De maan zou meer hemelruimte innemen en 's nachts meer licht geven. Zonsverduisteringen zouden vaker voorkomen en langer duren, en de getijden zouden op de turbostand gaan. Het verschil tussen eb en vloed zou veel groter zijn en tsunami's zouden leiden tot veel meer en veel massalere overstromingen.
De maan cirkelt om de aarde en de hoge waterstand volgt de beweging van de maan. Als de maan er niet zou zijn, zouden de getijden niet helemaal verdwijnen – omdat de zon ook getijden veroorzaakt – wel zijn de getijden zonder inbreng van de maan tot wel 75 procent minder sterk. De getijden worden dus zwakker.
De grootste invloed van de maan op de aarde is de getijdenwerking, die eb en vloed in zeeën en oceanen veroorzaakt. Als de maan een complete oceaan in beweging kan brengen, zal hij dan ook niet een enorme invloed uitoefenen op veel kleinere objecten, zoals mensen? Dat zou je denken, maar het antwoord is 'nee'.
Het komt ook voor dat de maan heel snel lijkt te verdwijnen. Dan is er sprake van een maansverduistering. Een volle maan wordt ineens minder vol en het lijkt wel alsof er een hap uit genomen is. Een maansverduistering treedt op als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat.
De maan heeft bijvoorbeeld effect op je emoties, energie en slaap. Rond volle maan is de invloed het sterkst. Wat veel mensen merken is dat ze rond volle maan onrustig zijn, slecht slapen of veel (intenser) dromen. Er is veel tegenstrijd of er tijdens volle maan ook meer baby's geboren worden en/of ongelukken gebeuren.
13 procent van de ondervraagden liet weten zich anders te voelen, tegenover 11 procent op een andere avond. Op de dag van volle maan zijn er 24 procent meer meldingen van inbraak, de kans op letsel door geweld ligt daarentegen 11 procent lager. Dat vrouwen sneller bevallen bij volle maan is een fabeltje.
De dagen vlak voor en na de volle maan verandert de energie om ons heen. De nadelen hiervan zijn dat je als HSP wakker kan liggen, onrustig slaapt, intens droomt of zelfs slaapwandelt.
De planeet in ons zonnestelsel die het verst weg staat is Neptunus. Als je vanaf de zon reist duurt het heel lang voordat je er bent. Je komt dan eerst langs de zeven andere planeten in ons zonnestelsel. Neptunus is wel 57 keer zo groot als de aarde.
Wanneer de maan precies tussen de zon en de aarde staat valt al het zonlicht op maankant die van de aarde afstaat. Wij zien dus geen maan. De helft van de maan die naar aarde staat gekeerd is ligt in de schaduw. De maan zal vanaf nu weer zichtbaar gaan worden.
De grote, donkere vlekken op de maan, die zelfs met het blote oog al te zien zijn (ze vormen samen het bekende 'mannetje in de maan'), zijn in feite kolossale inslagbekkens die geheel of gedeeltelijk zijn volgelopen met inmiddels gestolde lava.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Wees overdag bezig als het volle maan is. Beweeg letterlijk, ga bijvoorbeeld wandelen, doe yoga, of wat in de tuin. Doe wat creatiefs! Ook als je vindt dat je dit nog niet 'goed genoeg' kan; laat de drang om wat 'moois' neer te zetten los.
Als er een jaar geen zonlicht is, raakt de aarde bedekt met een pantser van ijs. De gemiddelde temperatuur is -73 °C. De duisternis en de ijzige kou zullen het leven op aarde terugbrengen naar het nulpunt, de meest mensen en dieren sterven en het duurt miljoenen jaren voordat de planeet herstelt.
Waterstof, ammonia en methaan bijvoorbeeld, die gebruikt kunnen worden als brandstof. Er werd ook koolstofmonoxide en koolstofdioxide aangetroffen. Bovendien troffen de onderzoekers een aantal metalen aan in de pluim: natrium, zilver en kwik. De vulling van de maankraters is waarschijnlijk niet op de maan ontstaan.
Een volle maan is een goed moment om de balans van je leven op te maken, zegt zij. "De maan reflecteert het licht van de zon en dus is volle maan een uitstekend moment om te reflecteren op je eigen gezondheid of gemoedstoestand. Een nieuwe maan is een startmoment. Die energie is voelbaar."
Een reis naar onze ruimtebuur de Maan duurt drie dagen als we traditionele chemische raketten gebruiken. Mars, de planetoïden en de buitenste planeten staan maanden of zelfs jaren ver weg.
Een bloedmaan is een totale maansverduistering waarbij de aarde precies tussen de maan en de zon in komt te staan. Doordat het zonlicht indirect de maan bereikt, verlicht deze door de atmosfeer wat om de aarde heen zit, de maan op.
Miljoenen jaren geleden stond de Maan veel dichterbij en groter aan de hemel. Zij draaide ook veel sneller om haar as. Langzamerhand nam die snelheid af. Tegenwoordig draait de Maan in 27 dagen om haar as, even lang als de omlooptijd rond de Aarde.
Vanaf de maan zie je in ieder geval helemaal niets. Althans, je ziet de aarde prachtig, maar geen enkel menselijk bouwwerk dat erop staat. De astronaut Alan Bean wandelde eind 1969 over de maan en zag de aarde als een voornamelijk witte bol, afgewisseld met wat blauw en geel. En af en toe zie je wat groene vegetatie.
Een ruwe 2,5 miljard dollar, oftewel 2,12 miljard euro.
De verste ster ooit is ontdekt in 2018. Deze ster staat op 9 miljard lichtjaar van de aarde! Een lichtjaar is gelijk aan 9,46 biljoen kilometer, dus deze ster staat 9 miljard keer 9,46 biljoen kilometer van onze aarde. De ster heeft de wetenschappelijke naam MACS J1149 LS1.
Uranus bezit de koudste atmosfeer van ons zonnestelsel, nog kouder dan de verder gelegen planeet Neptunus. In de atmosfeer van Uranus zakt de temperatuur tot een minimum van -224 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur bedraagt er -196 graden Celsius.
Wat bleek: rond volle maan maakten mensen minder melatonine aan (het hormoon dat je slaperig maakt) en hadden ze dan ook vijf minuten langer nodig om in slaap te komen. Daarnaast sliepen ze minder diep en korter. Een jaar later testten Zweedse wetenschappers bij 47 proefpersonen de invloed van de maan.
Hoewel er door een boel mensen werd beweerd dat slechter slapen tijdens volle maan niet per se meer voorkomt dan normaal, is het onlangs toch echt bewezen: de volle maan kan ervoor zorgen dat je korter en slechter slaapt. Dat begint al in de nachten voor volle maan en duurt daarna ook nog even, schrijft Volkskrant.
Martin Dresler van het Radboudumc onderzocht met collega's van het Max Planck Institute of Psychiatry in München de invloed van de maan op slaap. En wat blijkt: er is geen aantoonbare relatie tussen de maancyclus en de slaapkwaliteit van de mens.