Een minor is een programma van een half jaar, dat bestaat uit twee samenhangende blokken van in totaal 30 European Credits (EC). Je kunt je studie verbreden of verdiepen door bijvoorbeeld een minor te volgen bij een andere opleiding.
Eén ding staat vast: een minor, een soort keuzepakket dat ongeveer 1 semester duurt, maakt je opleiding een stuk persoonlijker. Je kiest 'm zelf! Bij veel van onze opleidingen staat de minor in het 3e jaar op het programma. Een minor omvat 30 studiepunten (ECTS).
Er zijn twee soorten bachelors: hbo (hoger beroepsonderwijs) en wo (wetenschappelijk onderwijs). De bachelordiploma's van het hbo en de universiteit zijn gelijkwaardig, maar er zijn ook verschillen: Opleidingen in het hbo hebben een beroepsgerichte oriëntatie. Wo-opleidingen zijn wetenschappelijk georiënteerd.
Een minor is meestal 30 ECTS, ook wel studiepunten genoemd. Je kiest je minor zelf. Soms is er wel een aantal verplichte vakken. Je kunt een minor bij je eigen opleiding volgen, maar veel studenten kiezen voor een minor bij een andere opleiding of zelfs een andere onderwijsinstelling.
Wat is een minor? Een minor is een verplicht half jaar onderwijs naar keuze, van 30 studiepunten (ects). Een minor levert je nieuwe inzichten op en hiermee geef je een eigen kleur aan je studie.
Als je één of meerdere vakken niet hebt behaald van je minor en je wilt wel de aantekening van de minor op je diplomasupplement (alleen bij FSW minoren en VU universiteitsminoren!), dan kun je er voor kiezen om de vakken het jaar erop te herkansen.
Samengevat zijn de opties als volgt: Het hele jaar overdoen: alle vakken opnieuw volgen en het examen opnieuw maken. Dit kan op een middelbare school, bij het vavo of op een privéschool. Deelcertificaten halen: het examen opnieuw maken voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten.
Om toegelaten te worden tot de opleiding moet jouw score van het hbo assessment hoger zijn dan de normgroep. De normgroep hangt af van de opleiding waar je aan wilt deelnemen. Als jij aan een hbo opleiding wilt deelnemen, moet je een score halen die door hbo'ers wordt behaald.
Een voltijds bacheloropleiding duurt 4 jaar aan een hogeschool of 3 jaar aan een universiteit. Voor een bacheloropleiding aan de hogeschool heeft u minimaal een mbo- of havodiploma nodig. Voor een bacheloropleiding aan de universiteit heeft u een diploma vwo nodig of een hbo-propedeuse (60 studiepunten).
Met een minor kan je jezelf specialiseren naast je studie. Bij onze opleiding ga je dit in je derde jaar doen. Dit kan binnen je vakgebied, dan hebben we het over een verdiepende minor. Hierbij ga je je verdiepen in een specifiek onderwerp.
Bij sommige opleidingen heb je veel vrijheid en mag je kiezen uit bijna alle minoren. Bij andere opleidingen zijn er strikte regels en kan je uit een selectieve groep minoren kiezen. Het komt ook voor dat jij moet onderbouwen waarom de gekozen minor bijdraagt aan de competenties van jouw opleiding.
Een bachelor- of masteropleiding gaat over een bepaald onderwerp: bedrijfskunde, wiskunde, informatica, communicatie etc. Dit is het hoofdonderwerp van de opleiding. Daarnaast heb je ook een 'bij'onderwerp, een soort bijvak. Dat is de minor.
Minor is een feest voor middelbare scholieren van 12 tot en met 17 jaar.
Een minor is een samenhangend vakkenpakket waarmee je je kennis en competenties kunt verbreden of specialiseren. De meeste minoren duren een semester en hebben een omvang van 30 studiepunten, vaak gelijk aan de grootte van je keuzeruimte.
Kan ik een minorpakket volgen? Nee, alleen (wo) bachelorstudenten kunnen aan de RUG en minorpakket volgen. Wel kun je na het afronden van je master de Educatieve Module volgen; dit is hetzelde programma als de Educatieve Minor, maar dan na een afgeronde bachelor of master.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Het tempo ligt op het hbo dus echt wel hoger. Daarnaast worden de teksten en dingen die je moet leren niet zo vaak herhaalt als op het mbo. Zodra iets is behandeld, dan wordt er van je verwacht dat je het ook hebt onthouden. Dat is soms lastig, met name als de studieboeken ook moeilijker zijn.
Verschil mbo hbo in aantal lessen
Op het HBO heb je veel minder les dan op het MBO. Dit betekent dat je buiten colleges zelf meer aan de slag moet met de stof. Doordat je minder les hebt wordt er op het HBO ook een grotere zelfstandigheid van je verwacht. Let wel: Dit is niet bij alle scholen het geval.
Zittenblijven in het primair onderwijs heeft in het algemeen geen positief effect op de (cognitieve) leerprestaties, ook niet op langere termijn. Onderzoek naar de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen laat zowel positieve als negatieve gevolgen zien.
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
Toelating zonder juist diploma (colloquium doctum)
Een hogeschool of universiteit kan u ook toelaten na een toelatingsonderzoek of colloquium doctum. Dat gebeurt als u niet het juiste diploma heeft. U moet voor deze manier van toelating 21 jaar of ouder zijn.
Van de 240 studiepunten die je nodig hebt om af te studeren haal je er 210 met de major, het vaste programma van je opleiding. De minor van 30 studiepunten is het verplichte keuze onderdeel van je opleiding.
Student mag niet twee minoren tegelijkertijd volgen. Student kan alleen een minor in één semester volgen. Controle van de regels: Examencommissie van het instituut legt de aanvraag met betrekking tot de tweede minor voor aan de onderwijsmanager of de aangewezen persoon van de opleiding ter controle.
Je eerste jaar van het hbo of wo is het propedeusejaar. Voor je propedeuse kan je 60 punten halen, maar het is meestal verplicht om er minimaal 45 of 50 te halen in het eerste jaar. Als je dit niet haalt, dan krijg je een negatief bindend studieadvies (BSA) en dan mag je niet verder met je studie.