schoon met water.
De meeste mensen kunnen hun adem onder water niet langer dan een minuut inhouden. Dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en moet je ademen, anders raak je bewusteloos. Maar door te trainen kun je je adem steeds langer inhouden. Freedivers kunnen dat wel tien minuten lang.
In water zitten veel micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels, (micro)algen, gisten en virussen. Zelfs in chloor- en zoutwater zwembaden. Wanneer deze organismen op je lens komen, kunnen ze leiden tot geïrriteerde ogen en nare oogontstekingen.
Gaan je ogen achteruit als je wel of geen bril draagt? Het wel of niet dragen van een bril of lenzen zorgt er niet voor dat je ogen achteruit gaan. Dit is een fabeltje en is nergens op gebaseerd.
Rode ogen na zwemmen in zwembad
Wanneer chloor in aanraking komt met urine, zweet, open wonden of andere stoffen uit het lichaam, ontstaat er een chemisch stofje met de naam trichlooramine dat zorgt voor geïrriteerde ogen en de sterke geur die je kent van chloor.