Door Cryotherapie wordt je huid extreem koud gemaakt, maar de kern van je lichaam blijft warm. Op deze manier komen er in de energiebanen processen op gang die ervoor zorgen dat eventuele blokkades worden opgeheven. Een Cryo behandeling heeft dus zeker een positief effect op de energiebanen in je lichaam.
Bij toepassing van een koude kompres verlicht het kompres de pijn bij zwellingen, kneuzingen en lichte ontstekingen aan spieren en gewrichten. Een warmte kompres verlicht spierpijn, krampen, menstruatie-, nek- en rugklachten.
Dit doet de kou met uw lichaam
Als het kouder wordt, vernauwen de bloedvaten zich en er stroomt minder bloed naar de bloedvaten onder de huid en naar de ledematen. Hierdoor voelt de huid ijskoud. Het bloed blijft zo dicht mogelijk bij de vitale delen van het lichaam.
Een paar minuten in een soort menselijke diepvries staan zou helpen bij allerlei klachten, zoals acne en cellulitis, stress, jetlags en slaapproblemen. Maar ook om je weerstand te verhogen, je immuunsysteem te versterken, gewichtsverlies te stimuleren en je vitaliteit te verhogen kan cryotherapie helpen.
Kou: koude heeft een lokaal verdovend effect door vermindering van de doorbloeding en remming van ontstekingsverschijnselen. Het kan worden toegepast bij diepe pijn, pijn in combinatie met een ontsteking, gewrichtspijnen, bij lokale pijn, met name bij patiënten die aangeven dat koude verlichting van de pijn geeft.
Adviseer om het koelen 4 – 5 keer te herhalen, wanneer de pijn dat nodig maakt. Koelen heeft alleen de eerste 24 uur zin. Wikkel de coldpack/ het ijs in een dunne theedoek/washand of doet de coldpack in de bijgeleverde hoes, om te voorkomen dat de huid bevriest.
Wat doet koelen bij blessures en pijn? Door in de acute fase een blessure te koelen verminder je in dat gebied de bloedcirculatie. Hiermee kun je een mogelijke ontsteking en zwelling verminderen. Dit zorgt ook direct voor het verzachten van de pijn.
Per cryolipolyse-behandeling betaal je 200 tot 900 euro. Je hebt vaak minstens drie behandelingen nodig dus die kosten kunnen flink oplopen. Bespreek daarom tijdens het eerste consult in de kliniek goed wat de totaalprijs gaat zijn voor het aantal behandelingen dat bij jou nodig is.
Hoe vaker je komt, hoe sterker het resultaat. Goed om te weten: Cryotherapie kan een aandoening als reuma niet genezen, maar het is wel een goede manier om pijn te bestrijden. Een kuur van 10 tot 20 behandelingen die kort op elkaar volgen heeft al een groot effect. Bij voorkeur 2 tot 3 weken elke dag één behandeling.
Bij bevriezing van de huid op het voorhoofd, de slapen en het behaarde hoofd kan na de behandeling geringe pijn ontstaan. De pijn zal over het algemeen slechts enkele uren duren. In geval van pijn kunt u als pijnstiller Paracetamol 500 mg innemen.
Koude stimuleert de bloedcirculatie
Vriestemperaturen doen onze aderen inkrimpen en daarna weer uitzetten, wat onze bloedcirculatie een duwtje in de rug geeft. Op deze manier helpt de koude ons lichaam zuurstof en voedingstoffen beter te verspreiden.
Kou heeft een positief effect op de weerstand en het stimuleert de bloedsomloop. Ook activeert het bruin vet, wat kan helpen om af te vallen. Maar misschien het allerbelangrijkste: kou maakt gelukshormonen vrij die je een fijne roes en een mentale boost geven.
Kou kan – net zoals wind en tocht – zorgen voor stijfheid in de spieren. Door uw spieren intensief aan te spannen kan er schade optreden in de spieren. De kans op spierpijn is een stuk groter dan onder normale omstandigheden. Krachtvermindering kan ook een gevolg zijn van de frisse weersomstandigheden.
Een instant coldpack werk zo: In de ene zak zit hier water, in de andere ammoniumnitraat, calciumammonium-nitraat of urea. Eens de waterzak gebroken wordt door erin te knijpen, zal het water de vaste stof oplossen in een endothermische reactie, die de hitte in het pak 'absorbeert'.
Kook 1,5 liter water. Stop met verhitten en voeg 0,5 liter koud water toe. Vermeng het koude water goed met het hete water. Verdeel de gel gelijkmatig over het kompres en leg het kompres 2 minuten in het water.
Als balsem bij pijnlijke ledematen werken warmwaterzakken, kersenpittenkussens, verwarmende zalven en warmtepads. Maar ook warmtetherapie-behandelingen met hete lucht, ultrageluid of infraroodbestraling zijn opties. Bijzonder weldadig voor lichaam en geest zijn warmtepakkingen zoals modder, fango- of veenpakking.
De werking van cryosauna is wetenschappelijk onderzocht en bewezen, echter, er bestaat nog geen goede techniek om deze volledig en afgestemd op de verschillende lichamen plaats te laten vinden.
Tarieven cryocabine
Een behandeling kost € 27.50.
Bij een sauna denken we al snel aan een warme ruimte waar je heerlijk kunt relaxen. Een cryo sauna is heel iets anders. Cryotherapie verbetert de elasticiteit van de bloedvaten, verstevigt de huid door collageenaanmaak, verbrandt calorieën en verhoogt de aanmaak van endorfine (gelukshormoon).
Gezien alle wetenschappelijke bevindingen, lijkt cryolipolyse zeker een waardevolle, effectieve en veilige aanvulling om bij Praktijk voor Injectables in te zetten voor plaatselijke vetverwijdering. Wat betreft de veiligheid en werkzaamheid: deze is superieur aan andere behandelingen op gebied van vetverwijdering.
Cryolipolyse wordt ook wel vet bevriezen of vetcellen bevriezen genoemd. Cryolipolyse is het verliezen van lichaamsvet door het bevriezen van vetcellen. Er worden elementen (pads) op het lichaam geplaatst. Deze koelen de vetcellen in de bovenste laag van het lichaamsvet af tot 4˚C.
Koudetherapie kan helpen bij pijn waarvan je onmiddellijk de oorzaak kent, zoals ontstekingen, zwellingen, kneuzingen of bloeduitstortingen. Koudetherapie is dus ook aangewezen bij tandpijn, migraine, insectenbeten of een bloedneus. De koude vertraagt de weg van de pijnprikkel naar je hersenen.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.