Meldingsplichtige activiteiten klasse 3 Dit zijn de activiteiten die de minste hinder veroorzaken. Voor deze activiteiten geldt een meldingsplicht. De exploitatie mag beginnen de dag na de betekening van de meldingsakte.
De indeling in klassen is gebaseerd op de aard en de belangrijkheid van de milieu-effecten. Klasse 1 betekent de meest hinderlijke activiteit. Klasse 2: minder hinderlijke activiteit. Klasse 3: de minst hinderlijke activiteit.
De milieuvergunning klasse 3 (aktename) wordt uitgereikt na beslissing van het college van burgemeester en schepenen. Er is geen openbaar onderzoek vereist en de vergunning is in principe onbeperkt geldig.
ingedeelde inrichting of activiteit: één inrichting of activiteit en de aanhorigheden ervan op een bepaalde locatie of, in voorkomend geval, meerdere inrichtingen of activiteiten en de aanhorigheden ervan op een bepaalde locatie die voor hun exploitatie als een samenhangend technisch geheel moeten worden beschouwd.
Een inrichting is "elke door de mens bedrijfsmatige of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was, ondernomen bedrijvigheid die binnen een zekere begrenzing pleegt te worden verricht." Dat staat in artikel 1.1 lid 1 Wet milieubeheer.
In Vlarem I is een lijst opgenomen van de activiteiten, waarvoor een vergunning vereist is. Tevens wordt hierin de procedure toegelicht. Vlarem II omvat zowel algemene als sectorale milieuvergunningsvoorwaarden. Om de belasting op het milieu zo klein mogelijk te houden, gebruikt de overheid milieuvergunningen.
inrichtingen klasse 2: inrichtingen met een gemiddelde impact. Ook hiervoor is een milieuvergunning vereist. inrichtingen klasse 3: inrichtingen met een kleine impact. Er moet een melding worden ingediend.
Voor bijvoorbeeld een restaurant, café, lunchroom, snackbar, coffeeshop of seksinrichting hebt u een exploitatievergunning nodig. U hebt een exploitatievergunning nodig als: u een inrichting overneemt, vestigt of de ondernemingsvorm aanpast. u de exploitatievorm van een bestaande onderneming wilt veranderen.
U hebt een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als klanten direct eten en drinken bij u in uw horecazaak kunnen consumeren. Het gaat dus om horecazaken, maar ook om sportkantines. Ook voor het plaatsen van gokkasten of speelautomaten hebt u deze vergunning nodig.
Zo kan het nodig zijn om grond af te graven, grond op te hogen of te egaliseren of moet er bijvoorbeeld een sloot worden gedempt. Dit soort werkzaamheden worden bij gemeenten vaak 'aanlegactiviteiten' genoemd.
Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Controleer of u een vergunning nodig heeft of een sloopmelding moet doen via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket. Na de check kunt u de vergunning direct online aanvragen of de sloopmelding indienen.
Het Activiteitenbesluit valt online na te gaan. Vergunningen van bedrijven zijn altijd in te zien bij de gemeente of bij de provincie (als die de verantwoordelijke instantie is). Het kan wel zijn dat u een verkorte versie te zien krijgt.
In tegenstelling tot de vroegere milieuvergunning geldt de omgevingsvergunning voor onbepaalde tijd en u hoeft dus geen hervergunningsaanvraag meer in te dienen.
Bedrijven uit klasse 2 (minder hinderlijke activiteiten) moeten de vergunning aanvragen bij de gemeente. Voor klasse 3 (de minst belastende ondernemingen) geldt enkel een meldingsplicht. Je hebt dan geen vergunning nodig.
Categorie 3: Middelzware horeca: - (grand)café - bierhuis - biljartcentrum/snookercafé - proeflokaal In deze categorie zitten de horecabedrijven waarbij de exploitatie primair is gebaseerd op het verstrekken van dranken voor gebruik ter plaatse en die voor een goed functioneren ook een gedeelte van de nacht geopend ...
Winkel. Heeft u een winkel waarin u levensmiddelen verkoopt? U mag zonder vergunning zwakalcoholhoudende drank zoals bier, wijn, port en sherry (minder dan 15% alcohol) verkopen. U mag geen sterke drank verkopen (meer dan 15% alcohol).
Supermarkten en detailhandel hebben geen vergunning nodig maar ze mogen alleen zwak alcoholische dranken verkopen. Zwak-alcoholhoudende dranken zijn bier, wijn en gedistilleerde dranken met een alcoholgehalte van minder dan 15%. Sterke drank mag alleen in slijterij verkocht worden.
Een exploitatievergunning is in principe geldig voor onbepaalde tijd. Wijzigt de exploitatievorm, rechtsvorm of inrichting, dan moet u een nieuwe exploitatievergunning of een wijziging ervan aanvragen.
Als je een bedrijf (openbare inrichting) start waarin je géén alcoholhoudende dranken schenkt, vraag je een exploitatievergunning aan. Daarnaast moet je een nieuwe exploitatievergunning aanvragen als je bedrijf van rechtsvorm verandert, of als een of meerdere ondernemers binnen je bedrijf wijzigen.
Aan een omgevingsvergunning milieu zijn geen kosten verbonden.
De gemeente beslist meestal binnen 8 weken
De gemeente moet meestal binnen 8 weken beslissen of u de vergunning krijgt. Is het een ingewikkelde aanvraag? Dan beslist de gemeente binnen 6 maanden. De gemeente mag de beslisperiode verlengen met 6 weken.
Artikel 94. Als een omgevingsvergunning op proef verleend is, neemt de vergunningverlenende overheid zonder verdere formaliteiten een definitieve beslissing over de verdere exploitatie van de ingedeelde inrichting of activiteit voor de proefperiode verstreken is.
Check of u vergunningen nodig heeft
Via de vergunningcheck bij het Omgevingsloket checkt u of en welke vergunningen u nodig heeft.