Buitenshuis kan de relatieve vochtigheid enorm variëren, van minder dan 20 procent tot 100 procent. Binnen bedraagt de vochtigheidsgraad meestal 60 tot 70 procent.
De gemiddelde luchtvochtigheid buiten in Nederland bedraagt omstreeks 80-85%. In ons gematigde zeeklimaat kennen we vooral natte winters, en zomers waarin het eerder benauwd is dan aangenaam warm. In de herfst en in de winter wordt regelmatig een relatieve luchtvochtigheid boven 85% gemeten.
Relatieve vochtigheid
Bij 10 graden ligt deze grens bij 7,7 g/kg, bij 30 graden loopt dit op tot 27 g/kg. Als dit maximum bereikt is, kan water, en dus ook zweet, niet meer verdampen. Hoever de actuele hoeveelheid waterdamp in de lucht verwijderd is van het maximum wordt aangeduid met de relatieve vochtigheid.
Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, krijgen veel mensen last van geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen, droge ogen of soms zelfs huidklachten. Ook voor het huis zelf is een lage luchtvochtigheid niet goed. Het hout in huis kan gaan barsten en scheuren, omdat hout door uitdroging krimpt.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Een hoge vochtigheid (meer dan 60%) kan leiden tot schimmelvorming in huis. Oudere mensen en kinderen kunnen dan ook snel last krijgen van hun ademhaling. Piepende ademhaling, veelvuldig hoesten en slijm in de neus- en keelholte zijn enkele voorbeelden van ongemakken.
Belangrijk is dat de hygrometer op een plaats hangt of ligt waar een luchtvochtigheid gemeten wordt die representatief is voor de lucht die de piano omgeeft. Een goede plaats is vlakbij of in de piano (zorg er voor dat de hygrometer niet door meetrillen storende geluiden tijdens het spelen geeft).
Te lage luchtvochtigheid is vaak het gevolg van slechte ventilatie. Ook als u de verwarming hoog opstookt kan de luchtvochtigheid dalen tot onder het aanbevolen percentage van 40%. Te droge lucht komt daarnaast ook veel voor bij nieuwbouw. Door de goede isolatie komt er minder vocht de kamer binnen.
Uit een droge lucht halen je longen minder zuurstof, waardoor er ook minder zuurstof is voor de rest van je lichaam. Je keel en longen drogen ook sneller uit, omdat er geen water in de lucht zit. En niet alleen jij kunt last krijgen van klachten. Ook je huisdieren krijgen een droge keel en laten haar los.
Het verschil is te wijten aan de vochtigere buitenlucht en de lagere temperaturen ten opzichte van de zomermaanden. In de winter raden we een luchtvochtigheid in huis aan tussen 30% en 50%. Naarmate het buiten kouder wordt en je de verwariming gebruikt, zal de luchtvochtigheid binnen dalen naar 30%.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Hoge temperatuur plus hoge luchtvochtigheid geven een benauwd gevoel. Dat begint bij de meeste mensen al bij 25 graden en 70 procent luchtvochtigheid.
Weather Pro vind ik de beste weer app (IOS + Android). Daar staat de luchtvochtigheid bovenaan (Rel. vocht.): Op deze apps zie je de luchtvochtigheid van BUITEN dus.
Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen astmatische longen extra worden geprikkeld. Dat komt omdat bepaalde stoffen in de lucht en de ruimte (zoals schimmelsporen, stuifmeel of huisstofmijt) in dat geval snel toenemen. De ideale luchtvochtigheid bij astma ligt grofweg tussen de 40 en 50%.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de luchtvochtigheid in huis in de zomer te verlagen. Het is belangrijk om te weten dat de ideale luchtvochtigheid tussen de 40 procent en de 60 procent ligt. Wanneer het percentage boven die 60 procent komt, weet je dat de luchtvochtigheid te hoog is.
Droogte treft vooral de ogen, huid en slijmvliezen. Het veroorzaakt klachten zoals brandende ogen, knipperen, wazig zien, jeuk op de huid, eczeem tegen droge huid, bloedneuzen en droge hoest. Ziekten worden overgedragen door verschillende pathogene micro-organismen - vooral virussen, bacteriën en schimmels.
Een waterbakje aan de verwarming: bron van schimmels en bacteriën. Een aantal waterbakjes aan de verwarming hangen kan de luchtvochtigheid inderdaad enigszins verhogen, doordat er dan water verdampt. Het effect is echter minimaal. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Twente in Enschede uitgezocht.
Je kunt het probleem van droge lucht in huis al grotendeels oplossen door de verwarming lager te zetten. Vaak heb je droge lucht in huis door vloerverwarming en centrale verwarming. Zorg er daarom voor dat je de verwarming niet hoger zet dan 21 graden, en zet deze uit (of lager) als je de deur uitgaat of gaat slapen.
Droge lucht is op den duur niet gezond. De slijmvliezen drogen uit en het lichaam verliest vocht. Dit leidt uiteindelijk tot hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, omdat de longen minder zuurstof kunnen opnemen.
Plaats het toestel zo centraal mogelijk.
Niemand zal een luchtbevochtiger snel in het midden van de ruimte plaatsen, maar plaats de luchtbevochtiger niet in een hoekje of achter/onder een ander meubelstuk. Zorg ervoor dat er minstens 20 cm afstand is van de muur of andere objecten.
In een kamer die goed afgesloten is, daalt de relatieve luchtvochtigheid als er gestookt wordt, omdat de absolute hoeveelheid vocht in de lucht hetzelfde blijft en de warmere lucht veel meer vocht zou kunnen bevatten. Gaat de verwarming weer uit, dan stijgt de relatieve luchtvochtigheid weer.
Luchtvochtigheid in huis. Vocht dat neerslaat op de ramen, een muffe lucht in huis en een klam gevoel in de hele woning. Herken je dit? Dan heb je te maken met een te hoge luchtvochtigheid in huis.
Dit gasvormige watergehalte is onder meer afhankelijk van luchtdruk en temperatuur: hoe warmer de lucht, hoe meer water het kan opslaan. Koude lucht bevat daarentegen weinig water en is daarom droger dan warme lucht.
De luchtvochtigheid moet tussen de 40 en 60% zijn. Een goede luchtreiniger vermindert de belasting van uw longen met allergenen, zoals pollen, huisstof en bacteriën of schimmels. Vooral schimmels komen in de warme en vochtige zomers veel voor in de lucht.