Kozijnschroeven maken het monteren van kozijnen een stuk eenvoudiger. Waar u voorheen misschien lastige keilbouten gebruikte om de zware klus te klaren, bieden kozijnschroeven met een speciale voldraad verbinding de oplossing. Kozijn- of slagpluggen zijn niet langer nodig!
De kozijnschroeven van de beste merken: SPAX en RAWL
Deze schroeven zorgen voor een duurzame bevestiging van kozijnen op de juiste positie. Deze schroeven zijn geschikt voor houten kozijnen en beschikken over een TORX aansluiting, zodat u de schroeven moeiteloos indraait.
Voor kunststof kozijnen worden vooral kunststof schroeven geadviseerd. Deze zijn bij voorkeur niet te lang. Dit soort schroeven zijn ideaal voor je kunststof kozijn.
Hoeveel schroeven u nodig heeft per kozijn hangt af van de afmetingen van uw kozijnen. De eerste schroef wordt 25 centimeter vanaf de buitenste hoek geplaatst. Daarna volgt iedere 40 centimeter een schroef.
Schroeven voor kunststof zijn leverbaar in zowel staal verzinkt als ook RVS schroeven voor kunststof. Tevens zijn er diverse kopsoorten en aandrijfmogelijkheden verkrijgbaar. Bijvoorbeeld Cilinderkop met kruisgleuf of met Torx, Verzonken kop met kruisgleuf of met Torx en lage Platkop met kruisgleuf of Torx.
Verder zijn kunststof kozijnen voorzien van staalversteviging in een afgesloten luchtdichte kamer. Bij het doorboren van deze kamer kan er na een tijd roestvorming ontstaan, wat gevolgen heeft voor de kwaliteit van een kunststof kozijn. Wij raden het daarom af om te boren in kunststof kozijnen.
- De hoeveelheid: een algemene regel is dat u 8 kozijnschroeven moet gebruiken bij deuren, 4 aan beide zijden, en 6 schroeven voor kunststof kozijnen, een houten of aluminium kozijn kleiner dan 150 cm.
Het kozijn hoeft alleen aan de stijlen (staanders van het kozijn) geschroefd te worden. Plaats deze schroeven om de 400 mm. Tip: Gebruik hiervoor speciale 'kozijnschroeven' hiermee voorkomt u dat het kozijn aantrekt en de stijl eventueel krom komt te staan.
Bij montage op stelkozijnen zal allereerst het stelkozijn in de spouw worden geplaatst. Deze wordt met behulp van slagpluggen vastgemaakt. Voordat het kozijn erin wordt gezet, worden de ontstane kieren tussen het stelkozijn en de muur dichtgemaakt. Hiermee wordt de laatste tochtweg afgesloten.
Veel mensen weten wel hoe ze moeten boren, maar vragen zich regelmatig af: wanneer moet ik voorboren? In principe geldt altijd dat wanneer u een gat moet boren dat een diameter heeft die groter is dan 8 mm, u altijd eerst moet voorboren met een boortje van 4 mm.
In principe kun je een rolgordijn niet monteren op een kunststof kozijn, want daarin kun je niet boren. Maar je kunt wel boren in de muur boven het kozijn. Dus als je een kunststof kozijn wilt met rolgordijn, bevestig je dat gewoon in de muur boven het kozijn.
Heb je kunststof kozijnen met draai-/kiepramen? Dan kun je je nieuwe raamdecoratie heel simpel bevestigen met onze klemdragers. Deze dragers klem je simpelweg vast op je ramen en hier monteer je je raamdecoratie op. Zo kun je eenvoudig je plissé gordijnen, jaloezieën of rolgordijnen op kunststof kozijnen bevestigen.
De meest voorkomende plekken om te schroeven in kunststof kozijnen zijn: de glaslatten, in de (isolatie) kamers van het kozijn en in de stalen koker van het kozijn. Een timmerman kan over het algemeen een mooier gaatje boren dan iemand met twee linker handen.
Afstandschroeven zijn schroeven die je in kunt zetten om kozijnen, latten, ramen, deuren, plafonds en isolatiematerialen te bevestigen. Deze soort schroeven zijn te gebruiken op meerdere soorten materialen.
Voor het schuren van een goede verflaag en het schuren van de eerste laag grondverf gebruik je korrel 150 of 180. Wanneer kozijnen echt in een hele slechte staat verkeren kun je het beste eerst de bladderende verflagen verwijderen met een verfkrabber en daarna het kozijn grondig schuren met korrel 80-120 schuurpapier.
Kozijnpluggen worden gebruikt om balken aan een muur te monteren of houten kozijnen vast te zetten. Het voordeel van de kozijnpluggen is dat deze beschikken over een Torx 40 aandrijving. Dit maakt het mogelijk de kozijnpluggen weer te verwijderen nadat ze zijn ingeslagen in de muur.
Boven het kozijn moet een loodslab aanwezig zijn ten behoeve van de afwatering van het gevelwater. Als deze loodslab (of soortgelijke voorziening) niet aanwezig is en/of hieraan zijn gebreken opgemerkt is het advies deze afwatering of loodslabbe boven het kozijn geheel opnieuw aan te brengen.
Deze “lip” de aanslag genoemd wordt gebruikt om tegen het stelkozijn aan te plaatsen. Hierdoor ontstaat een perfecte dichting van uw kozijn op de muur.
De aansluiting kozijn en stelkozijn moet luchtdicht zijn
Dit kan worden gerealiseerd door een kitvoeg die op de rugvulling wordt aangebracht. Er kan ook worden gekozen voor het alternatief; met een elastische PUR schuim afdichten en een kitvoeg aan de binnenkant plaatsen.
Het is belangrijk dat zo'n strook zich onder het kozijn bevindt, zodat regenwater en vuil erlangs kunnen weglopen en niet via de gevel verdwijnen. Ontbreekt het lood tussen de onderdorpel en de raamdorpel/waterslag, dan kan er juist op die plek regenwater blijven staan en dat vergroot de kans op schade.
Soms draagt het kozijn een wand of een ander boven gelegen constructie onderdeel. Het kozijn kan dan niet zonder meer verwijderd worden. Er dient dan eerst een latei of extra wapening in het metselwerk aangebracht te worden. Buiten kozijnen worden zowel standaard als op maat vervaardigd.
Met siliconenkit dicht je smalle kieren of naden (tot 5 mm) tussen muur en kozijn. Siliconenkit is elastisch, waterbestendig en je kunt zowel kit voor buiten als voor binnen kopen. Met een kitpistool spuit je de siliconenkit in de kier of naad om de naad op te vullen. Let op: siliconenkit is niet overschilderbaar.
Tegenwoordig zie je steeds meer kunststof of aluminium kozijnen. Ideaal want deze kozijnen vragen weinig onderhoud. Je kunt alleen niet boren in deze kozijnen dus je hebt minder montage mogelijkheden voor raamdecoratie.
Aluminium onderdelen kunnen worden verbonden met schroeven die zelf ook zijn gemaakt van aluminium, met schroeven die zijn gemaakt van bekleed staal of van roestvast staal. Schroeven die zijn gemaakt van koperlegeringen moeten worden vermeden vanwege het risico van galvanische corrosie van het aluminium.
Schroeven koopt u goedkoop bij Schroeven-winkel.nl ! Schroeven-winkel.nl biedt het gehele assortiment DYNAPLUS, IVANA, SPAX, HECO en WOODIES schroeven voor de meest voordelige tarieven. U kunt bij ons de goedkoopste schroeven van de bekende A merken bestellen.