Kan rvs gaan roesten? Jazeker, ook roestvast staal moet onderhouden worden om roestvorming te voorkomen. Zure regen, zeelucht, metaaldeeltjes en andere factoren van buitenaf tasten het oppervlak van RVS aan. Het kan leiden tot corrosie en maakt het oppervlak dof en vuil.
RVS304 kan heel goed buiten worden toegepast, als het aan een aantal voorwaarden voldoet. Als het RVS buiten in de regen staat en/of het wordt regelmatig onderhouden en afgewassen (zoals deurbeslag), dan zal dit geen enkel probleem zijn. Het RVS blijft dan jarenlang schoon en vrij van vervuiling en roestvorming.
De oxide laag op RVS is op het gehele oppervlak aanwezig en werkt als een soort beschermlaag. Het stopt het oxidatieproces en voorkomt zo juist het 'roesten'. Hierdoor is het metaal beschermd tegen invloeden van buitenaf. Wanneer de oxide laag beschadigd raakt zal deze zichzelf ook weer herstellen.
RVS is roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Bij staal stopt corrosie niet, dus zal het materiaal uiteindelijk helemaal aangetast worden. Om roestvorming bij staal te voorkomen moet het materiaal voorzien worden van een beschermlaag.
Eén van de grootste voordelen van rvs is het feit dat roestvast staal watervast is. Dat wil zeggen dat rvs zeer bestand is tegen de invloeden van water. De stevigheid en beschermende eigenschappen van rvs worden niet snel aangetast door water en corrosie zien we dan ook niet snel.
RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt. RVS kan relatief veel nikkel bevatten. In het veel gebruikte RVS304 zit bijvoorbeeld 8 - 10,5 % nikkel. Nikkel is vele malen duurder dan staal en de prijs van RVS wordt dus grotendeels bepaald door de nikkelprijzen.
Voor zwembaden van RVS wordt RVS316 gebruikt. Bovendien wordt het oppervlak van deze baden tot hoogglans gepolijst. Het oppervlak lijkt daardoor iets spiegelend en wordt soms aangeduid met chroom of chroom-look.
Chloor en stalen gereedschappen
Naast het gebruik van stalen gereedschap en het effect van staalslijpsel, kan de oxidehuid ook beschadigen door vloeistoffen die chloor bevatten, zoals stadswater, zwembadwater, bleekwater en zoutzuur. Chloor reageert zeer agressief op RVS en tast de oxidehuid aan.
Roestvrij staal is eigenlijk een onjuiste benaming van het product roestvast staal. RVS is een legering van circa 80% ijzer met een aantal toevoegingen zoals chroom, nikkel en molybdeen. Door deze toevoegingen wordt een roestvaste 'huid' op het materiaal gevormd. Daardoor gaat roestvast staal jarenlang mee!
Roestvaststaal of roestvrijstaal – ook wel RVS of inox genoemd – is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De benaming 'roestvrij' is intussen algemeen ingeburgerd. Maar omdat 'gewoon' staal niet per definitie roest, gebruiken kenners liever het woord 'roestvast' staal.
RVS is veel sterker dan aluminium en vervormd nauwelijks onder extreem gewicht of hitte. Dit materiaal is daarom vaak de basis voor keukenapparatuur, woningbouw en scheepsbouw. Het gewicht is daar minder van belang.
Wat kun je doen om roest en corrosie te voorkomen? een dun laagje van een ander metaal aanbrengen. Processen als verzinken en verchromen brengen op bijvoorbeeld ijzer een dun laagje zink of chroom aan. een laagje van een ander materiaal.
Het roesten is sterker als er zuren en zouten bij komen; in slappe zuren meer dan in geconcentreerde zuren. Gesmeed ijzer roest minder dan gewalst ijzer, koolstofrijk ijzer (gegoten ijzer) minder dan koolstofarm ijzer, gehard staal minder dan ongehard staal, etc. Het is algemeen bekend dat roestend ijzer uitzet.
Hoewel een klein beetje roestvorming niet schadelijk is voor de gezondheid, kun je een pan met wat roestplekjes even goed afwassen voor gebruik. Op die manier beperk je de eventuele inname van roest via je eten. Wanneer een pan duidelijk is beschadigd door roestvorming, kun je deze beter niet meer gebruiken.
Dit is in feite het geheim dat roestvast staal in principe niet roest c.q. corrodeert. Maar dit houdt tegelijkertijd in dat zuurstof uit de lucht het roestvast staaloppervlak moet kunnen bereiken. Zo blijkt dat roestvast staal wel een mensenleven mee kan indien je de regels eerbiedigt die daarvoor gelden.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Chloor en RVS
RVS heeft één duidelijke zwakheid en dat is de slechte corosie weerstand tegen chloor. Heel veel stoffen waar chloor in zit, b.v. keukenzout (natriumchloride/pekel), zoutzuur, magnesiumchloride, chloorbleekloog ( natriumhypochloriet) en nog vele andere producten waar chloor in zit tasten RVS aan.
Een frame zwembad gaat ongeveer 2 tot 3 jaar mee en de staalwand zwembaden gaan ongeveer 5-10 jaar mee. De liner slijt hierbij het snelste. Deze gaan ook ruim 5 jaar mee, maar een liner is makkelijk te vervangen. Een opblaaszwembad gaat vaak helemaal niet lang mee.
Inox 316L kan tegen vloeibare chloor.
Prijzen voor een afgewerkt rvs zwembad beginnen ongeveer vanaf €50 000, inclusief plaatsing. Wil je ook een warmtepomp, zwembadafdekking en automatische ontsmetting erbij, dan kunnen de prijzen oplopen tot 60 000 euro.
Een tweede grote vijand van RVS zijn aerosolen. Dit zijn kleine druppeltjes zeewater die zout en chloriden bevatten. Deze verontreiniging komt meestal voor in kuststreken leidt tot zeer plaatselijke aantastingen en putcorrosie. Strooizout heeft hetzelfde effect op RVS constructies langs autowegen.
RVS producten zijn duurzaam en door hun luxe uitstraling graag gezien! Roestvorming ontstaat eigenlijk alleen in uitzonderlijke gevallen en bij slecht onderhoud. De zogenaamde 'oxidehuid' beschermt RVS tegen water én weersinvloeden. Daarnaast is het materiaal goed te bewerken tot allerlei producten.
Chroom of RVS
RVS heeft een geborstelde of zijdeglans afwerking terwijl chroom een hoogglans afwerking heeft. Op RVS zie je dan ook minder snel vingerafdrukken en vuil dan op chroom. RVS krast minder snel dan chroom en krassen zijn minder zichtbaar.
Staal is op zichzelf een waterdicht materiaal.