Bij nastaar ziet u na een staaroperatie toch weer waziger.Tijdens deze operatie is uw eigen troebele ooglens vervangen door een kunstlens. Zo ziet u weer helder. Enkele maanden of jaren na de staaroperatie kan het lenszakje waar de lens in zit troebel worden.
Een laserbehandeling voor nastaar is gevoelloos en duurt ongeveer 10 minuten. Er wordt geen oogverband gegeven. Direct na de behandeling ziet men vaak minder scherp door de oogdruppels (wijde pupil) en door de gel die op het contactlensje is gedaan tijdens de laserbehandeling.
Nastaar is een onschuldige aandoening die met laser verholpen kan worden.
Hoe wordt nastaar behandeld? Nastaar kan met behulp van een eenvoudige laserbehandeling op de polikliniek worden verwijderd. Met de laser maakt uw oogarts een kleine opening in uw achterste lenskapsel. Omdat er geen gevoelszenuwen lopen in dit gebied in het oog, doet een nastaarbehandeling geen pijn.
Deze vlekjes zijn resten van het lenszakje en verdwijnen vanzelf na enkele dagen. In uitzonderlijke gevallen bestaat er een kans op netvliesloslating en op een verhoogde oogdruk.
Symptomen van nastaar
langzaamaan weer minder scherp of waziger zien; met 1 oog dubbelzien; verblinding bij fel licht; schittering in het oog bij fel licht.
Een goede opticien herkent staar bij het opmeten van uw oog. Soms is de staar al zo sterk dat een goede meting van het oog niet eens meer mogelijk is. De opticien stuurt u dan door naar een oogarts.
Sinds kort is het mogelijk om bij bij staar in één keer 2 ogen te laten behandelen. Is de tweezijdige (bilaterale) staaroperatie iets voor u? Anneke Jansen (adviseur Oogzorg bij de Oogvereniging) geeft advies. Eind 2021 is de behandelrichtlijn voor staar (cataract) vernieuwd.
De laserstraal die de opening in het lenskapsel maakt, ziet u niet. De behandeling is pijnloos. Inclusief de voorbereidingstijd neemt de behandeling ongeveer één uur in beslag. De laserbehandeling zelf duurt tien tot vijftien minuten.
De dag na de staaroperatie kan het zicht nog wazig of verminderd zijn. Dit kan komen door een tijdelijke zwelling van het oog. Dit herstelt zich meestal vanzelf de eerste week na de operatie. Het kan ook veroorzaakt worden door de brilsterkte die veranderd is.
Nastaar is een vertroebeling van het lenskapsel die maanden tot jaren na cataractchirurgie (een staaroperatie) kan optreden. Bij een staaroperatie wordt de troebele lenskern uit het oog verwijderd en een nieuwe lens van kunststof in het oog geplaatst.
Kiest u een implantlens om dichtbij scherp te kunnen zien en had u voor de operatie ook een bril nodig om veraf goed te kunnen zien? Dan heeft u ná uw staaroperatie ook geen leesbril meer nodig, maar nog wel een bril of contactlenzen voor veraf.
Wanneer u geopereerd bent aan staar dan heeft u een controle-afspraak drie/vier weken na de operatie. Tijdens deze controle krijgt u van de assistent(e) of de oogarts een nieuw brilrecept mee. De opticien meet deze brilsterkte nog na voor u, ongeveer zes weken na de operatie.
Bij een deel van de mensen die een staaroperatie ondergaan kan de staar weer gedeeltelijk terugkomen. De klachten die dan ontstaan, zijn vergelijkbaar met staarklachten, met name wazig, niet scherp zien.
De oogarts verdooft uw oog eerst met oogdruppels en plaatst dan een glazen contactlens op uw oog. Door de lens heen maakt de arts met de laser een klein gaatje in het lenszakje. Hierdoor wordt uw zicht weer helder. Laseren duurt 5 tot 10 minuten en is veilig en pijnloos.
Door een kunstlens met de juiste sterkte uit te kiezen, is geprobeerd om uw zicht van veraf zo goed mogelijk te maken. De kunstlens gaat levenslang mee en hoeft dus niet meer vervangen te worden. Vlak na de operatie kan alles blauwpaars van kleur lijken.
De kans dat het lenszakje tijdens een staaroperatie scheurt is klein, ongeveer bij 1-2% van de staaroperaties. Een kapselscheur kan onverwachts optreden bij een staaroperatie. Het treedt eerder op bij technisch moeilijkere operaties. Dit is vaak vóór de operatie bekend en wordt dan ook met u besproken.
Als u zich niet laat opereren, kunt u niet blind worden. Uw zicht gaat dan wel langzaam achteruit. Een staaroperatie is pas nodig als de staar u gaat belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Uiteindelijk ondergaan de meeste mensen met staar vroeg of laat een operatie.
Wil je je ogen laten laseren? De kosten voor een ooglaserbehandeling worden alleen bij hoge uitzondering en een medische indicatie vergoed vanuit de basisverzekering. De medische indicatie wordt bijvoorbeeld gegeven als er een groot verschil zit tussen de afwijking van beide ogen (4 dioptrieën).
De oogarts bepaalt voorafgaand aan de operatie welke sterkte de kunstlens zal moeten hebben. Vaak is de wens om op een sterkte van ongeveer 0 uit te komen (d.w.z. dat er geen bril voor veraf nodig is na de operatie).
Zonlicht en vuil kunnen de genezing verstoren na veel voorkomende correctieve oogprocedures zoals LASIK- en cataractoperaties. Net zoals u een pleister over een schram draagt om vuil en bacteriën buiten te houden, fungeert een zonnebril als een schild om een snel en soepel herstel na een oogoperatie te bevorderen.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
Tijd tussen twee staaroperaties
Wanneer u aan beide ogen geopereerd moet worden, wordt tussen beide ingrepen ongeveer vier weken aangehouden. Dit in verband met het herstel van het oog. Een periode van vier weken kan onwenselijk zijn.
Veel mensen die last hebben van staar, hebben dit aan beide ogen. Patiënten met staar worden behandeld met een staaroperatie, waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstlens.