Het mesheft is een schelpdier dat in de zeebodem van de west- en zuidkust van Europa leeft. Een mesheft, ook wel een scheermes of een Amerikaanse zwaardschede genoemd, heeft een langwerpige smalle schelp met een mooie kleur.
Het maakt de mesheft een bijzon- der multifunctioneel aas voor onder meer schar, wijting, bot en zeebaars.” “De sardine wordt veel gebruikt bij het vissen met dood aas op snoek, maar is in de zeevisserij een onbekende en onderschatte aassoort.
Smaak en bereiding
Scheermessen kunnen rauw gegeten worden maar zijn ook zeer geschikt om te roerbakken of te koken als mosselen.
Scheermessen kunnen maar liefst vijf jaar oud worden! Na de bevruchting ontstaat er een kleine larve in een doorzichtig schelpje, die zweeft door het water. Door zich continu te voeden met plankton groeien de vrucht en schelp en als hij zwaar genoeg is is, zakt hij naar de bodem van de zee.
Scheermessen zijn redelijk zoet van smaak, hebben de structuur van inktvis en smaken een beetje naar garnaal.
Scheermessen, ook wel mesheften genoemd, zijn schelpdieren die talrijk zijn in de Zeeuwse wateren. Paul de Groote, chefkok van restaurant Zee/land/zilt in Yerseke (inspired by Edwin Vinke), eet ze het liefst rauw. Hij laat zien welk deel gebruikt wordt en hoe je dat uit de schelp haalt.
Twijfel je of de scheermes vers is? Geef dan een tik op de schelp en als het vlees zich dan terugtrekt in de schelp dan leeft het nog. Voelt het scheermes plakkerig aan en heeft het een penetrante geur dan is het schelpdier oud. Scheermessen moeten, net als andere schelpdieren, het liefst levend worden bereid.
Kokkels graven zichzelf in zand. Het is daarom belangrijk om ze goed te wassen. Spoel ze met zout wate en stop ze daarna in een pan met koud water en veel zout en laat geruime tijd staan. Ververs daarna nog een keer het water zodat ze helemaal zand vrij zijn.
Belangrijk bij scheermessen is niet alleen dat ze goed vers zijn, maar ook voldoende worden schoongemaakt. Dit kun je doen door ze eerst even te weken in (niet té) koud water met een flinke snuf zout. Zo lijkt alsof ze in hun natuurlijke habitat zijn en krijgen ze weer wat meer leven.
Het mesheft is een schelpdier dat in de zeebodem van de west- en zuidkust van Europa leeft. Een mesheft, ook wel een scheermes of een Amerikaanse zwaardschede genoemd, heeft een langwerpige smalle schelp met een mooie kleur.
Scheermes (mesheft) Wanneer: van juli tot en met mei. Liever niet van april tot en met mei in verband met de voortplantingsperiode. Waar: langs de gehele Nederlandse kust, Waddenzee en Zeeuwse wateren. Na een storm spoelen ze vaak massaal op ons Noordzeestrand aan.
Het liefst leven de scheermessen verticaal in het zand onderwater. Met de opening aan de bovenkant, de sifoon, zuigt de scheermes water op om te filteren. Uit het water verzamelt het dier plankton, algen en andere beestjes om op te eten.
Het beste allround aas waarmee je alle vissoorten kunt vangen zijn grote witte maden. Hoe gretiger de vis, hoe meer maden je aan het kontje op de haak prikt.
Welk aas kun je gebruiken voor de tong? De leegloper of zeepier is een aasje waar je altijd vis mee kan vangen. Ook de tong is verzot op deze zwarte wormen. Maar wat soms nog beter werkt is een cocktail van aas.
Kunstaas als zeevis aas
Vanuit boten zijn shads vaak favoriet, vooral omdat je er prima gul mee kan vangen. Vanaf de kust kan je goed op zeebaars vissen met shads. Ook met pluggen kan je, vooral in de zomer, zeebaars vanaf de kust vangen.
Vongole / Venusschelpen
Vongole is Italiaans voor venusschelpen. Eigenlijk kunnen venusschelpen worden gezien als het Italiaanse broertje van de Nederlandse kokkels. Qua smaak is er nauwelijks verschil tussen de twee. Wel zijn venusschelpen wat groter, platter en gladder dan de geribbelde kokkels.
Kokkels kunnen, net als mosselen, worden gestoomd, gekookt, gebakken en zelf levend rauw worden gegeten. Als u zelf kokkels gaat bereiden controleer dan eerst of ze allemaal vers zijn. Als de schelp iets open staat kunt u controleren of de kokkel nog leeft. Geef een tikje op de schelp.
Was de kokkels een paar keer in koud water en check of er open schelpjes tussen zitten. Tik er even op: gaan ze dicht, dan kunnen ze mee. Blijven ze open of zijn ze kapot, gooi ze dan weg.
Volgens Scheertips.com moet je een mesje gemiddeld elke 20 dagen vervangen. Je kunt er langer mee doen, schrijft de site, maar dan moet je je scheermesje goed schoon- en droogmaken na gebruik. Het vervangen van een mesje is om meerdere redenen belangrijk.
Volgens Gillette kan je een maand lang scheren met hetzelfde mesje. Helaas zegt men er niet bij hoe vaak. Onze ervaring is dat je prima gemiddeld 8 keer een multi-blade mesje kan gebruiken. Daarna wordt het steeds minder prettig scheren.
Na elke scheerbeurt blijven er namelijk microscopische kleine deeltjes achter, zoals huidresten en huidvetten, kalk en keratine. Dit zorgt ervoor dat de scheermesjes al snel bot aan gaan voelen terwijl de scheermesje niet bot zijn maar gewoon slecht scheren door de aanslag op de scherpe delen van het mesje.
Het scheersysteem heeft een prima levensduur, maar je mesjes slijten en zijn vroeg of laat aan vervanging toe. Dit verzekert de fabrikant van een blijvende vraag naar zijn product. Wanneer je eenmaal een scheersysteem gekocht hebt, ben je toch snel geneigd de mesjes te kopen die op dat systeem passen.
Elk scheermesje is vijfbladig. Dit wilt zeggen vijf gelijkmatig verdeelde mesjes. Ook is er een precisietrimmer aan de bovenkant van het scheermesje.