Een macula pucker is een vervorming of rimpeling van de macula door littekenweefsel. De behandeling van een macula pucker bestaat uit een operatie. Bij deze operatie wordt het littekenweefsel samen met het meest oppervlakkige laagje van het netvlies verwijderd.
Een macula pucker kan spontaan ontstaan door veroudering van het netvlies. De precieze oorzaak is niet bekend. Soms is een macula pucker het gevolg van andere aandoeningen van het oog, zoals een netvlies scheurtje, een ontsteking of een trauma.
Het is niet mogelijk om de macula pucker met druppels te behandelen. De enige behandelmogelijkheid is een operatie. De meeste macula puckers worden niet geopereerd, omdat de klachten niet heel storend zijn en/of de afwijking stabiel lijkt te blijven (75% kans). Een operatie is ook best risicovol.
Bij een macula pucker kunt u een vervormd beeld zien (de badkamertegels lopen bijvoorbeeld niet meer recht maar golvend). Ook kan uw beeld waziger worden. Deze klachten kunnen langzaam verergeren. Een macula pucker kan leiden tot slechtziendheid, maar leidt niet tot blindheid.
De operatie onder lokale verdoving duurt ongeveer 4 uur (inclusief de voorbereiding). De operatie onder algehele verdoving duurt ongeveer een halve dag. U wordt dan opgenomen op de dagbehandeling. Meestal mag u dezelfde dag weer naar huis.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
De eerste 2 weken na de operatie moet u tijdens het douchen goed uw ogen dicht houden. De eerste 2 weken na de operatie mag u niet zwemmen, in een bubbelbad of naar de sauna. De eerste 2 weken na de operatie mag u geen oog make-up gebruiken. U mag naar een zonnebank.
Een macula pucker wordt vaak bij toeval ontdekt door de oogarts omdat de oogklachten bij een macula pucker meestal vaag zijn. Voor zover bekend is een macula pucker niet erfelijk.
De behandeling van een maculagat bestaat uit een operatie. Bij deze operatie wordt het glasvocht uit het oog verwijderd, zodat dit niet meer aan de macula trekt. Vervolgens wordt het meest oppervlakkige laagje van het netvlies verwijderd en wordt er een gasbel in het oog achtergelaten.
Natte macula degeneratie is wel te behandelen, maar niet te genezen. Wel kunnen we ervoor zorgen dat uw zicht minder snel achteruitgaat. Dat doen we door te zorgen dat er minder snel nieuwe bloedvaatjes worden gevormd onder en in het netvlies. Zo is er minder kans op bloeding en lekkage van vocht uit die bloedvaatjes.
Soms kan een operatie van de macula pucker gecombineerd worden met een staaroperatie (zie folder staaroperatie). Hierdoor is 1 operatie nodig. Recidief: de kans dat een pucker na de operatie terugkomt, is erg klein.
Als u een maculagat heeft, ziet u steeds slechter. U ziet in het midden een wazige vlek voor uw ogen. Of het beeld dat u ziet is vervormd. Rechte lijnen hebben dan een golfje of knik.
De operatie doet geen pijn. Artsen kunnen de staaroperatie ook met een laser doen. Onderzoek heeft laten zien dat dit meestal niet beter is dan een gewone operatie. Na de operatie krijgt u meestal een plastic doorzichtig oogkapje op uw oog.
De oogarts maakt een onderscheid tussen onduidelijk herkenbare en duidelijk herkenbare floaters. Lees hier met de hulp van uw oogarts de omschrijving van 3 verschillende types van floaters zodat uw type van floaters kan vastgesteld worden.
Gas verdwijnt vanzelf uit het oog. Dit duurt drie tot acht weken, afhankelijk van het soort gas. De patiënt ziet de gasbel kleiner worden en vaak in kleine belletjes (zwarte rondjes) uiteenvallen. Met gas in het oog mag u niet vliegen of hoog de bergen ingaan.
De macula bevat kegeltjes die contrast en kleuren waarnemen. Ze zorgen ervoor dat u scherp ziet. Als de kegeltjes afsterven ontstaat maculadegeneratie. U ziet minder scherp en u ziet minder kleur.
Het uiteindelijke resultaat is moeilijk te voorspellen. De verwachtingen worden vóór de operatie zo goed mogelijk aangegeven. U dient er rekening mee te houden dat het herstel tot wel drie maanden na de operatie kan duren.
Voorkomen van maculadegeneratie
Medisch is aan maculadegeneratie vrij weinig te doen. Wel kan een gezonde levensstijl de aandoening uitstellen of zelfs voorkomen. Zorg hiervoor dat u gezonde voeding tot u neemt. Denk hierbij aan bladgroenten, gekleurd voedsel, vis, eieren en schelpdieren.
Het maculagat komt voor bij 3 op de 1000 personen in de leeftijdsgroep ouder dan 50 jaar. Ongeveer 70% is vrouw. In 10% van de gevallen komt het in beide ogen voor. Het maculagat is, voor zover bekend, niet erfelijk.
Afhankelijk van de ernst van de afwijking kan de operatie een half uur tot enkele uren duren. De meeste operaties kunnen met een lokale verdoving met een injectie uitgevoerd worden. Soms is een narcose nodig. De wijze van verdoving zal tijdens het voorafgaande bezoek bij de oogarts met u besproken worden.
De gele vlek (macula lutea of kortweg genoemd macula) is een gebiedje van een paar millimeter doorsnee in het midden van het netvlies. Het netvlies ligt aan de achterzijde van het oog en zet licht om in elektrische signalen die naar de hersenen worden gestuurd.
Het hoofdverband mag niet nat worden. De eerste week na je oorcorrectie kun je niet je haren wassen. Nadat het verband verwijderd is mag je kort douchen en de haren wassen. Zorg dat je achter de oren goed droogt met een droogblazer.
Kiest u een implantlens om dichtbij scherp te kunnen zien en had u voor de operatie ook een bril nodig om veraf goed te kunnen zien? Dan heeft u ná uw staaroperatie ook geen leesbril meer nodig, maar nog wel een bril of contactlenzen voor veraf.
De dag na de staaroperatie kan het zicht nog wazig of verminderd zijn. Dit kan komen door een tijdelijke zwelling van het oog. Dit herstelt zich meestal vanzelf de eerste week na de operatie. Het kan ook veroorzaakt worden door de brilsterkte die veranderd is.