Een matrixorganisatie is een werkstructuur waarin teamleden aan meerdere leiders rapporteren. In een matrixorganisatie rapporteren teamleden (op afstand of intern) aan een projectleider en ook aan hun afdelingshoofd.
De voordelen van een matrixorganisatie zijn: dat de deelnemers vrij eenvoudig kennis en vaardigheden van elkaar kunnen overnemen. dat het mogelijk is om in een bepaald vakgebied zich te specialiseren. dat het zeer eenvoudig is om bij een project in of uit te stappen.
In het kort komt het begrip Matrix erop neer dat de lijnorganisatie aangevuld wordt met managers die voor een bepaalde opgave benoemd of aangewezen zijn. Uitvoerenden worden in deze situaties door twee 'chefs' aangestuurd: twee personen die leidinggeven aan medewerkers. Het is dus een bijzondere coördinatie vorm.
8.2.4 - De matrixorganisatie
Bij de lijnorganisatie zorgt de hoger gelegen geleding door middel van direct toezicht voor de coördinatie tussen de verschillende (functionele) afdelingen. Bij de lijn-staforganisatie komt een deel van deze coördinatie via standaardisatieadviezen van de staf tot stand.
Een organisatiestructuur is de wijze waarop taken binnen een organisatie zijn verdeeld en de wijze waarop vervolgens afstemming tussen deeltaken tot stand worden gebracht. Het heeft te maken met de verdeling van activiteiten over afdelingen en de taken van de werknemers.
Voor de meeste nieuwe bedrijven zijn er meestal vier hoofdondernemingsstructuren om uit te kiezen. Dit gaat om eenmanszaak, maatschap en besloten vennootschap. Deze vier genoemde bedrijfsstructuren zijn de meest populaire keuzes voor de meerderheid van nieuwe bedrijfseigenaren.
Een verticale of hiërarchische structuur is de traditionele, formele top-down benadering. De directeur, bestuurder of CEO staat aan de top en heeft veel macht en invloed op de besluitvorming. Medewerkers in alle lagen van de organisatie hebben duidelijke taken en verantwoordelijkheden.
We onderscheiden de lijnorganisatie, de lijn-staforganisatie, de matrixorganisatie en de projectorganisatie.
De organisatiestructuur is in de meeste grotere bedrijven vastgelegd in een organisatieschema, ook wel orga- nogram genoemd. Dit schema geeft een vrij goed beeld van het bedrijf. Je ziet daarin de hoofdlijnen van de bestaande organisatie getekend, met andere woorden welke relaties er zijn tussen de medewerkers.
Een organisatiestructuur die op basis van producten en diensten van de organisatie is opgebouwd uit een aantal divisies of eenheden.
Een staf is de groep medewerkers die de leidinggevende van een organisatie bijstaan als raadgever en helper. In een eenvoudig gestructureerde lijnorganisatie wordt de staf onderscheiden van de lijn. De lijn is het geheel van de medewerkers die de uitvoerende onderdelen van de lijnorganisatie leiden.
In een zuivere lijnorganisatie is het lijnmanagement verantwoordelijk voor invulling van alle drie de bazenrollen, terwijl dit in de zuivere projectorganisatie geldt voor het projectmanagement.
Ondernemende organisatie
Deze organisatie kenmerkt zich door een platte structuur. Er zijn maar weinig top managers, er is weinig (formele) structuur en er zijn weinig gestandaardiseerde systemen. Hierdoor kan de organisatie flexibel zijn.
Een andere vorm van een organisatieschema met meerdere divisies is de structuur met meerdere divisies. Het is ook bekend als M-vorm.
Een ententestructuur is een horizontale structuur, gebaseerd op nevenschikking in plaats van onderschikking. Binnen het individuele gebied neemt de betreffende functionaris de besluiten. In het collectieve gebied zijn de beslissingen gezamenlijk.
Een organogram is een schematische weergave van de interne organisatie en de afdelingen die in deze interne organisatie horen. Hierin wordt de formele aansturing en onderlinge gezagsverhouding tussen personen en afdelingen weergegeven. Zodoende wordt een organogram ook wel organisatiestructuur of organigram genoemd.
Lijnorganisaties zijn organisaties met een organisatiestructuur die van onder tot boven een duidelijke hiërarchische opbouw heeft. Een lijnorganisatie bevat meerdere lagen die boven en onder elkaar geplaatst zijn. Daardoor heeft elke werknemer een leidinggevende of manager.
Een organogram is altijd gebaseerd op de hiërarchie binnen een bedrijf. Hoe hoger je staat, hoe hoger je ook in de tekening voorkomt. Afdelingen of mensen die gelijk aan elkaar staan worden dan ook naast elkaar getekend. Uiteraard is dit puur een hiërarchie op papier, binnen een bedrijf kan dit altijd anders liggen.
Hoe herken je structuur in de tekst? Lees de paragraaftitels, de eerste zinnen van de belangrijkste paragrafen en tussenkopjes. Deze vertellen waar de tekstdelen over gaan en meestal is dat voldoende om de belangrijkste ideeën te begrijpen. Let op signaalwoorden waarmee de auteur de structuur en gedachtegang aangeeft.
Van een product–indeling (P–indeling) is sprake wanneer eenheden ingedeeld worden naar verschillende producten zoals auto's en motoren of productassortimenten zoals consumentenproducten en professionele apparatuur.
Deze tekststructuur is van toepassing op teksten die een probleem bespreken. Veel verkennende adviesnota's kunnen opgebouwd worden met de probleemstructuur. Het thema van een probleemstructuur is altijd een ongewenste situatie.