Vooral door plantage-eigenaren, ambtenaren en hun familieleden. In de 20ste eeuw kwamen veel Surinamers naar Nederland om te studeren, maar vanaf de jaren twintig ook om te werken, bijvoorbeeld als muzikant of later verpleegster. De grootste groep echter vestigde zich rond de onafhankelijkheid in 1975.
Na het aanvankelijke schrikbeeld van een niet te integreren groep zijn de Surinamers nu een niet meer weg te denken onderdeel van de Amsterdamse bevolking. Vanaf het moment dat Suriname in 1667 werd veroverd reisden er Surinamers naar Amsterdam.
Na de onafhankelijkheid
Tussen 1970 en 1980 verhuisde een grote groep Surinamers, inmiddels ook Hindoestanen, naar Nederland. Het grootste aantal kwam naar Nederland rond de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, de vluchten van Suriname naar Nederland zaten volgeboekt en er moesten extra vluchten worden ingezet.
De Hindostanen vormen de grootste groep, met 151 duizend. Ze wonen vooral in Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer en Almere. Daarna volgen de Creolen, met 132 duizend. Zij wonen overwegend in Almere, Amsterdam en Rotterdam.
De onafhankelijkheid kwam de toenmalige regeringen van beide landen goed uit: Nederland wilde van zijn kolonie af; de Surinaamse regering wilde de zelfstandigheid binnenhalen onder de gunstigste economische voorwaarden. Een overwegend deel van de onderhandelingen betrof de Nederlandse hulp.
De niet alleen in Suriname, maar ook onder de afstammelingen van negerslaven elders in West-Indië en in de Verenigde Staten gebruikelijke aanduiding van 'blanken' met de term bakra of buckra, gaat terug op mbekere, een woord dat in verschillende West-Afrikaanse talen de betekenis heeft van 'rood' of 'rooie'.
De bevolking van Suriname bestaat uit veel verschillende culturen die het allen goed met elkaar kunnen vinden. De oorspronkelijke bevolking zijn de indianen. Daarnaast leven er in Suriname Boscreolen, Stadscreolen, Chinezen, Javanen en Hindoestanen.
Inheemse Surinamers zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname. Tot en met de jaren 1980, en informeel lang erna, was indianen als benaming algemeen gebruikelijk. Inheemsen wonen met name in het binnenland en op de oostelijke kustvlakte.
Indianen zijn de oorspronkelijke bewoners van het land. De geschiedenis van Suriname is heftig geweest, vooral door de slavernij waar het land mee te maken kreeg in de zeventiende eeuw. Toen zijn hele bevolkingsgroepen uit andere landen naar Suriname gehaald.
De Tweede Kamer stemt in met de onafhankelijkheid. Vanaf 25 november 1975 is Suriname, na ruim 300 jaar in Nederlandse handen te zijn geweest, een onafhankelijk land.
U legt een verklaring af dat u Nederlander wilt worden. U verliest de Surinaamse nationaliteit. U moet ten minste een jaar in Nederland (of in een van de andere delen van het Koninkrijk) wonen. U bent in het bezit van een verblijfsvergunning met een niet-tijdelijk doel (zoals gezinshereniging).
In 1975 werd Suriname officieel onafhankelijk, maar in economische zin was het voor het land moeilijk om op eigen benen te staan. Nederland keerde daarom eenmalig 3,5 miljard gulden uit.
Weetje: Vroeger heette Suriname, Nederland-Guyana. Dus hadden we Brits-Guyana, Nederlands-Guyana en Frans-Guyana, om het even moeilijk te maken. Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat, met een grote en kleine regentijd.
Een verblijfsvergunning en mvv aanvragen
U kunt een verblijfsvergunning en mvv op 2 manieren aanvragen: via een referent in Nederland (bijvoorbeeld een werkgever, familielid of onderwijsinstelling) zelf bij een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal.
Mensen in Suriname zijn zoals eerder vernoemd, enorm open en ontspannen, en zo begroeten ze je ook. Enorm vriendelijk, en je wordt er blij van hoe ze hier met elkaar omgaan. Iedereen maakt ook een praatje met elkaar en met jou, dit is voor Surinamers heel normaal en dit vinden ze ook leuk.
Sranantongo, kortweg Sranan en in het Nederlands ook wel het Surinaams genoemd, is een in Suriname gesproken creoolse taal en wordt daarom ook soms aangeduid als het Surinaams Creools. Het geldt samen met het Nederlands als lingua franca in Suriname en de Surinaamse diaspora als een wijdverspreide contacttaal.
Kenmerken van de Surinaamse eetcultuur
De basis van vele gerechten bestaat uit rijst, roti en aardvruchten zoals Chinese tayer, pomtayer, napi en cassave. Vaak wordt kip gebruikt, maar ook zoutvlees (gepekeld en gekruid rundvlees) en bakkeljauw (gedroogde en gezouten kabeljauw) zijn populair.
De Surinamers begroeten elkaar door een hand te geven of te omhelzen.
'Suriname is een van de rijkste landen ter wereld. ' Sinds de Wereldbank het land in 1995 rangschikte als zeventiende rijkste land ter wereld op basis van de beschikbare natuurlijke hulpbronnen, schuwen Surinamers de grootspraak niet. Aan natuurlijke rijkdommen is er in Suriname inderdaad geen gebrek.
48,4% christendom: 26,8% protestants en 21,6% rooms-katholiek, 22,3% hindoeïsme, 13,8% islam, 10,7% geen religie of onbekend, 4,7% traditionele en andere religies.
Ruim 15 procent heeft een Turkse achtergrond, bijna 10 procent een Surinaamse achtergrond en 7 procent is afkomstig uit de (voormalige) Nederlandse Antillen en Aruba.
Suriname heeft veel natuurlijke hulpbronnen. De belangrijkste zijn hout, bauxiet, goud, kaolien (= porseleinaarde) en aardolie.In kleinere hoeveelheden komen ook ijzererts, koper, platina en nikkel voor.
De meeste Creolen wonen in Paramaribo, lang waren zij de grootste bevolkingsgroep van Suriname Inmiddels zijn ze qua aantallen door de Hindoestanen ingehaald.
Suriname is één van de meest laagbevolkte landen ter wereld. Het is zo'n vier keer groter dan Nederland en er wonen slechts 487.000 mensen. Daarmee heeft het land een bevolkingsdichtheid van drie inwoners per vierkante kilometer.