De isolatieweerstandsmeting is een belangrijke meting die wordt gebruikt om de kwaliteit van de isolatie van elektrische apparatuur te beoordelen. Het meet de weerstand tussen de geleiders en de isolatie van een apparaat wanneer een spanning wordt aangelegd.
Een isolatiemeter is een handig, draagbaar meetinstrument, voor de bepaling van de isolatieweerstand, gelijkspanningen, wisselspanningen en voor het uitvoeren van continue metingen.
Plaats 1 meetpen op een elektrische geleider (fase en nul) en de andere meetpen op de buitenkant van het object (aarde) dat u wilt meten. In de meeste gevallen wordt de isolatieweerstand met een testspanning van 500 V gelijkspanning getest.
Typisch voor 230/400 V circuits (uitgezonderd SELV en PELV) verplicht de IEC 60364-6 norm dat de isolatieweerstand gemeten wordt met een testspanning van 500 V d.c. en de minimum aanvaardbare waarde is 0.50 MΩ.
De megger meet alleen de weerstand van de isolatie tegen elektrische spanning. Een megger wordt dus niet gebruikt om de weerstand tegen elektrische stroom in de installatie zelf te meten.
Warmteverliezen van een huis meten
Wij meten de isolatiewaarde van uw woning met een warmtestroommeter in combinatie met nauwkeurige temperatuurmeting. Deze meting is volgens de ISO 9869 gestandardiseerd en is de enige methode die betrouwbare meetresultaten over de isolatiewaarde van bestaande bouwdelen kan leveren.
Wat meet een isolatieweerstandmeting
Met behulp van de isolatieweerstandsmeting wordt getest of de ohmse isolatieweerstand boven de grenswaarde ligt die in de norm is vastgelegd. De test wordt uitgevoerd om te controleren of er te hoge lekstromen optreden ten opzichte van de aarde of tussen elektrische leidingen.
Meggeren door bevoegd elektromonteur
Voor installaties met nominale spanning van 400/230 Volt is een weerstand van minimaal 500 kOhm vereist, dit kan men ook uitdrukken in 0,5 MOhm.
Een Megger test is een elektrische test, te gebruiken om de isolatieweerstand van elektrische systemen en apparatuur te meten. Het is een belangrijke test om de kwaliteit van isolatiematerialen te beoordelen en eventuele isolatielekken op te sporen.
In Nederland is daarom beslo- ten dat de isolatieweerstand ook tussen de fasen onderling moet worden gemeten (NEN 1010 bepaling 61.3.3). De waarde van de isolatieweerstand moet bij nieuwe laagspanningsinstalla- ties tot een spanning van 500 V minimaal 1,0 MΩ zijn.
Plaats de positieve en negatieve sondes van de Megger op de twee geleiders of terminals tussen welke u de isolatieweerstand test. Als u isolatieweerstand tegen de grond probeert, plaatst u de positieve sonde op de gronddraad of de geaarde metalen verbindingsdoos en de negatieve sonde op de geleider of de aansluiting.
Hoe weerstand aardpen meten? De weerstand van een aardpen kan gemeten worden met een weerstandsmeter. Het is belangrijk dat de weerstand niet te hoog is, bij woningen is dit vaak 166 Ohm.
Wat is een isolatiefout? Bij een isolatiefout vloeit een kleine hoeveelheid elektriciteit van de geleider naar de aarde. Dat kan ernstige gevolgen hebben, denk maar aan beschadiging van elektrische toestellen, maar ook brand of elektrocutie. Een isolatiefout pak je dus best meteen aan.
Om de lekstroom te meten kan je een ampere meter (multimeter) tussen je aarde draad plaatsen. Je meet dan de stroom die dus via je je apparaten lekt naar de aarde. Je kan heel makkelijk meten welke apparaten er lekken door ze in of uit te schakelen.
Ohm- en Isolatieweerstandsmeters
Een ohmmeter is een meetinstrument om de elektrische weerstand van een bepaalde stof of van een elektrische component te meten. Dit gebeurt door een elektrische spanning aan te brengen over de te meten component en de resulterende elektrische stroom te meten.
Een multimeter gebruik je dus om elektrische grootheden mee te meten. De belangrijkste zijn stroom, spanning en weerstand. Elke grootheid wordt in zijn eigen eenheid gemeten. Soms is het nodig om hele grote of kleine waardes te meten.
Steek de spanningszoeker in één van de polen van het stopcontact of houd de punt tegen het koper van de draad. Leg je duim op het metalen gedeelte van de spanningszoeker. Als het lampje gaat branden staat er spanning op het geteste punt.
Vermogen (P)
De 1 ohm weerstand zorgt voor 144 watt aan vermogen. De meeste standaardweerstanden kunnen hooguit 0,5 watt vermogen dissiperen (in de vorm van warmte die wordt afgestaan aan de omgeving)!
Eén megaohm is een miljoen Ω.
De ohm is de elektrische weerstand tussen twee punten van een homogene geleider als bij een constant potentiaalverschil van 1 volt tussen die punten een constante stroom van 1 ampère ontstaat. Uitgedrukt in SI-eenheden: 1 Ω = 1 kg m2 A−2 s−3. De inverse is de siemens: 1 S = 1 Ω−1.
Waarom weerstand meten? Om de conditie van een stroomkring of component vast te stellen. Hoe hoger de weerstand, hoe lager de stroom en vice versa.
De isolatieweerstand is de weerstand tussen een geleider van een elektrische installatie en de aarde. Hoe beter (hoger) de isolatieweerstand is, des te kleiner een lekstroom (= spanning op onderdelen waar die niet mag zijn, met elektrocutie, dood tot gevolg) kan zijn.